Θα τολμήσει ο Πατούλης αυτό που δεν τόλμησε η Δούρου;- Τι ετοιμάζει ο Δήμος Φυλής.

 




    O Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, με μια επιστολή  που απευθύνεται  σε βουλευτές, δημάρχους, περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους, ζητάει να πάρουν θέση και να καταθέσουν προτάσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Στο μυαλό μας ήρθε αμέσως η αντίστοιχη επιστολή Δούρου που στάλθηκε στους Δημάρχους της Αττικής και ζητούσε να καταθέσουν τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΤΣΔΑ). Τότε όλα τα ΤΣΔΑ των δήμων είχαν σαν τελικό αποδέκτη των απορριμμάτων τη χωματερή στη Φυλή.   Σήμερα όμως τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά και το μεγάλο στοίχημα είναι αν οι δήμοι της Αττικής στις προτάσεις που θα καταθέσουν θα έχουν σαν επίκεντρο την περιοχή μας ή θα εφαρμόσουν εναλλακτικά  συστήματα διαχείρισης απορριμμάτων. Συστήματα διαχείρισης που έχουν εφαρμόσει δήμοι της Αττικής, όπως Βριλησσίων-Διονύσου-3Β-Φιλοθέης, με αποτέλεσμα να πετυχαίνουν σημαντικά οικονομικά οφέλη για τους δημότες τους.
  Αξιοσημείωτες επίσης θα είναι οι προτάσεις των όμορων με τη χωματερή Δήμων  που κατά καιρούς σηκώνουν το "λάβαρο" της επανάστασης, χωρίς όμως να κάνουν κάποια ουσιαστική πρόταση  . Ήρθε λοιπόν η ώρα να δούμε αν αυτά που λένε Δήμαρχοι της Δυτικής Αθήνας για το ΧΥΤΑ Φυλής θα τα κάνουν πράξη και να δούμε να κατασκευάζουν στην περιοχή τους μια εγκατάσταση βιοαποβλήτων ή κάτι συναφές. 
   Αν τελικά γίνουν από τους δήμους ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες προτάσεις τώρα που η νομοθεσία το επιτρέπει και υπάρχουν τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία, τότε η Αττική δε θα έχει ανάγκη τις γιγαντιαίες και πολυδάπανες Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων. 
  • Μία γωνία ανακύκλωσης  τεσσάρων  (4) ρευμάτων
  • Μία γωνία ανακύκλωσης  έξι  (6) ρευμάτων
  • Μία σύνθετη γωνία ανακύκλωσης  τεσσάρων  (4) ρευμάτων
  • Μία σύνθετη γωνία ανακύκλωσης  έξι  (6) ρευμάτων
  • Έλα πολυκέντρο ανακύκλωσης υλικών 
 Ταυτόχρονα το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ετοιμάζεται να καταθέσει  μελέτη  για λογαριασμό του Δήμου Φυλής  στο έργο με τίτλο: «ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΦΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ, ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΦΥΤΙΚΩΝ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟΔΙΑΛΕΓΜΕΝΟΥ ΟΡΓΑΝΙΚΟΥ ΚΛΑΣΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΑΣΤΙΚΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΔΑΦΟΒΕΛΤΙΩΤΙΚΩΝ-ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ».
 Με την ολοκλήρωση του χρόνου διάρκειας της άδειας χρήσης γης του Δήμου Φυλής, που συμπληρώνεται το 2024,  βλέπουμε τη Δημοτική Αρχή να  ετοιμάζεται για τη διαχείριση των δικών της απορριμμάτων. Ας ελπίσουμε ο Περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης  να πράξει αυτά που λέει  ώστε επιτέλους η περιοχή να απαγκιστρωθεί από την υποβάθμιση που υφίσταται λόγω της ύπαρξης της χωματερής και να πάρει τη θέση στην Αττική που πραγματικά της αξίζει .

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια