Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Οι 10 δήμαρχοι που «θάφτηκαν» στο χιόνι

 



Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Δρόμοι απροσπέλαστοι, καλυμμένοι με χιόνι. Πεζοδρόμια – παγοδρόμια. Πολίτες σε απόγνωση, εγκλωβισμένοι σε σπίτια, ενίοτε με πολυήμερη διακοπή ρεύματος. Γειτονιές σε παράλυση…

Ένα τέτοιο σκηνικό σχηματίστηκε σε πολλούς Δήμους εντός του αστικού ιστού της Αττικής με την επέλαση της κακοκαιρίας «Ελπίδα», ένα καιρικό φαινόμενο ακραίο μεν, αλλά για το οποίο είχαν προειδοποιήσει έγκαιρα οι μετεωρολόγοι.

Μπορεί τα προβλήματα σε κεντρικές οδικές αρτηρίες της Αττικής να ήταν αυτά που προκάλεσαν απερίγραπτη ταλαιπωρία σε πολίτες και οδηγούς, ωστόσο το «λευκό χάος» στο δευτερεύον οδικό δίκτυο, που αποτελεί ευθύνη των δημοτικών αρχών, διατηρήθηκε επί ημέρες, με αποτέλεσμα για πολλούς πολίτες να καταστούν επικίνδυνες (έως και αδύνατες) ακόμα και οι αναγκαίες μετακινήσεις, όπως για παράδειγμα σε ένα κατάστημα για την προμήθεια αγαθών πρώτης ανάγκης, σε έναν γιατρό ή ένα κέντρο υγείας.

Ο κανόνας που επικράτησε ήταν «όσο μικρότερος είναι ένας δρόμος, τόσο μεγαλύτερο το πρόβλημα». Αρκετοί δήμοι τόνισαν ότι δεν διαθέτουν αρκετά εκχιονιστικά ή άλλα μηχανήματα έργου μικρού τύπου, που θα μπορούσαν να εισέλθουν σε στενούς δρόμους, ενώ απέδωσαν μεγάλο μέρος στις καθυστερήσεις στις επιχειρήσεις καθαρισμού των δρόμων των πόλεων τους, στο χάος που επικράτησε σε κεντρικούς οδικούς άξονες, όπου αρχικά εμπόδισαν την άμεση έξοδο του στόλου τους και στη συνέχεια έπρεπε να κατευθυνθούν και τα μηχανήματα των δήμων στη διάνοιξη των λεωφόρων.

Παρ’ όλα αυτά, είναι πολλοί οι δημότες που κατηγορούν τους Δήμους ότι δεν φρόντισαν να βγάλουν εγκαίρως τα συνεργεία αποχιονισμού και αποκομιδής σπασμένων κλαδιών και ότι στην πράξη, ανεξαρτήτως ποια αρχή ήταν αρμόδια, οι πολίτες έμειναν αβοήθητοι και προσπάθησαν με όποιο μέσο διαθέτουν (φτυάρια, σκούπες κλπ) να καθαρίσουν οι ίδιοι τα πεζοδρόμια μπροστά από τις κατοικίες του και να «ξεθάψουν» τα αυτοκίνητά τους από το χιόνι.

Σε κάθε περίπτωση, μιας και ο Δήμος είναι ο εγγύτερος στον πολίτη θεσμός του κράτους, οι διαμαρτυρίες των πολιτών στράφηκαν μαζικά κατά τοπικών αρχών για τα πρωτόγνωρα προβλήματα που προκάλεσε ο χιονιάς. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι οι αυτοδιοικητικοί που εκτιμούν ότι η κατάσταση επικράτησε σε πολλούς αττικούς δήμους, θα έχει μετρήσιμο πολιτικό αποτέλεσμα. Άλλωστε, οι αυτοδιοικητικές εκλογές (προγραμματισμένες για τον Οκτώβριο του 2023) δεν είναι μακριά. Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει και όπως τονίζουν έμπειροι τοπικοί άρχοντες, ουσιαστικά έχει μείνει μόνο το 2022 στις δημοτικές αρχές να παρουσιάσουν έργο και να αποδείξουν στους δημότες ότι μπορούν να διασφαλίσουν την εύρυθμη λειτουργία των πόλεών τους, ακόμα και σε έκτακτες συνθήκες.

Η aftodioikisi.gr καταγράφει τις 10 περιπτώσεις δήμων όπου προκλήθηκαν τα μεγαλύτερα προβλήματα από τις χιονοπτώσεις, αλλά και η μεγαλύτερη ταλαιπωρία στους δημότες, με αποτέλεσμα, όπως λένε οι ίδιοι,  “οι δήμαρχοί τους να ΄θαφτούν΄στο χιόνι¨. 


Δήμος Πεντέλης

Εικόνες εγκατάλειψης σχηματίστηκαν στο δευτερεύον οδικό δίκτυο του Δήμου Πεντέλης, με πολλούς δρόμους να είναι καλυμμένοι από χιόνι και να καθιστούν αδύνατη κάθε μετακίνηση. Μάλιστα, κάτοικοι έφτασαν στο σημείο να νοικιάσουν… ρεφενέ μπουλντόζα, πληρώνοντας από την τσέπη τους για να έρθει εργολάβος να καθαρίσει τον δρόμο από τα χιόνια. Αν και ο συγκεκριμένος Δήμος λόγω γεωγραφικής θέσης πλήττεται συχνά από χιονοπτώσεις και έχει υποδομή για τον καθαρισμό δρόμων, φέτος πολλοί κάτοικοι παρατήρησαν αρρυθμίες στο συγκεκριμένο κομμάτι της Πολιτικής Προστασίας, προβαίνοντας σε συγκρίσεις μεταξύ νυν δημοτικής αρχής –της προερχόμενης από τον χώρο της ΝΔ, Δήμητρας Κεχαγιά, εκλεκτή του πρώην δημάρχου Μελισσίων και νυν γενικού γραμματέα διαχείρισης αποβλήτων του υπουργείου Περιβάλλοντος, Μανώλη Γραφάκου– και προηγούμενης δημοτικής αρχής, του Δημήτρη Στεργίου – Καψάλη.


Δήμος Βριλησσίων

Μεγάλα προβλήματα από τις χιονοπτώσεις και στον Δήμο Βριλησσίων, όπου διοικεί για δεύτερη θητεία η δημοτική αρχή του Ξενοφών Μανιατογιάννη, δήμαρχος ο οποίος προέρχεται από τον Κεντρώο χώρο και υποστηρίζεται και από άλλες πολιτικές δυνάμεις (όπως και τον ΣΥΡΙΖΑ). Κάτοικοι κατήγγειλαν ότι παρότι η δημοτική αρχή είχε ανοίξει κεντρικούς δρόμους, τα γύρω στενά έμειναν ακόμη και πέντε ημέρες μετά την κακοκαιρία καλυμμένα με πάγο και χιόνι που ξεπερνούσε σε ύψος τους 30 πόντους. Σύμφωνα με διαμαρτυρίες κατοίκων, όταν κάποιοι δημότες απευθύνθηκαν στις υπηρεσίες του δήμου ζητώντας να απομακρυνθούν οι όγκοι χιονιού που είχαν συγκεντρωθεί στους δρόμους, έλαβαν απαντήσεις του τύπου: «αφού μπορείτε να βγείτε στον δρόμο δεν θεωρείστε αποκλεισμένοι και δεν θα στείλουμε συνεργείο…».


Δήμος Παλλήνης

Ούτε στον Δήμο Παλλήνης, που διοικείται από τον για τέταρτη θητεία δήμαρχο (προερχόμενο από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, αλλά πλέον ανεξάρτητο κομματικά) Θανάση Ζούτσο, αποφεύχθηκαν τα προβλήματα από την κακοκαιρία «Ελπίδα». Και στη συγκεκριμένη πόλη, οι κεντρικές αρτηρίες άνοιξαν, ωστόσο σε πολλές γειτονιές οι κάτοικοι παρέμειναν για πέντε ημέρες εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους, καθώς τα στενά δεν είχαν καθαριστεί, με συνέπεια το χιόνι να έχει μετατραπεί σε πάγο και κάθε μετακίνηση να είναι επικίνδυνη για την σωματική ακεραιότητα των δημοτών, οι οποίοι διαμαρτύρονταν ότι δεν μπορούσαν να κάνουν αποστάσεις λίγων μέτρων μακριά από τα σπίτια τους για να προμηθευτούν τα βασικά. Όλα αυτά, ενώ πολλοί από τους κατοίκους πέρασαν το χιονιά χωρίς να έχουν ηλεκτρικό ρεύμα. Σημειώνεται ότι ο δήμαρχος δέχθηκε σφοδρή κριτική για την κατάσταση της πόλης, με πιο χαρακτηριστική αυτήν της ηθοποιού –κατοίκου του δήμου- Ελένης Γερασιμίδου, που χαρακτήρισε τον κ. Ζούτσο «άφαντο» και του απέδωσε «στιλ Πατούλη».


Δήμος Αγίας Παρασκευής

Πλήρη αποτυχία στην διαχείριση των επιπτώσεων της κακοκαιρίας «Ελπίδα» καταλόγισαν στον προερχόμενο από τη ΝΔ δήμαρχο, Βασίλη Ζορμπά, ο οποίος διανύει την δεύτερη θητεία του στην διοίκηση του Δήμου. Ακόμα και σε κεντρικά σημεία της Αγίας Παρασκευής, οι όγκοι χιονιού (που είχαν μετατραπεί πλέον σε συμπαγές πάγο) δεν είχαν απομακρυνθεί ούτε την Παρασκευή και όπως έλεγαν κάτοικοι, ήταν αδύνατο να ξεχωρίσει κανείς που τελειώνει το πεζοδρόμιο και πού αρχίζει ο δρόμος. Τα προβλήματα του χιονιά φαίνεται να έχουν συσσωρεύσει οργή στις τάξεις των κατοίκων κατά της δημοτικής αρχής, την οποία κατηγορούν ότι δεν ανταποκρίνεται και σε άλλα θέματα, όπως τα αμάζευτα κλαδέματα.


Δήμος Παπάγου -Χολαργού

Δήμαρχος Παπάγου -Χολαργού: Ζητά χρήματα για καταλήψεις όχι, όμως, & τις «εξυπηρετήσεις»

Μαζικά «βέλη» δέχθηκε και η δημοτική αρχή Παπάγου – Χολαργού για την διαχείριση της κακοκαιρίας. Στην πόλη όπου διοικεί ο για δεύτερη θητεία δήμαρχος Ηλίας Αποστολόπουλος (προερχόμενος από τη ΝΔ και με στενές σχέσεις με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ  Δημήτρη Παπαστεργίου, ο οποίος στήριξε τον δήμαρχο στην εκλογή του στην θέση του προέδρου του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΚΕΔΕ), η εικόνα σε πολλούς δρόμους ήταν ανάλογη με αυτήν σε όμορους δήμους: δρόμοι ακαθάριστοι, με συσσωρευμένους όγκους παγωμένου χιονιού ακόμα και για πέντε ημέρες. Αυτό όμως που εξόργισε περαιτέρω τους δημότες ήταν ο τρόπος που επιχείρησε να διαχειριστεί πολιτικά την κατάσταση ο δήμαρχος. Σύμφωνα με κατοίκους, αφού «αγνόησε τους δημότες που του έθεσαν τα ερωτήματά τους», ο κ. Αποστολόπουλος βγαίνοντας στα κανάλια έδωσε «παραπλανητικές και ανακριβείς απαντήσεις», επιρρίπτοντας ευθύνες στους οδηγούς και «αποκρύπτοντας δικές του ευθύνες». Εν ολίγοις, τον κατηγόρησαν ότι συνεχίζει να βάλλει κατά πολιτών, όπως και με τα «νταηλίκια στους μαθητές» που προχώρησαν πρόσφατα σε καταλήψεις σχολείων.


Δήμος Ζωγράφου

Οι εικόνες ακαθάριστων δρόμων δεν έλειψαν ούτε από τον Δήμο Ζωγράφου. Επιπλέον, η πόλη που βρίσκεται μια ανάσα από το Κέντρο της Αθήνας, συγκέντρωσε τα βλέμματα της κοινής γνώμης για τις εικόνες ντροπής με την μεταφορά φέρετρου σε αποκλεισμένο δρόμο (συγκεκριμένα στην οδό Πλαστήρα). Κάτοικοι της περιοχής δήλωναν «αβοήθητοι», ενώ κατήγγειλαν τον Δήμο για αδιαφορία και πως έμεινε άπραγος. Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ζωγράφου, Βασίλης Θώδας (είναι στην πρώτη του θητεία στο αξίωμα του δημάρχου, προέρχεται από τη ΝΔ και υπήρξε στέλεχος της παλιάς παράταξης του Γιάννη Καζάκου), απάντησε ότι στο περιστατικό «δεν ζητήθηκε η συνδρομή του Δήμου» και απέδωσε την ευθύνη στον εργολάβο κηδειών.


Δήμος Δάφνης -Υμηττού

Δρόμοι καλυμμένοι με χιόνια και πάγο επί ημέρες, πεσμένα κλαδιά που έφραξαν φρεάτια, ακόμη και όγκοι σκουπιδιών έξω από κάδους, καταγγέλλουν κάτοικοι και αντιπολιτευόμενες παρατάξεις της Δάφνης και του Υμηττού. Σύμφωνα με την δημοτική αρχή του Τάσου Μπινίσκου (δήμαρχος σε πρώτη θητεία, προερχόμενος από τη ΝΔ και εκλεκτός του πρώην δημάρχου και νυν γενικού γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλη Σταυριανουδάκη) υπήρξαν άμεσα αντανακλαστικά για την επίλυση των προβλημάτων που προκάλεσε η κακοκαιρία. Ωστόσο, όταν οι παραπάνω θέσεις ακούστηκαν στο δημοτικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη, η δημοτική αντιπολίτευση καταλόγισε στην δημοτική διοίκηση «αυταρέσκεια» και «υπεροψία» και απουσία «επίγνωσης της κατάστασης στην οποία περιήλθε ο δήμος μας». Σύμφωνα με καταγγελίες που έφτασαν στην aftodioikisi.gr, κάτοικοι έμειναν ουσιαστικά τέσσερις ημέρες εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους λόγω του χιονιού.


Δήμος Αθήνας

Οργισμένος Μπακογιάννης: "Τη λέει" σε Μαξίμου, Πατούλη, ΕΥΔΑΠ  για ευθύνες "Μπάλλου" (εικόνα)

Τα προβλήματα δεν έλειψαν ούτε από την Αθήνα. Ναι μεν η δημοτική αρχή Κώστα Μπακογιάννη (οποίος αν και είναι για πρώτη θητεία δήμαρχος της πρωτεύουσας, θεωρείται έμπειρος αυτοδιοικητικός, με θητείες στον Δήμο Καρπενησίου αλλά και στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας) έβαλε σε προτεραιότητα των καθαρισμό κεντρικών δρόμων, ωστόσο η κατάσταση ήταν προβληματική σε δρόμους πυκνοκατοικημένων αθηναϊκών γειτονιών αλλά και στα πεζοδρόμια κεντρικών σημείων. Χαρακτηριστικές είναι και οι φωτογραφίες που έστειλε e-αναγνώστης της aftodioikisi.gr, καταγγέλλοντας ότι ο Δήμος Αθηναίων αρκέστηκε να ρίξει αλάτι μόνο στην πλατεία Συντάγματος αλλά όχι στα υπόλοιπα πεζοδρόμια, ακόμη και στην Πανεπιστημίου. Στα social media καταγράφηκαν πολλές διαμαρτυρίες που θέλουν τον δήμαρχο να εστιάζει σε σημεία που «περνάει» το μεγάλο του project –του Μεγάλου Περιπάτου- αλλά να αφήνει σε κατώτερη μοίρα την υπόλοιπη πόλη, δηλαδή να ρίχνει το βάρος μόνο στα σημεία-«βιτρίνα» της Αθήνας. Δεν έλειψαν μάλιστα και καυστικά σχόλια που έλεγαν: «αν δεν έχει χρήματα ο δήμαρχος να αγοράσει αλάτι να πάρει πίσω τα 215 χιλιάδες ευρώ που έδωσε στον Ρουβά». Σκηνικό «παραίτησης και ανασφάλειας στη χιονισμένη Αθήνα» κατήγγειλε με ανακοίνωσή της η «Ανοιχτή Πόλη».


Δήμος Γαλατσίου

Προβλήματα έκαναν την εμφάνισή τους και στον Δήμο Γαλατσίου, όπου βρίσκεται για δεύτερη θητεία στο αξίωμα του δημάρχου ο «γαλάζιος» Γιώργος Μαρκόπουλος, που είναι επίσης και νυν πρόεδρος της ΠΕΔΑ (Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής). Οι περισσότεροι κεντρικοί δρόμοι της πόλης καθαρίστηκαν από τα εκχιονιστικά έγκαιρα, όμως οι μικρότεροι δρόμοι έμειναν απροσπέλαστοι για ημέρες, αν και ο δήμαρχος σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις του αντέτεινε ότι από την Τετάρτη και μετά ήταν ελάχιστοι οι δρόμοι που δεν ήταν προσβάσιμοι.


Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού

Οργισμένες διαμαρτυρίες έχουν προκληθεί για την δημοτική αρχή του “γαλάζιου” φίλου της Μαρέβας Μητσοτάκη, Δημήτρη Γαλάνη (πρώτη του θητεία στο αξίωμα του δημάρχου Φιλοθέης – Ψυχικού). Η πόλη θύμιζε αλπικό τοπίο και μάλιστα σκοτεινό, καθώς τις πρώτες ημέρες οι κάτοικοι ήταν χωρίς ηλεκτρικό. Πέντε ολόκληρες ημέρες μετά τον χιονιά οι δρόμοι καλυμμένοι από πάγο, δέντρα παρέμεναν πεσμένα εμποδίζοντας την διέλευση οχημάτων και τα πεζοδρόμια ήταν απροσπέλαστα. Κάτοικοι φωτογράφισαν και γέμισαν το διαδίκτυο με εικόνες «ντροπής», ρίχνοντας ευθύνες (και) στον δήμαρχο, τον οποίο κατηγόρησαν ότι σε όλο το διάστημα της επέλασης της κακοκαιρίας «ήταν άφαντος» και σχολίαζαν δηκτικά ότι, από το να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της «μάχης», προτίμησε να διακινεί «φωτογραφίες» που τον εμφάνιζαν δίπλα σε μηχανήματα αποχιονισμού -επιβεβαιώνοντας έτσι τον τίτλο «top mondel» που του έχουν αποδώσει για την συνήθειά του να ποζάρει στις κάμερες- ενώ, αντιθέτως, δεν φρόντισε να αντιμετωπιστεί εγκαίρως και επαρκώς το καιρικό φαινόμενο.

πηγή: aftodioikisi.gr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια