Δύο περιοχές εξετάζει ο ΕΔΣΝΑ για τη χωροθέτηση του Πάρκου Κεντρικού Τομέα



  Σε εξέλιξη, αν και με σχετική απόκλιση στα χρονοδιαγράμματα όπως και σε ξεχωριστά στάδια ωρίμανσης, είναι οι διαγωνιστικές διαδικασίες για την προώθηση 2 μονάδων διαχείρισης αποβλήτων στην Αττική. Ο λόγος για την κατασκευή των δύο Πάρκων Κυκλικής Οικονομίας σε Κεντρικό Τομέα Αττικής και Πειραιά (Σχιστό), που θα προχωρήσουν με τη μέθοδο ΣΔΙΤ, συνολικού εκτιμώμενου προϋπολογισμού 760 εκατ. ευρώ.
Περιφέρεια Αττικής και ΕΔΣΝΑ, που παρεμπιπτόντως δείχνουν διατεθειμένοι να προχωρήσουν τον σχεδιασμό τους και για τη μονάδα στο Γραμματικό (και μάλιστα ως δημόσιο έργο) που «έμπλεξε στα γρανάζια» των προσφυγών, ευελπιστούν να έχουν προσφορές στις αρχές 2023 για το ΣΔΙΤ Πειραιά, ενώ λιγότερο ώριμες δείχνουν οι διαδικασίες για το έτερο, μεγαλύτερο σε μέγεθος, ΣΔΙΤ του Κεντρικού Τομέα Αττικής, για το οποίο όμως εκτιμάται, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις ως προς τη χωροθέτηση εντός φθινοπώρου 2022 και για προσφορές στο 2ο 6μηνο του 2023.
Πώς προχωρά η πιο ώριμη μονάδα στον Πειραιά 

Ξεκινώντας από το… δεύτερο ΣΔΙΤ, σαφώς ωριμότερες είναι οι διαδικασίες για το Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας στον Πειραιά, η χωροθέτηση του οποίου «δείχνει» την περιοχή του Σχιστού. Για αυτό το project, αναμένεται να «βγει» η δημοπράτηση τέλος του 2022, να δοθούν προσφορές αρχές του 2023 και να προκύψει προσωρινός ανάδοχος στο τέλος του α’ 6μήνου του 2023. Το έργο, ως γνωστόν, βρίσκονταν από αρχές Ιουνίου στη Β1 φάση, δηλαδή του ανταγωνιστικού διαλόγου. Όπως σημειώνουν πηγές της αγοράς, η εν λόγω φάση (Β1 φάση) του διαλόγου ήδη ολοκληρώθηκε ως προς το αρχικό της «κομμάτι» και μάλιστα είχε πολύ καλά αποτελέσματα, εκκρεμούν βέβαια να «βγει» το πρακτικό του διαλόγου αλλά και νέες επαφές και ζυμώσεις ανάμεσα σε κοινοπραξίες και αναθέτουσα αρχή σε ακόμα πιο ουσιαστικό – τεχνικό επίπεδο, ώστε στη συνέχεια να ανοίξει ο δρόμος για να «κλείσουν» τα τεύχη δημοπράτησης (την περίοδο Σεπτεμβρίου με μέσα-τέλη Οκτωβρίου) και να «κυλήσουν» περαιτέρω οι διαδικασίες που θα οδηγήσουν σε κατάθεση προσφορών τους πρώτους μήνες του νέου έτους.

Πότε θα «κλειδώσουν» χωροθέτηση και δημοπράτηση για τον Κεντρικό Τομέα 

Όσον αφορά στον διαγωνισμό ΣΔΙΤ για το Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας στον Κεντρικό Τομέα Αττικής, τόσο η ολοκλήρωση του σταδίου του ανταγωνιστικού διαλόγου όσο και τα υπόλοιπα στάδια – «βήματα» αναμένεται, κατά πληροφορίες, να έχουν μια χρονική υστέρηση 3 μηνών σε σχέση με την αντίστοιχη διαδικασία του Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας στον Πειραιά. Άρα, πάμε για να δοθούν προσφορές στα μέσα του 2023. Πάντως, μέχρι τότε, αφενός θα «κυλήσει» η πρώτη φάση του διαλόγου (καθορίζεται η ευρύτερη ατζέντα) ώστε να μη χάνεται χρόνος, αφετέρου θα «πυκνώνουν» οι διεργασίες για να επιλυθεί ένα βασικό θέμα, αυτό της χωροθέτησης. Πηγές της αγοράς κάνουν λόγο για εξέταση τουλάχιστον 2 περιοχών, πέραν της Φυλής (υπάρχουν τοπικές αντιδράσεις ενώ είναι ήδη επιβαρυμμένη, όπως Περιφέρεια Αττικής και ΕΔΣΝΑ αναγνωρίζουν) ως εναλλακτικές τοποθεσίες υποδοχής της μονάδας. Πάντως, υπάρχει η εκτίμηση ότι το θέμα της χωροθέτησης θα «κλείσει» έως τα τέλη Οκτωβρίου 2022. Είναι προφανές ότι Περιφέρεια Αττικής και ΕΔΣΝΑ «μετρούν» όλες τις παραμέτρους και σε λίγους μήνες θα «βγει» ο χώρος υλοποίησης της Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων Κεντρικού Τομέα, με όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοιχτά.

ΠΗΓΗ: Με πληροφορίες από b2green.gr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια