Επιστολή της Ένωσης Γονέων στο Υπουργείο για την Τράπεζα Θεμάτων

 


ΠΡΟΣ: Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων,

Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής 

                                                                                                                                            Άνω Λιόσια 17/4/2022

Θέμα: Τράπεζα Θεμάτων

 

Η Ένωση Γονέων Άνω Λιοσίων και Φυλής επανέρχεται  στο σοβαρό ζήτημα της επιμονής από πλευράς του Υπουργείου Παιδείας και της Κυβέρνησης να εφαρμόσει την Τράπεζα θεμάτων αδιαφορώντας για τις συνέπειές στα παιδιά μας. Το Υπουργείο χωρίς να έχει πάρει μέτρα για την κάλυψη των μαθησιακών κενών  που δημιουργήθηκαν τα δύο χρόνια πανδημίας και θεωρώντας ότι η τηλεκπαιδεύση ( με τα σοβαρά προβλήματα που παρουσιαστήκαν )έχει προσφέρει στους μαθητές την γνώση και την εκπαίδευση που χρειάζονταν, προχωρά ακάθεκτη για την εφαρμογής της!

Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας προχώρησε σε μια ακόμα απαράδεκτη ενέργεια σε βάρος των μαθητών ελάχιστους μήνες πριν ξεκινήσουν οι προαγωγικές και πανελλαδικές εξετάσεις στα Λύκεια όλης της χώρας. Με την εγκύκλιό του (29601/ΓΔ4/16-03-2022), καλεί σε «αναμόρφωση προγραμμάτων» στα σχολεία όταν «παρατηρείται καθυστέρηση στη διδασκαλία των μαθημάτων που εξετάζονται στις προαγωγικές εξετάσεις» Αδιαφορώντας για κάθε παιδαγωγική διάσταση, επί της ουσίας καλεί τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς , τους μαθητές να συναινέσουν σε μια φανταστική εκπαιδευτική πραγματικότητα - ότι όλα «βαίνουν καλώς» και ότι η ύλη μπορεί να ολοκληρωθεί κανονικά!

Το Υπουργείο Παιδείας αδιαφορεί στην κυριολεξία για τις διδακτικές ώρες που χάθηκαν λόγω των κενών στο εκπαιδευτικό προσωπικό.  Δε  δίνει επίσης  καμία σημασία στη λειτουργία αποδεκατισμένων τμημάτων λόγω covid. Αδιαφορεί για τα μαθησιακά κενά, τα γνωστικά ελλείμματα, την κακή ψυχολογία των μαθητών που δεν μπορούν να διαχειριστούν μια τεράστια ύλη που όχι μόνο δε μειώνεται αλλά αυξάνεται και που ακόμα και σε κανονικές συνθήκες δεν ήταν δυνατόν να αφομοιωθεί από τους μαθητές.

Οι πραγματικές στοχεύσεις του Υπουργείου  είναι να εφαρμοστεί πάση θυσία η Τράπεζα Θεμάτων - παρ όλες τις αντιδράσεις από το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας - με ότι συνεπάγεται αυτό για τους μαθητές μας. Ήδη η Τράπεζα Θεμάτων ενημερώνεται με πλήθος θεμάτων, πολλά από τα οποία είναι υπερβολικά δύσκολα και ακραία, εντελώς αναντίστοιχα προς τη σχολική πραγματικότητα. Θυμίζουμε ότι την τελευταία φορά που εφαρμόστηκε η Τράπεζα Θεμάτων η σχολική αποτυχία έφτασε σχεδόν στο 25%..

Οι γονείς δε πρόκειται να δεχτούμε μια τέτοια πραγματικότητα για τα παιδιά μας !

 

 «αυτοί που μας κλέψαν το βιβλίο από το χέρι, μας κατηγορούν ότι μείναμε αδιάβαστοι» Μπ. Μπρέχτ

 

Εδώ και τώρα ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

·         Να μειωθεί άμεσα και δραστικά η ύλη σε όλες τις τάξεις και σε όλα τα μαθήματα.

  • Να μην εφαρμοστεί, να καταργηθεί η Τράπεζα Θεμάτων και η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.

 

 

 

 

 

Για το   Διοικητικό Συμβούλιο

 

H Πρόεδρος                                                                                                Ο Γραμματέας

Αλέκα Σμυρλή                                                                                           Ελ Ρουμπία Μάρκος

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια