3ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ «5 ΓΥΝΑΙΚΕΣ» από το «Χοροδρώμενο»

 




Πάνω από 1000 θεατές κατέκλεισαν το Βορεινό Θέατρο στη Ζωφριά, για να παρακουλουθήσουν τις «5 Γυναίκες», όπως ήταν ο τίτλος του 3ου Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών που διοργάνωσε ο Παραδοσιακός Λαογραφικός Σύλλογος Δήμου Φυλής «ΧΟΡΟΔΡΩΜΕΝΟ».
Το ετήσιο Θεματικό Φεστιβάλ του, διοργάνωσε ο εξαιρετικά δραστήριος σύλλογος της πόλης μας, κερδίζοντας για ακόμη μία φορά όλες τις εντυπώσεις. Λίγο μετά τις 20.30 το βράδυ της Κυριακής 11 Σεπτεμβρίου πλήθος κόσμου, κατέκλυσε τα διαζώματα του θεάτρου γεμίζοντας έως και τα σκαλοπάτια, ενώ στο πάνω μέρος αρκετοί παρακολουθούσαν όρθιοι την παράσταση.



Το Φεστιβάλ Παραδοσιακών χορών που διοργανώνει το «Χοροδρώμενο», τείνει να λάβει πλέον χαρακτηριστικά θεσμού. Πάνω από 300 χορευτές, 5 παραδοσιακοί σύλλογοι, ηθοποιοί, τραγουδίστριες, ζωντανή ορχήστρα και σύγχρονοι χορευτές, ενώθηκαν και ζωντάνεψαν επί σκηνής με τον καλύτερο τρόπο τις «5 Γυναίκες».
Σε αυτή τη γιορτή πολιτισμού θεατρικά δρώμενα, τραγούδια και παραδοσιακοί χοροί μάγεψαν το κοινό σε μία παράσταση που από πολλούς χαρακτηρίστηκε άκρως επαγγελματική και ξεφεύγει από όσα έχουμε συνηθίσει να παρακολουθούμε σε αντίστοιχες διοργανώσεις.
Αναλυτικά παρουσιάστηκε η Γυναίκα στο Γάμο από το Ρουμλούκι Ημαθίας - Π.Λ.Σ. «Χοροδρώμενο» με δάσκαλο τον κ. Παναγιώτη Παπανικολάου, η Γυναίκα στον Αποχωρισμό από την Κάλυμνο – σύνδεσμος Αιγαιοπελαγίτικου Πολιτισμού Άνω Λιοσίων «Ο Αιγέας» με δάσκαλο τον κ. Μάκη Πιρπινιά, η Ανδριωμένη Γυναίκα από την Πελοπόννησο – σύλλογος «Ελληνικοί Χοροί – Παραδοσιακή Φλόγα» με δάσκαλο τον κ. Θοδωρή Μπότσαρη, η Γυναίκα στο Πένθος από τη Θράκη – σύλλογος Θρακών «Η Θράκη μας» με δάσκαλο τον κ. Γιώργο Παντζιαρίδη και η Γυναίκα στον Ξεριζωμό από τη Μ. Ασία – Κέντρο Διάδοσης Παραδοσιακών Χορών «Χορού Ενθύμησις» με δασκάλα την κα Σίσσυ Πέτρου.
Τραγούδησαν εκπληκτικά οι υπέροχες κ.κ. Ρίτσα Ποζιού και Μαρία Καραγκιόζη, υπό τους ήχους της υπέροχης ορχήστρας με τους κ.κ. Ηλία Μαυρίκη (Λαούτο), Λάζαρο Ακριβόπουλο (Κρουστά), Κώστα Φόρτσα (Κλαρίνο, Γκάιντα, Ζουρνά), Αλέξανδρο Μιμίδη (Ζουρνά) και Τάσο Γουσέτη (Βιολί).
Στην παράσταση παρουσίασαν δρώμενα η καταξιωμένη ηθοποιός και σκηνοθέτης κα Τέτα Κωνσταντά, η ηθοποιός και σκηνοθέτης κα Στέλλα Νικολοθανάση, η Θεατρική Ομάδα του Δήμου Φυλής και συγκεκριμένα η Σοφία Κλιάνη, η Δέσποινα Βασιλειάδου, η Αριστέα Λουρίδα, η Δήμητρα Σχίζα, η Μαρία Τριανταφυλλίδου και η Ευδοκία Γεωργακοπούλου.
Επίσης έντυσε μοναδικά την παράσταση με σύγχρονους χορούς η σχολή Dance for Us με την κα Σίσσυ Πιτέλη.
Πριν την έναρξη της παράστασης ο εξαιρετικός οικοδεσπότης, πρόεδρος και χοροδιδάσκαλος του συλλόγου κ. Παναγιώτης Παπανικολάου, τόνισε:
«Τα γεγονότα που είδαν το φως της δημοσιότητας την προηγούμενη χρονιά και λαμβάνουν μεγάλες διαστάσεις έως και σήμερα, αναφορικά με τις γυναικοκτονίες και το κίνημα #metoo, ήταν το δικό μου ερέθισμα, ώστε να συλλογιστώ από που ξεκινάμε σαν άνθρωποι και πως ερχόμαστε σε αυτόν τον κόσμο. Ποια είναι εκείνη η οποία γίνεται η φυσική θερμοκοιτίδα μέχρι να πάρω την πρώτη μου ανάσα και ποια είναι εκείνη που θα μου δώσει την πρώτη μου τροφή, το πρωτόγαλα, για να μπορέσω ν’ ανοίξω τα μάτια μου, να με βοηθήσει να σταθώ στα πόδια μου, να περπατήσω, να τρέξω και να ενηλικιωθώ.
Στο 3ο Φεστιβάλ που διοργανώνουμε απόψε επέλεξα να παρουσιάσω 5 διαφορετικά στάδια από τη ζωή της Γυναίκας, συνδεδεμένα με αντίστοιχες περιοχές της Ελλάδας. Θα δείτε θεατρικά δρώμενα, θα ακούσετε παραδοσιακά τραγούδια όπως και θα δείτε παραδοσιακούς χορους των περιοχών αυτών.»
Στη συνέχεια απονεμήθηκαν τιμητικά βραβεία, ευχαριστώντας για τη συμμετοχή τους όλους τους συντελεστές που έλαβαν μέρος.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράστηκαν στην εξαιρετική φωτογράφο κα Ασημίνα Βούλγαρη για την δωρεάν φωτογραφική κάλυψη του Φεστιβάλ καθώς και στους χορηγούς, την οικογένεια Πέλεχα με τους φούρνους «Ηπειρώτικο» και το μεσιτικό γραφείο “LP Real Estate” του κ. Λευτέρη Παπαγεωργίου.
H έκπληξη της βραδιάς – Στέγη για το «ΧΟΡΟΔΡΩΜΕΝΟ».
Μία υπέροχη έκπληξη επιφύλλασε στους διοργανωτές ο Δήμαρχος Φυλής κ. Χρήστος Παππούς, οποίος δια στόματος του προέδρου του Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμού & Αθλητισμού κ. Μαυροειδή Γιώργου και του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Θανάση Σχίζα, ανακοίνωσε ότι ο Δήμος εξασφάλισε χώρο για τη στέγαση του συλλόγου ώστε να μπορεί αδιάλειπτα και χωρίς την οικονομική επιβάρυνση των μελών να προσφέρει στον πολιτισμό στην πόλη μας.
Σήμερα ο σύλλογος μισθώνει με επιβάρυνση των μελών ιδιωτικό χώρο και καλύπτει από ιδίους πόρους όλα τα απαραίτητα έξοδα ώστε να μπορεί να λειτουργεί αδιάλειπτα όλα αυτά τα χρόνια. Πέραν τούτου λόγω του ότι οι οικονομικές δυνατότητες όλων είναι περιορισμένες ο χώρος που μίσθωνε ο σύλλογος αποδείχθηκε μικρός ώστε να μπορεί να λειτουργήσει τα πολυάριθμα τμήματα και να τις δραστηριότητες του.
Ο πρόεδρος του «Χοροδρώμενου» δήλωσε έκπληκτος και ευχαρίστησε συγκινημένος τον Δήμαρχο καθώς και όλους όσους συντέλεσαν στην υλοποίηση του πάγιου αιτήματος του συλλόγου, εκφράζοντας τη βεβαιότητα του ότι άμεσα θα μπορούν να ανακοινωθούν και περισσότερες λεπτομέρειες για την «Στέγη Παράδοσης και Λαογραφίας», που θα γίνει η έδρα του «Χοροδρώμενου».
“Το «ΧΟΡΟΔΡΩΜΕΝΟ» ξέρει να διοργανώνει ποιοτικές εκδηλώσεις και να γεμίζει θέατρα» ήταν η φράση που ακούστηκε περισσότερο από όλους!!!
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσίας τους:
Ο Δήμαρχος Φυλής κ. Χρήστος Παππούς
Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Θανάσης Μπούρας
Ο Βουλευτής Δυτικής Αττικής κ. Βαγγέλης Λιάκος
Το μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ κα Στεφάτου Διονυσία
Ο πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμού και Αθλητισμού Δ. Φυλής κ. Μαυροειδής Γιώργος
Οι Αντιδήμαρχοι Δ. Φυλής κ.κ. Θανάσης Σχίζας, Μαρίνος Σαρλάς, Γ. Αβράμης
Η Αναπλ. Δημάρχου κα Χρυσούλα Κουράση
Ο πρόεδρος Α’ θμιας Σχ. Επιτροπής κ. Γιάννης Κρεμμύδας
Ο πρόεδρος Παιδικών Σταθμών κ. Παναγιώτης Καμαρινόπουλος
Ο πρόεδρος Β’ θμιας Σχ. Επιτροπής κ. Νίκος Χατζητρακόσιας
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Δροσούπολης κ. Μιχάλης Ζουρίδης
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Θεσσαλών Φυλής «Ρήγας Φεραίος» κ. Κώστας Νταρζάνος
H πρόεδρος του Συλλόγου Μακεδόνων, Θρακών Φυλής κα Δήμητρα Σιώπη
Η γραμματέας του Συλλόλου Ποντίων Φυλής «Η Τραπεζούντα» κα Κυριακή Ξανθοπούλου
Η πρόεδρος του συνδέσμου Αιγαιοπελαγίτικου Πολιτισμού Άνω Λιοσίων «Ο Αιγέας» κα Ιωάννα Καμπολη
Οι χοροδιδάσκαλοι του Συλλόγου «Χοροτράγουδο» κ.κ. Σωτήρης και Μαρία Τζήμκα
Ο χοροδιδάσκαλος του Συλλόγου «Παραδοσιακοί Δρόμοι» κ. Θανάσης Λάκκας
Ο χοροδιδάσκαλος του Συλλόγου «Ηγέχορος» Πειραιά & πρόεδρος της UNESCO παράρτηματος Αθηνών κ. Κώστας Τουλάτος
Η πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Λέρου κα Κουτούζου Χρυσούλα
*Αναλυτικό φωτογραφικό υλικό μπορείτε να δείτε στην επίσημη σελίδα του Συλλόγου στο Facebook Ε Δ Ω από την μοναδική κα Ασημίνα Βούλγαρη .

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια