Δυναμικό παρών από Δήμο και πολιτιστικούς συλλόγους της Φυλής στο Σύνταγμα

 



Με επισημότητα πραγματοποιήθηκε, το μεσημέρι της Κυριακής 7 Μαΐου 2023, στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, η καθιερωμένη (από το 2016) Εκδήλωση Μνήμης για την απελευθέρωση της Αθήνας από τους χωρικούς της Αττικής (24 Απριλίου/ 7 Μαΐου 1821), με επικεφαλής τον Χασιώτη οπλαρχηγό καπετάν Μελέτη Βασιλείου
Στις 12:00, σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι επίσημοι, η Φιλαρμονική του Δήμου Φυλής και τα τμήματα των πολιτιστικών φορέων, ντυμένα με παραδοσιακές φορεσιές παρατάχθηκαν μπροστά στο Μνημείο. 

Η εκδήλωση άρχισε με επιμνημόσυνη δέηση που τέλεσε ο πατήρ Άγγελος Κανέλλος, εκπρόσωπος της Μητρόπολης Ιλίου-Αχαρνών και Μητροπόλεως κι εν συνεχεία ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς εξιστόρησε τα γεγονότα, βασισμένος στην καταγραφή του Μενιδιάτη ιστορικού και συγγραφέα Δημήτρη Γιώτα.

«Δεν είναι τυχαία η επιλογή του Μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη για την απόδοση των οφειλόμενων τιμών στον καπετάν Μελέτη και τα παλικάρια του από τη Φυλή, τα Άνω Λιόσια, το Μενίδι (Αχαρνές), το Καματερό, τα Κάτω Λιόσια ( Ίλιον), τις Κουκουβάουνες (Μεταμόρφωση), το Μαρούσι, την Κούλουρη (Σαλαμίνα) και το Λιόπεσι (Παιανία). Από αυτή την τοποθεσία, όπου βρισκόταν η Πύλη της Μπουμπουνίστρας (Μεσογείτικη Πύλη) του τείχους των Αθηνών, διείσδυσαν στην πόλη και την κατέλαβαν. Διακρίθηκαν στον πολυετή Αγώνα οι: Μελέτης Βασιλείου και Μήτρος Τσεβάς από τη Χασιά και ο Αναγνώστης Κιουρκατιώτης και οι Λεκκαίοι από το Μενίδι. Ο Γιάννης Ντάβαρης από τους Μεσογείτες, ο Μήτρος Λίτζας από το Μαρούσι και οι Νίκος Σαρής, Νίκος Δανίλης και οι Ζαχαρίτσηδες από τους Αθηναίους. Η τεράστιας σημασίας εξέγερση των χωρικών της Αττικής και η απελευθέρωση της πασίγνωστης, από την αρχαία ιστορία Αθήνας, εντυπωσίασε την Ευρώπη και δημιούργησε κλίμα φιλελληνισμού. Όμως η πολιορκία της Ακρόπολης λύθηκε, γρήγορα, από τους Τούρκους, που έσπευσαν από την Εύβοια (Ομέρ Βρυώνης, Ομέρ Πασάς) με ισχυρές εμπειροπόλεμες δυνάμεις. Τα επόμενα χρόνια η Αττική υπήρξε ένα αιματηρό πεδίο αγώνων, δυστυχώς και εμφυλίων, με μεγάλες θυσίες. Τελικά, οι Τούρκοι αποχώρησαν το Μάρτη του 1833, εφαρμόζοντας τα πρωτόκολλα των Μεγάλων Δυνάμεων», πρόσθεσε και κατέληξε ως εξής. «Η εξαιρετικά σύντομη περιγραφή των γεγονότων του 1821 στην Αττική, είναι ένας μικρός φόρος τιμής στις ηρωικές μορφές των χωρικών της Αττικής, που όρθωσαν το ανάστημά τους και ακολούθησαν τα πεπρωμένα τους Έθνους, με αμέτρητες θυσίες, ελευθερώνοντας την πατρίδα τους. Ως τέτοιας σημασίας γεγονός πρέπει να τιμάται από τους Δήμους της Αττικής και ιδιαίτερα από το Δήμο Αθηναίων. Αυτό κάνουμε σήμερα, εδώ, στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη», πρόσθεσε. 

Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την Περιφέρεια Αττικής, το Δήμο Αθηναίων, τους συνδιοργανωτές Δήμους και τους πολιτιστικούς φορείς που έδωσαν το «παρών». «Ας δεσμευθούμε ότι θα είμαστε εδώ και του χρόνου, αλλά και κάθε χρόνο, μέχρι η Επέτειος αυτή να λάβει τη θέση που της αξίζει στην Ιστορική Μνήμη και ιδίως με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για το χαρακτηρισμό της ως Δημόσιας Εορτής», κατέληξε. 

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο από τον Αντιπεριφερειάρχη Δυτ. Αττικής Ελευθέριο Κοσμόπουλο, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Αθηναίων Ελευθέριο Σκιαδά, τους Δημάρχους, Αγίων Αναργύρων- Καματερού Σταύρο Τσίρμπα, Αχαρνών Σπυρίδωνα Βρεττό, Σαλαμίνας Γεώργιο Παναγόπουλο και Φυλής Χρήστο Παππού και τον Αντιδήμαρχο Ιλίου Γεώργιο Φραγκάκη.

Στεφάνια κατέθεσαν και οι εκπρόσωποι των πολιτιστικών φορέων οι οποίοι έδωσαν δυναμικό «παρών» στην εκδήλωση και ειδικότερα της «Φυλασίας», της «Γρίζας», των Βορειοηπειρωτών, των Επτανησίων, της Ζωφριάς, των Θεσσαλών, των Κρητών, των Μακεδόνων- Θρακών και του «Χοροδρώμενου».

Από τους άλλους Δήμους το «παρών» έδωσαν και κατέθεσαν στεφάνι, η Ένωση Λιοσιωτών Ιλίου, ο Λαογραφικός Σύλλογος Καματερού «το Γιορντάνι» και Ιστορικός και Λαογραφικός Σύλλογος «Συπαληττός» Κουκουβαούνων (Μεταμόρφωσης).

Αξίζει να αναφερθεί ότι η εκδήλωση δεν πραγματοποιήθηκε τα έτη 2020, 2021 και 2022 λόγω της πανδημίας.

Ακολουθούν  χαρακτηριστικές φωτογραφίες: 




























































Περισσότερες φωτογραφίες θα βρείτε στο fyli.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια