Λήγει την Παρασκευή 27 Αυγούστου η αγωνία των υποψηφίων οι οποίοι έλαβαν μέρος στις Πανελλαδικές εξετάσεις του 2021.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής θα προκαλέσει πλήθος προβλημάτων όπως τον αποκλεισμό χιλιάδων υποψηφίων από τα πανεπιστήμια (20.000 – 30.000 άτομα) καθώς και εξαιρετικά μεγάλο αριθμό κενών θέσεων σε σχεδόν 150 τμήματα.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας ολοκλήρωσαν όλες τις διαδικασίες και εκτός απροόπτου, θα κοινοποιήσουν τα ονόματα των επιτυχόντων και τις βάσεις εισαγωγής στα τμήματα.
Μάλιστα οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι δεκάδες τμήματα θα έχουν μονοψήφιο αριθμό εισαχθέντων (ή και κανένα νέο φοιτητή) γεγονός, που θα τα φέρει σύντομα σε δυσχερέστατη θέση αφού η λειτουργία τους θα επανεκτιμηθεί.
Σημειώνεται ότι φέτος ισχύει μια μεγάλη αλλαγή στην ανακοίνωση των Βάσεων 2021, καθώς οι υποψήφιοι μπορούν να λάβουν τα αποτελέσματα και με SMS στο κινητό τους ή να δουν το αποτέλεσμα διαδικτυακά.
Όσο για τους φετινούς χιλιάδες υποψήφιους οι οποίοι θα αποκλειστούν από τα ΑΕΙ, θα πρέπει να αναζητήσουν λύσεις όσον αφορά στις σπουδές τους καθώς τα περιθώρια δεν είναι πολλά και είτε θα πρέπει να ξαναδώσουν εξετάσεις του χρόνου είτε θα κατευθυνθούν, προς τα ιδιωτικά κολέγια και ΙΕΚ.
Τις επόμενες μέρες και μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων το υπουργείο Παιδείας, θα ενημερώσει σχετικά με τις ημερομηνίες για την ηλεκτρονική εγγραφή των νέων φοιτητών στα πανεπιστήμια και αργότερα τις προθεσμίες για όσους πληρούν τις προϋποθέσεις και επιθυμούν να πάρουν μετεγγραφή.
Με βάση τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής επηρέασε φέτος ως εξής τη διαδικασία:
1ο Επιστημονικό Πεδίο
Αναμένονται αυξομειώσεις βάσεων, ενώ μεγάλη αύξηση θα εμφανίσουν οι θεολογικές σχολές που πέρυσι κινήθηκαν κάτω από τα 8.936 μόρια. Στο Πεδίο αναμένεται άνοδος στις βάσεις εισαγωγής γενικά των υψηλόβαθμων τμημάτων έως και 200 μόρια (νομικές). Θα υπάρξουν όμως και τα παράδοξα: σχεδόν 2.500 μόρια αναμένεται να ανέβει η βάση του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Ρέθυμνο, που επέλεξε τον συντελεστή 1 για τον υπολογισμό της ΕΒΕ, γεγονός που το ανεβάζει στα 11.170 μόρια από 8.750 που ήταν πέρυσι. Μεγάλες αυξήσεις – πάνω από 1.000 μόρια –θα έχουμε στις Σχολές Ιστορίας και Εθνολογίας του Πανεπιστημίου Θράκης, Κοινωνικής Θεολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, αλλά και Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.
2ο Επιστημονικό Πεδίο
Αναμένεται άνοδος των βάσεων στις μεσαίες βαθμολογίες (14.000-16.500 μόρια) που μπορεί να ξεπεράσει και τα 500 μόρια. Επίσης, αρκετά μεγαλύτερη άνοδος αναμένεται στα χαμηλόβαθμα τμήματα του Πεδίου. Το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών του Πανεπιστημίου Κρήτης μπορεί να καταγράψει άνοδο ακόμη και 4.400 μορίων, ενώ ανάλογες αυξήσεις θα παρουσιάσουν τα Τμήματα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων, Στατιστικής και Αναλογιστικών - Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών, Ζωικής Παραγωγής, Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών Πατρών κ.ο.κ.
3ο Επιστημονικό Πεδίο
Η άνοδος των βάσεων θα είναι γενική στις υψηλόβαθμες σχολές που αναμένεται να ξεπεράσουν και πάλι τα 19.000 μόρια στα κεντρικά ΑΕΙ, αλλά και στις μεσαίες και χαμηλόβαθμες σχολές. Μεγάλη αύξηση θα παρουσιάσουν τα Τμήματα Νοσηλευτικής και Γεωπονίας στο Ηράκλειο (με 1.196 και 2.621 μόρια αντίστοιχα). Αυξήσεις πάνω από 1.000 μόρια αναμένονται ακόμη στα Τμήματα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας, Μαιευτικής ή Βιοϊατρικών Επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος και Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου κ.ά.
4ο Επιστημονικό Πεδίο
Πιο ήπια θα είναι η άνοδος των βάσεων κυρίως στα χαμηλόβαθμα τμήματα, ενώ δεν θα λείψουν και οι πτώσεις. Παρ’ όλα αυτά, τμήματα όπως το Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου θα παρουσιάσουν πιθανότατα αύξηση άνω των 2.000 μορίων, ενώ αντίστοιχη αύξηση θα παρουσιάσουν και τα Τμήματα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού Πελοποννήσου, Περιφερειακής και Οικονομικής Ανάπτυξης του Γεωπονικού στην Αμφισσα κ.ά.
0 Σχόλια