Πιερρακάκης: Βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί στο Υπουργείο Παιδείας



 Μετά τον υπουργό Παιδείας Κ. Πιερρακάκη που αναφέρθηκε στην συνολική αντιμετώπιση της προσχολικής αγωγής, Νηπιαγωγείο μαζί με  τους παιδικούς σταθμούς ενιαία και η υφυπουργός Παιδείας, κ. Μιχαηλίδου, αποκάλυψε πως «Ετοιμάζουμε Προεδρικό Διάταγμα έτσι ώστε να γίνει η μεταφορά όλης της προσχολικής αγωγής κι εκπαίδευσης στο Υπουργείο Παιδείας».

Την παραπάνω δήλωση έκανε  η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού στην εκπομπή “Αταίριαστοι” του ΣΚΑΪ.

Η κα Μιχαηλίδου δήλωσε χαρακτηριστικά:

Φέρνουμε την προσχολική εκπαίδευση όλη πια στο Υπουργείο Παιδείας, έτσι ώστε να ξεκινάμε από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, από την ηλικία των 6 μηνών μέχρι την ηλικία άνω των 18 μηνών στο επίπεδο της προσχολικής εκπαίδευσης και να έχει ο γονιός και βέβαια το παιδί στο σχολείο του, να μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε ότι χρειάζεται το παιδί κι ο εκπαιδευτικός. Ετοιμάζουμε το Προεδρικό Διάταγμα έτσι ώστε να γίνει η μεταφορά. Τι σημαίνει μεταφορά. Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί αυτή τη στιγμή είναι στο ενδιάμεσο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και του Υπουργείου Εσωτερικών. Οι Δημοτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί είναι στο Υπουργείο Εσωτερικών, οι Ιδιωτικοί και οι Δημόσιοι στο Υπουργείο Εργασίας νυν Οικογένειας, άρα δεν υπάρχει ενιαία πολιτική, το οποίο είναι από μόνο του λάθος και τώρα θα έρθουν στο Υπουργείο Παιδείας. Σημαντικός παράγοντας μέσα σε αυτό είναι και το κομμάτι της αναπηρίας, δηλαδή πως θα μπορέσει η πρώιμη ανίχνευση αναπηριών, δυσκολιών να γίνει όσο πιο γρήγορα γίνεται για να δουλευτεί το παιδί όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται από τη νεαρή ηλικία όπως προτείνουν οι γιατροί”.


Είχε προηγηθεί συνέντευξη στον Real FM του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκου Πιερρακάκη στις 13 Ιουλίου και μεταξύ άλλων είχε ερωτηθεί σχετικά με τις προγραμματικές του δηλώσεις στη Βουλή για την Προσχολική Αγωγή.

Η δημοσιογράφος της εκπομπής ερώτησε τον Υπουργό πως άκουσε στις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή πως η προσχολική αγωγή, βρεφονηπιακοί σταθμοί, παιδικοί σταθμοί, φεύγουν από το Υπουργείο Εργασίας και έρχονται στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Παιδείας. Τι διαφορά θα έχει αυτό για τα παιδιά και τους γονείς.

Ο Υπουργός ΠΑΙΘΑ είχε απαντήσει ως εξής:

Αυτό που με ρωτάτε είναι αυτό που ισχύει στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Αντιμετωπίζεται η προσχολική αγωγή συνολικά, το Νηπιαγωγείο μαζί με  τους παιδικούς σταθμούς ενιαία το 0 έως 6. Αυτό δεν συνέβαινε εδώ. Αυτή είναι μια θεσμική μεταβολή την οποία έχουμε ανακοινώσει πως θέλουμε να κάνουμε. Στην πράξη αυτό θα’ χει διαφορές, μια διαφορά θα είναι πως θα πρέπει να υπάρχει ένα ενιαίο πρόγραμμα σπουδών και υπάρχουν πράγματα στα οποία καλό θα είναι να μην έχουμε επικαλύψεις, δηλαδή τι θέλει κανείς να πετύχει για παράδειγμα  σ ένα παιδικό σταθμό σ ένα μικρό παιδί το οποίο ξεκινάει στα 3 για παράδειγμα. Να μπορέσεις να πιάσεις αναπτυξιακές προκλήσεις, να μπορέσεις να τις ανιχνεύσεις έγκαιρα και να παρέμβεις με έναν τρόπο που αν η παρέμβαση αυτή γίνει στην κατάλληλη ηλικία μπορεί να έχει τη μέγιστη δυνατή επίδραση. Η προσχολική αγωγή σύμφωνα με όλες τις μελέτες που έχουμε στα χέρια μας είναι ο χρόνος κατά τον οποίο η επένδυση κάθε κράτους πιάνει τα μέγιστα και άρα πρέπει να επενδύσουμε πάρα πολλά στην προσχολική αγωγή”. Ποιοι θα εμπλακούν  “Όλοι πρέπει να παίζουν το ρόλο τους Θέλεις και τον ειδικό για να μπορεί να αντιληφθεί την αναπτυξιακή πρόκληση, θέλεις και τον εκπαιδευτικό και τον νηπιαγωγό που βλέπει το παιδί και ζει μαζί του κάθε μέρα. Όλοι μαζί παίζουν το ρόλο τους”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κος Πιερρακάκης.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια