Αποκλειστικό: Πράσινο φως για ένα μεγάλο έργο στο Δήμο Φυλής

  

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης έδωσε το πράσινο φως για την ένταξη του έργου «Sub. 2: Αστική ανάπλαση της πρώην βιομηχανικής περιοχής του Βοτανικού/Ελαιώνα – Υπ.7: Μετεγκατάσταση των μεταφορικών επιχειρήσεων περιοχής Ελαιώνα - Ωρίμανση ιδιόκτητου ακινήτου Δήμου Φυλής για την ανάπτυξη τεχνικής υποδομής (Υποδοχέα)» (Κωδικός ΟΠΣ ΤΑ 5183826) στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – NextGeneration EU και αφορά στην ωρίμανση ιδιόκτητου ακινήτου του Δήμου Φυλής για την ανάπτυξη τεχνικής υποδομής (Υποδοχέα) και την μεταφορά της δραστηριότητας των μεταφορικών επιχειρήσεων περιοχής Ελαιώνα.

Σύμφωνα με την απόφαση τα οφέλη για τον Δήμο Φυλής από την υλοποίηση του έργου logistics είναι πολλαπλά, τόσο οικονομικά / αναπτυξιακά, όσο και κοινωνικά, δεδομένου του μεγέθους της επένδυσης που θα πραγματοποιηθεί στην περιοχή του Δήμου. Ειδικότερα το προτεινόμενο Επιχειρηματικό Πάρκο συνιστά σημαντικό εργαλείο μετάβασης στο νέο αναπτυξιακό πρότυπο του Δήμου Φυλής. 
Ειδικότερα και όσον αφορά το πρότυπο αναπτυξιακό οικοσύστημα, εξασφαλίζεται: 
- Προώθηση ενός προγράμματος ολιστικής αστικής ανάπτυξης του Δήμου Φυλής. 
- Ριζική αλλαγή / αναβάθμιση του αναπτυξιακού προτύπου του Δήμου Φυλής. 
- Προώθηση της τοπικής ανάπτυξης του Δήμου Φυλή συνολικά.
 - Δημιουργία θέσεων εργασίας.
 Από την μακροσκοπική ανάλυση των τεχνικοοικονομικών δεδομένων του έργου, σε βάθος 20ετίας και εκτιμάται πως το έργο θα έχει τις παρακάτω κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις σε επίπεδο απασχόλησης από την υλοποίηση του: 
o 140 θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια κατασκευής των έργων υποδομής 
o 140 θέσεις μέση ετήσια ανθρωποαπασχόληση ή 2.800 θέσεις εργασίας συνολικά, κατά τη διάρκεια της εικοσαετούς περιόδου για την κατασκευή των κτηριακών εγκαταστάσεων επιχειρήσεων 
o 950 θέσεις εργασίας σε επιχειρήσεις εντάσεως κεφαλαίου ή 2.800 θέσεις εργασίας σε επιχειρήσεις εντάσεως εργασίας, κατά την 20ετή λειτουργία τους
 o 5 μόνιμες θέσεις εργασίας / έτος από τη λειτουργία των φορέων (ΕΑΝΕΠ) 
o 18 θέσεις εξωτερικών συνεργατών των φορέων.
- Αύξηση του βιωτικού επιπέδου των κατοίκων της περιοχής. 
- Αύξηση δημοτικών εσόδων. 
- Ανάπτυξη παράλληλης οικονομίας περιοχής. 
- Δημιουργία σύγχρονων και φιλικών στο περιβάλλον υποδομών και επιχειρηματικών εγκαταστάσεων στην περιοχή του Δήμου. 
- Δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να εξελιχθεί άμεσα σε σημαντικό πόλο προσέλκυσης επενδύσεων, σε όλο το φάσμα της παραγωγής και των υπηρεσιών (βιομηχανία, logistics, υπηρεσίες, μεγάλες εμβληματικές επενδύσεις).
 - Ισχυρή ενίσχυση της τοπικής ανάπτυξης. 
- Πολλές καινούριες και καλές θέσεις εργασίας
- Αναβάθμιση του ρόλου του Δήμου Φυλής για την εθνική οικονομία 
Επιπρόσθετα και δεδομένης της φύσης του έργου και του μοντέλου που έχει επιλεγεί για την υλοποίησή τους, ο Δήμος εκτιμάται ότι θα έχει πολύ σημαντικά άμεσα οικονομικά οφέλη και ειδικότερα: 
- Εφάπαξ τίμημα από τον παραχωρησιούχο για την παραχώρηση του ακινήτου, το οποίο θα προκύψει από τη διαγωνιστική διαδικασία μεταξύ των σχημάτων που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον.
 - Οικονομικό αντάλλαγμα καθ΄ όλη την διάρκεια της περιόδου παραχώρησης, το οποίο επίσης θα προκύψει από τη διαγωνιστική διαδικασία μεταξύ των σχημάτων που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια