Θερμή υποδοχή του Δήμου Φυλής στους καθηγητές του Περιβαλλοντικού Προγράμματος Erasmus

 


 

Θερμή υποδοχή σε Καθηγητές από Κύπρο, Γερμανία, Σουηδία και Πορτογαλία επιφύλαξε ο Δήμος Φυλής, στηρίζοντας την ευαίσθητη πρωτοβουλία του 3ου Γενικού Λυκείου Άνω Λιοσίων, να συμμετέχει σε Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα Erasmus. 

Πρόκειται για ένα φιλόδοξο και καινοτόμο περιβαλλοντικό πρόγραμμα, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη για το χρονικό διάστημα από τον Σεπτέμβριο του 2020 μέχρι τον Αύγουστο του 2022. 

Το Λύκειο Λινόπετρας Κύπρου είναι το συντονιστικό σχολείο της σύμπραξης με εταίρους τέσσερα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από τη Γερμανία, Ελλάδα, Σουηδία και Πορτογαλία. 

Τα περιβαλλοντικά αδιέξοδα του πλανήτη και η ευαισθητοποίηση σε αυτά, ο μονόδρομος της ανακύκλωσης και επανάχρησης αντικειμένων και ο ρόλος της επιστήμης, της τεχνολογίας στην επίλυση των προβλημάτων είναι οι κύριες στοχεύσεις της δράσης σε συνδυασμό με την παροχή κινήτρων για δημιουργική/καλλιτεχνική αξιοποίηση των απορριμμάτων. 

Στο πλαίσιο αυτό το μεσημέρι της Πέμπτης 23 Σεπτεμβρίου κι αφού είχε προηγηθεί η υποδοχή των συμμετεχόντων καθηγητών στο 3ο ΓΕΛ Άνω Λιοσίων,  η “Ομάδα” του Περιβαλλοντικού Προγράμματος Erasmus, επισκέφθηκε το Δημαρχείο Άνω Λιοσίων. 


Οι καθηγητές στη συνέχεια φιλοξενήθηκαν στα έδρανα της αίθουσας του Δημοτικού Συμβουλίου όπου και δέχθηκαν το θερμό καλωσόρισμα του Δήμου Φυλής και του Δημάρχου Χρήστου Παππού, από  τον Αντιδήμαρχο Γιώργο Αβράμη και τον  Πρόεδρο της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Νίκο Χατζητρακόσια. 

Για τις δράσεις και τους στόχους στον ευαίσθητο τομέα του Περιβάλλοντος τους καθηγητές ενημέρωσε με σαφήνεια, η Διευθύντρια Πολεοδομίας και Τεχνική Σύμβουλος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Δήμου Φυλής, Έλλη Καστανού. 

Η κα Κατσανού ανέφερε ότι μόλις την προηγούμενη μέρα ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς συμμετείχε στην επίσημη τελετή υπογραφής για τις “Πράσινες Πόλεις” , στην διαδικασία της οποίας υπήρξε πρωτοποριακός. 

Επεσήμανε επίσης ότι ο Δήμος Φυλής που βρίσκεται στο Βορειοδυτικό Τμήμα της Πάρνηθας του πνεύμονα οξυγόνου για όλη την Αττική,  η χωροθέτηση του από μόνη της αποτελεί προϋπόθεση,  ώστε να επιταχύνει στην κατεύθυνση της “Πράσινης Πόλης” και αυτό ακριβώς κάνει. 

“Από το 2015 ο Χρήστος Παππούς ενεργοποίησε τα στελέχη του ώστε να αξιοποιήσουν όλα τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα και τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη βιώσιμη ανάπτυξη του Δήμου.” τόνισε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε ότι: 

Εκτός από το Σύμφωνο Δημάρχων για τις πράσινες πόλεις σε επίπεδο ελληνικών ευρωπαϊκών εργαλείων ο Δήμος Φυλής έχει αναπτύξει προγράμματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως: 

Τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σε όλα τα Δημοτικά Κτίρια και Σχολεία του τόπου. 

Τα τελευταία 5 χρόνια ο Δημοτικός Φωτισμός έχει αποκατασταθεί από λάμπες Led που με μικρότερο κόστος, προσφέρουν μεγαλύτερη φωτεινότητα και ασφάλεια. 

Η Αστική Κινητικότητα με πεζοδρόμους, δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, χώρους πρασίνου και η ασφαλής μετακίνηση των μαθητών στα σχολεία ανήκει επίσης στον καθημερινό προγραμματισμό έργων του Δήμου Φυλής 

Οι μεγάλες προκλήσεις είναι αυτές της “Κυκλικής Οικονομίας”  που η Ευρώπη χρηματοδοτεί. Σε αυτές ανήκουν η αποκατάσταση μεγάλου τμήματος του ΧΥΤΑ στην οποία βάσει της συμφωνίας των Ευρωπαϊκών Πόλεων θα τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά 10 MW , για την παροχή σε πρώτη φάση δωρεάν ρεύματος σε 5.000 οικογένειες με χαμηλό εισόδημα. 

Βασικό πυλώνα επίσης των πρωτοβουλιών προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί η μεγάλη προσπάθεια που έχει ξεκινήσει και βρίσκεται σε εξέλιξη,  για την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων του Δήμου Φυλής ώστε να αποκτήσει υδρολογική αυτάρκεια προς όφελος των Δημοτών του. 

Στην ερώτηση εξάλλου,  ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για τον Δήμο Φυλής η Έλλη Κατσανού απάντησε καταλήγοντας την εμπεριστατωμένη τοποθέτησή της,  πως είναι η Ενεργειακή και Υδρολογική ανεξαρτησία του Δήμου. 

Ο Διευθυντής του 3ου Γενικού Λυκείου Άνω Λιοσίων κος Γεώργιος Γεροντίδης από την πλευρά του ευχαρίστησε με θερμά λόγια τους συμμετέχοντες  συναδέλφους του στο Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα επισημαίνοντας ότι “Το σπίτι μας είναι η γη γι' αυτό και κάθε προσπάθεια και πρωτοβουλία για την προστασία του περιβάλλοντος είναι σημαντική. 

Υπογράμμισε επίσης ότι αποδέκτες αυτών των προσπαθειών είναι τα παιδιά, που αποτελούν το μέλλον και στα οποία σίγουρα αξίζει, ένα καλύτερο αύριο.  


Η Ομάδα των καθηγητών επισκέφθηκε στη συνέχεια όπως προέβλεπε το Πρόγραμμα το Αρχαίο Φρούριο της Φυλής  απ΄ όπου το 403 Π.Χ εξόρμησε ο Στρατηγός Θρασύβουλος για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας από το καθεστώς των Τριάκοντα Τυράννων.

Επισκέφθηκαν επίσης τον υδραύλακα του  Ρέματος της Γιαννούλας, που αποτελεί κομμάτι της χαρακτηρισμένης από το Υπουργείο Πολιτισμού “Πράσινης Πολιτιστικής Διαδρομής” της Πάρνηθας 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαδρομή ξεκινάει από τη Φυλή, κινείται μακριά από τα πολυσύχναστα μονοπάτια της Κεντρικής Πάρνηθας, ακολουθεί το ρέμα της Γιαννούλας και το φαράγγι της Θοδώρας και καταλήγει στο φρούριο της Φυλής. Η διαδρομή κινείται σε καλογραμμένα μονοπάτια με σήμανση και  χωματόδρομους και για λίγο, πριν την τελική ανηφόρα για το φρούριο, κινείται πάνω σε αρχαίο δρόμο.

Η Ομάδα των Καθηγητών τέλος, απόλαυσε τη ζεστή φιλοξενία του δήμου Φυλής σε παραδοσιακή ταβέρνα με εκλεκτούς παραδοσιακούς τοπικού μεζέδες και εδέσματα. 

 

 

 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια