Αντίθετοι οι εκπαιδευτικοί στην προσωρινή λύση της εγγραφής των αποφοίτων του 7ου Δημοτικού στο 2ο Γυμνάσιο

  

  Με τη λειτουργία του 11ου αλλά και με την ολοκλήρωση και παράδοση σε χρήση του 3ου Δημοτικών Σχολείων φαίνεται να βρίσκει λύση το πρόβλημα της σχολικής στέγης στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση στο Δήμο Φυλής αυτό δεν θα συμβεί στη δευτεροβάθμια μέχρι την ολοκλήρωση κατασκευής του 5ου Γυμνασίου και 3ου Λυκείου . 
  Η απόφαση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής (ΔΔΕ) για την μετακίνηση των απόφοιτων του 7ου Δημοτικού στο 3ο Γυμνάσιο βρέθηκε απέναντι στις έντονες αντιδράσεις των γονέων του συγκεκριμένου σχολείου. Η προσωρινή συμβιβαστική λύση που δόθηκε από τον Δήμο Φυλής (ακολουθεί το σχετικό Δελτίο Τύπου) ενώ έγινε αποδεχτή από τους γονείς και τη ΔΔΕ φαίνεται να σκαλώνει τώρα στις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών. 

Ακολουθούν η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ και το Δελτίο Τύπου του Δήμου Φυλής: 

ΕΛΜΕ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ-ΖΕΦΥΡΙΟΥ-ΦΥΛΗΣ

26/6/22

Ως τώρα οι αποφάσεις της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής  και του Δήμου Φυλής δεν λύνουν το πρόβλημα των απόφοιτων του 7ου Δημοτικού Α. Λ. Απεναντίας εντείνουν το ασφυκτικό πρόβλημα υπερπληθυσμού του 2ου Γυμνασίου Α. Λ.!

Βασική θέση της ΕΛΜΕ είναι ότι μεταξύ όλων των σχολείων χρειάζεται και επιβάλλεται η ορθή κατανομή των αποφοίτων με βάση τον αριθμό τους, τη χωρητικότητα και τη γεωγραφική θέση του κάθε σχολείου, ώστε να ενισχύονται όλα, ανεξαιρέτως, τα σχολεία και να αποφεύγεται η κατηγοριοποίηση σχολείων και μαθητών. Απαραίτητο, επίσης, θεωρούμε οι οποιεσδήποτε αποφάσεις να λαμβάνονται με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση όλων των εμπλεκομένων, προς αποφυγή εντάσεων και διχαστικών καταστάσεων.

Δυστυχέστατα, αυτά δεν συνέβησαν με τους απόφοιτους του 7ου Δημοτικού Άνω Λιοσίων, αλλά αντίθετα, μέχρι τώρα οι αποφάσεις της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής (ΔΔΕ) και του Δήμου Φυλής δημιουργούν περισσότερα προβλήματα απ’ όσα λύνουν!  Έτσι, χωρίς καμία διαβούλευση με τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς του 2ου Γυμνασίου Άνω Λιοσίων, μία εβδομάδα πριν κλείσουν τα σχολεία, πάρθηκε η τελευταία αδιανόητη απόφαση να εγγραφούν εκεί όλοι (!) οι απόφοιτοι του 7ου Δημοτικού, κάτι που αν, τελικά, συμβεί θα δημιουργήσει σοβαρότατα προβλήματα στη λειτουργία του 2ου Γυμνασίου.

Η πρόταση του Δήμου, μετά της έντονες διαμαρτυρίες από γονείς του 7ου Δημοτικού Σχολείου Άνω Λιοσίων, με την οποία συμφωνεί τώρα ο διευθυντής της ΔΔΕ αφορά την τοποθέτηση, σε πρώτη φάση, δύο προκατασκευασμένων βαρέως τύπου αιθουσών στο προαύλιο του 2ου Γυμνασίου Άνω Λιοσίων. Με αυτόν τον τρόπο θα εγγραφούν και θα στεγαστούν εκεί όλοι (!) οι απόφοιτοι του 7ου Δημοτικού, περίπου 45 μαθητές, ενώ η προηγούμενη απόφαση του διευθυντή της ΔΔΕ ήταν να  εγγραφούν και να στεγαστούν όλοι (!) στο 3ο Γυμνάσιο Άνω Λιοσίων που έχει κενές αίθουσες, αλλά βρίσκεται σε πιο μακρινή απόσταση. Διαδοχικές ακραίες και ανεφάρμοστες αποφάσεις!...

Το 2ο Γυμνάσιο εδώ και αρκετά χρόνια ασφυκτιά, όντας υπερπλήρες από μαθητές. Είναι κατασκευασμένο για 250 μαθητές και φιλοξενεί σταθερά κοντά στους 400, φέτος περίπου 380! Αυτός εξάλλου είναι και ο λόγος για τον οποίο το αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας της περιοχής για την ίδρυση 5ου Γυμνασίου Άνω Λιοσίων, υιοθετήθηκε από Δήμο και ΔΔΕ και, τελικά, από το ΥΠΑΙΘ. Είναι, συνεπώς,  απορριπτέα η σκέψη για περαιτέρω αύξηση του μαθητικού του δυναμικού.

Η λύση της εγγραφής όλων αυτών των μαθητών στο 2ο ακούγεται εξωφρενική για όλους όσοι γνωρίζουν και βιώνουν την υπάρχουσα ασφυκτική κατάσταση στο υπερκορεσμένο Γυμνάσιο, το μεγαλύτερο του Δήμου. Οι λόγοι της διαφωνίας έχουν να κάνουν αφενός με την παραβίαση βασικών κανονισμών ασφαλείας και πρωτοκόλλων υγιεινής που αφορούν τη λειτουργία των σχολικών κτιρίων (και μάλιστα σε μια περίοδο συνεχιζόμενης πανδημίας), αφετέρου με την υποβάθμιση του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου (παιδαγωγικού και διδακτικού) στους μαθητές του σχολείου.

Επιπλέον, την ίδια στιγμή που διατυπώνεται αυτή η πρόταση για την πλήρη «σαρδελοποίηση» του 2ου Γυμνασίου, άλλα γυμνάσια της περιοχής διαθέτουν άδειες αίθουσες και τα τελευταία χρόνια εμφανίζουν ανησυχητική μείωση του μαθητικού τους δυναμικού.

Επίσης, δεδομένου ότι, από καιρό σε καιρό, τα πληθυσμιακά δεδομένα των διαφόρων περιοχών του Δήμου μεταβάλλονται, θεωρούμε πως η χωροταξική κατανομή των μαθητών στα σχολεία πρέπει να αναπροσαρμόζεται ακολουθώντας αυτές της μεταβολές. Στην παρούσα φάση θα πρέπει να γίνει μια έκτακτη ή και μόνιμη αλλαγή της χωροταξικής κατανομής και των ορίων όλων των εμπλεκόμενων σχολείων σε συνεννόηση με τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς των σχολείων αυτών.

Βάσει όλων των παραπάνω, προτείνουμε, λοιπόν, οι απόφοιτοι του 7ου Δημοτικού Σχολείου να κατευθυνθούν κυρίως στο 3ο και στο 1 ο Γυμνάσιο Άνω Λιοσίων και ένας μικρός αριθμός εξ αυτών στο 2ο Γυμνάσιο Άνω Λιοσίων (αυτοί που τα αδέλφια τους φοιτούν ήδη εκεί). Βασική προϋπόθεση  είναι ότι, με ευθύνη του Δήμου, θα εξασφαλιστεί η ασφαλής μεταφορά των μαθητών προς και από τα σχολεία εγγραφής, όπου χρειάζεται, καθώς και η ασφαλής παραμονή τους σε αυτά.

 

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Προς λύση οδεύει το πρόβλημα της εγγραφής των αποφοίτων του 7ου Δημοτικού στο 3ο Γυμνάσιο Άνω Λιοσίων

Ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής Αθανάσιος Νικολόπουλος, δέχθηκε την πρόταση του Δημάρχου Χρήστου Παππού να τοποθετηθούν στο 3ο Γυμνάσιο, με δαπάνη του Δήμου, δύο προκατασκευασμένες αίθουσες, για να φιλοξενηθούν σε αυτές οι μαθητές που θα μετακινούνταν, φέτος, στο 3ο Γυμνάσιο. Στο σχετικό έγγραφό του ο Δήμαρχος Φυλής δεσμεύτηκε ότι οι δύο αίθουσες θα έχουν τοποθετηθεί πριν από την έναρξη του νέου σχολικού έτους.

Η λύση της εγκατάστασης των δύο αιθουσών είναι προσωρινή, καθώς έχει, ήδη, δρομολογηθεί από το Δήμο η ανέγερση του 5ου Γυμνασίου Άνω Λιοσίων, σε οικόπεδο κοντά στο Κλειστό Γυμναστήριο Δροσούπολης. Για το σκοπό αυτό προχωρούν, ταχύτατα, οι διαδικασίες: Έχει λυθεί το ιδιοκτησιακό, έχει δημοσιευτεί στο ΦΕΚ η ίδρυση του σχολείου και έχει ολοκληρωθεί η μελέτη. Αυτό το διάστημα ο Δήμαρχος Φυλής προωθεί τη χρηματοδότηση του έργου από το ΕΣΠΑ.

«Τη διαβεβαίωση, ότι, για ακόμα μια φορά, ο Δήμος Φυλής θα κάνει το χρέος του, έδωσε στους μαθητές, στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς. «Είμαστε, έμπρακτα, στο πλευρό τους και θα παραδώσουμε, εμπρόθεσμα, τις δύο αίθουσες, που θα λύσουν, προσωρινά, το πρόβλημα μέχρι την ανέγερση του 5ου Γυμνασίου. Ευχαριστώ το Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και το Διευθυντή του 2ου Γυμνασίου για την κατανόησή τους», πρόσθεσε ο Δήμαρχος Φυλής.

 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια