Την ενημέρωση και τη λειτουργία του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη από το 2018 έχει αναλάβει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) που αφορά τη ψηφιοποίηση, ψηφιακή καταχώρηση, αρχειοθέτηση και γεωκωδικοποίηση, των φακέλων των αδειών δόμησης, που υπάρχουν στις Υπηρεσίες Δόμησης των Δήμων όλης της χώρας. Επίσης το «Μητρώο Κτιρίων και Γεωμετρική τεκμηρίωσή τους» που αφορά την επέκταση του Ψηφιακού Χάρτη σε συγκεκριμένους Δήμους της Χώρας, με σημαντική οικιστική ανάπτυξη και μεγάλη πυκνότητα ακινήτων.
Μέσω ενός τρισδιάστατου χαρτογραφικού υποβάθρου θα πραγματοποιηθεί η γεωμετρική τεκμηρίωση της συνολικής επιφάνειας που καταλαμβάνουν όλα τα κτίρια καθώς επίσης και του υψομέτρου τους, επομένως και του συνολικού τους εμβαδού. Η πληροφορία αυτή σε συνδυασμό με δεδομένα μετρήσεων στο πεδίο, θα οδηγήσει στην ταυτοποίηση των αποτελεσμάτων με τα επίσημα καταχωρημένα στοιχεία της βάσης των Δημοτικών Τελών μέσω των λογαριασμών ηλεκτροδότησης και στη βάση αυθαιρέτων του ΤΕΕ.
Συνεχίζοντας τις διαδικασίες ένταξης στον ψηφιακό χάρτη το έργο, ανάμεσά τους και ο Δήμος Φυλής, που θα τρέξει το ΤΕΕ θα καλύπτει πλέον του 1.000.000 πληθυσμού της Χώρας και αναφέρεται σε:
- 32 Δήμους,
- 82 Δημοτικές Ενότητες, και
- Περίπου 550.000 κτίρια
Οι στόχοι του Έργου, είναι οι εξής:
- Στόχος 1: Οριστικοποίηση του σχήματος δομής δεδομένων και κατασκευή Συστήματος Καταχώρησης ψηφιακών εγγραφών και ψηφιοποιημένων εγγράφων για την ψηφιακή αρχειοθέτηση τους. Μείωση του χρόνου αναζήτησης εγγράφων, αποφάσεων και στοιχείων, κατά 100%.
- Στόχος 2: Σάρωση και Ψηφιακή αρχειοθέτηση φακέλων των αδειών δόμησης των Διευθύνσεων Δόμησης/Πολεοδομιών των αναφερόμενων Δήμων της χώρας, με μείωση του χρόνου αναζήτησης και εξυπηρέτησης από την Τεχνική Υπηρεσία, κατά 100 %.
- Στόχος 3: Δημιουργία του ψηφιακού περιεχομένου που αφορά στα στοιχεία τεκμηρίωσης των αδειών δόμησης, με σκοπό την πληθύσμωση της σχεσιακής βάσης δεδομένων και του ηλεκτρονικού αποθετηρίου εγγράφων.
- Στόχος 4: Προστασία και διαφύλαξη των έντυπων αρχείων, καθώς η πάροδος των ετών, η χρήση τους, αλλά και οι συνθήκες αποθήκευσης τους, έχουν προκαλέσει και συνεχίζουν να προκαλούν τη φυσική φθορά των εγγράφων. Επίσης, ο μεγάλος όγκος των αρχείων καθιστά δύσκολη την αναζήτηση στοιχείων από τους ενδιαφερομένους.
- Στόχος 5: Πλήρης γεωχωρική τεκμηρίωση, για την αξιοποίηση και έλεγχο της εκμετάλλευσής τους και ενδεικτικά 3.500.000 κτιρίων, για την χωρική αναφορά των φακέλων αδειών δόμησης.
0 Σχόλια