Η διάκριση που απέσπασε από τον κρατικό φορέα η παραγωγός της επιτυχίας και συντοπίτισσά μας Αθανασία – Μαρία Παπαδοπούλου, αποτέλεσε μια νότα αισιοδοξίας στη ζοφερότητα των ημερών και ήρθε ως επιστέγασμα των προσπαθειών που καταβάλλονται μέσα από ιδιωτικές πρωτοβουλίες αξιόλογων μελών της τοπικής κοινωνίας, να παρουσιάζουν την άλλη “όψη του νομίσματος” μιας πόλης, που στα μάτια μόνο όσων αγνοούν την ιστορία και την ποιότητα των κατοίκων της, φαντάζει περιθωριακή.
Στον 8ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό, το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ζεφυρίου “αφηγήθηκε” τη δική του ιστορία μέσα από ένα βίντεο διάρκειας 16′ περίπου λεπτών, κερδίζοντας τις καλύτερες κριτικές και εντυπώσεις των μελών της Τιμητικής Επιτροπής του διεθνούς διαγωνισμού, την οποία απαρτίζουν άνθρωποι των γραμμάτων και του πολιτισμού, πανεπιστημιακοί και στελέχη της εκπαίδευσης.
Λίγα λόγια για τη δημιουργό του βραβευμένου project…
Γεννημένη στο Ζεφύρι, όπου έχει δημιουργήσει και την πολυμελή οικογένειά της, η δραστήρια κ. Αθανασία – Μαρία Παπαδοπούλου εργάζεται ως Παιδαγωγός Προσχολικής Αγωγής στο Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών και παρά τις αυξημένες υποχρεώσεις της, αφού η ίδια είναι μητέρα τεσσάρων παιδιών, διεύρυνε τους ορίζοντες των σπουδών της σε μεταπτυχιακό επίπεδο, με αντικείμενο τη Δημιουργική Γραφή του Ε.Α.Π.. Η αγάπη της ωστόσο για την “ψηφιακή αφήγηση”, που αποτέλεσε μέρος του μεταπτυχιακού προγράμματος, ενεργοποίησε τη δημιουργικότητά της που την οδήγησε στην απόφαση να συμμετέχει στον διεθνή διαγωνισμό, με σκοπό την προβολή του τόπου που μεγάλωσε και έχει επενδύσει το μέλλον των παιδιών της…
Η έρευνα για την αναζήτηση της ιστορίας του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ζεφυρίου ξεκίνησε εν μέσω καραντίνας, το φθινόπωρο του 2020 και – τηρουμένων όλων των μέτρων προστασίας για τον Covid – 19 – είχε διάρκεια έξι μηνών, μέχρι δηλαδή την άνοιξη του 2021, οπότε και ολοκληρώθηκε το οπτικοακουστικό υλικό, με το οποίο συμμετείχε στον διεθνή διαγωνισμό.
Κύριος στόχος της δημιουργού του project, ήταν να αναδειχθεί η ιστορία της παλαιότερης σχολικής δομής του Ζεφυρίου και να τη γνωρίσουν οι μαθητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, λόγος για τον οποίο ανέθεσε ενεργητική δράση σε μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ τάξεων του 1ου Δημοτικού Σχολείου, αφήνοντας στα δημιουργικά κι εποικοδομητικά “χέρια” τους την ανάπτυξη της κινηματογραφικής αφήγησης, την παρουσίαση και διεξαγωγή των συνεντεύξεων, προσεγγίζοντας ωστόσο με σεβασμό την ιστορία της πόλης, όπως το πλάνο που ξεχωρίσαμε για τον ιδιαίτερο συμβολισμό του, με τον μαθητή Χρήστο Πατρώνη να παραδίδει στον δάσκαλό του την ιστορική έκδοση του Δήμου Φυλής “Ζεφύρι – Νεότερη διαδρομή 1950 – 2010”, την οποία άφησε παρακαταθήκη στους Ζεφυριώτες, το 2018, ο αείμνηστος θείος του και πρώην Δήμαρχος Ζεφυρίου, Απόστολος Ζέρβας.
Με ιδιαίτερη συγκίνηση, κατά την τελετή απονομής των βραβείων, η κα Παπαδοπούλου ένιωσε την υποχρέωση να ευχαριστήσει τους γονείς που έδωσαν τη συγκατάθεσή τους για τη συμμετοχή των παιδιών τους σε αυτό το project, διευκρινίζοντας πως η επιλογή των μαθητών της ΣΤ’ τάξης του δημοτικού, έγινε με το κριτήριο της “ηθικής επιβράβευσης”, καθώς είναι εκείνα που ξεχώρισαν με τις μαθητικές τους επιδόσεις να εκπροσωπήσουν το σχολείο στην παρέλαση, αλλά αντιμετώπισαν την ατυχή συγκυρία της ματαίωσής της, εξαιτίας της έλευσης του κορωνοϊού. Με τη σειρά που εμφανίζονται στο βίντεο, πρόκειται για τις μαθήτριες και μαθητές, Παρασκευή Βενεκά, Χριστίνα Κυριακοπούλου, Παναγιώτα Αντωνάκου, Βασιλική Δημητρίου, Ευθυμία Κυριακοπούλου, Αντώνη – Παναγιώτη Φλαρούτσο, Μιλτιάδη Παπαδούδη, Ελευθέριο Παπαοικονόμου, Χρήστο Πατρώνη και Νίκη Σκαμπαρδώνη.
Στην ερευνητική διαδικασία, καταγράφονται ως ιστορικές πηγές οι προσωπικές μαρτυρίες:
◊ της κας Κατερίνας Σαφαρίκα, ανιψιάς του Κωνσταντίνου Σαφαρίκα, ιδιοκτήτη και δασκάλου του πρώτου εξοχικού σχολείου της περιοχής, το επονομαζόμενο Πρότυπο Ιδιωτικό Σχολείο “Σαφαρίκα” (1955 – 1962),
◊ του Αντιδημάρχου Τ.Υ. του Δήμου Φυλής κ. Θανάση Σχίζα, ο οποίος περιέγραψε (ΕΔΩ) με βιωματική προσέγγιση την περίοδο που ήταν μαθητής του 1ου Δημοτικού (κληροδότημα «Σαφαρίκα») καθώς και τη διακριτική, αλλά ουσιαστική συμμετοχή του στη μετεξέλιξη του εκπαιδευτηρίου,
◊ του Διευθυντή του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ζεφυρίου κ. Νίκου Ματαράγκα,
◊ του Υποδιευθυντή κ. Αντώνη Φραγκούλη και
◊ της πρώην Διευθύντριας της σχολικής μονάδας (2001 – 2002) κας Αναστασίας Κορδατζή.
Για την καθοριστική συμβολή των προαναφερθέντων σε αυτή τη σημαντική επιτυχία, η κα Παπαδοπούλου εκφράζει δημόσια τις ευχαριστίες της, καθώς και στον φωτογράφο – βιντεογράφο κ. Ανδρέα Πετρόπουλο, που συνέδραμε ουσιαστικά στην παραγωγή του βίντεο.
Το βραβευμένο από το Μουσείο Σχολικής Ζωής βίντεο της κας Παπαδοπούλου, για την ιστορία του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ζεφυρίου:
Εκ μέρους των συνδιοργανωτών του διεθνούς διαγωνισμού, το βραβείο παραδόθηκε στη δημιουργό από την Προϊσταμένη του Τμήματος Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων κα Σοφία Παπαδημητρίου, εκφράζοντας τα συγχαρητήριά της για την άρτια προσέγγιση της ιστορίας του σχολείου της περιοχής, κατά την διαδικτυακή τελετή απονομής. Στη διαδικτυακή τελετή συμμετείχε και ο Διευθυντής του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ζεφυρίου, κ. Νίκος Ματαράγκας, ο οποίος με τη σειρά του συνεχάρη όλους τους συντελεστές και ιδιαιτέρως τους μαθητές που, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, τον βοήθησαν να γνωρίσει κι ο ίδιος την ιστορία του σχολείου που προϊσταται.
Οι τοποθετήσεις της κας Παπαδοπούλου και του κ. Νίκου Ματαράγκα, κατά την τελετή βράβευσης του Μαθητικού Διαγωνισμού στο βίντεο που ακολουθεί:
0 Σχόλια