Σε έξι μηνιαίες δόσεις θα γίνει η εξόφληση του εφετινού ΕΝΦΙΑ, όπως προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή.
Η πρώτη δόση θα καταβληθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου και η τελευταία στο τέλος Φεβρουαρίου το 2022.
Παράλληλα εκτιμάται ότι ένας στους τέσσερις ιδιοκτήτες ακινήτων είτε δεν θα πληρώσει φόρο, είτε αυτός θα είναι μειωμένος κατά 50% εξαιτίας των μειωμένων εισοδημάτων, που είχαν αρκετοί εξ αυτών το 2020, λόγω πανδημίας.
Η εξέλιξη αυτή βάζει τέλος στα σενάρια και αιτήματα για παράταση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων πέραν της καταληκτικής ημερομηνίας της 27ης Αυγούστου. Και αυτό διότι θα πρέπει να έχει προηγηθεί η εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος και εν συνεχεία θα πρέπει να υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ.
Και αυτό διότι το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να γνωρίζει την εισοδηματική κατάσταση του φορολογούμενου έτσι ώστε να μπορέσει να προχωρήσει σε μείωση ή απαλλαγή για τον εν λόγω φόρο, εφόσον συντρέχουν οι λόγοι.
Μηδενικός ΕΝΦΙΑ για 1 στους 4
Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς που έχουν γίνει στο υπουργείο Οικονομικών περίπου 1,5 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων, από τους 6,3 εκατ., δηλαδή ένας στους τέσσερις, είτε θα πληρώσουν μειωμένο ΕΝΦΙΑ το 2021 είτε μηδενικό.
Με βάση τα περυσινά εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ πάνω από 1,2 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων κλήθηκαν να πληρώσουν μειωμένο ΕΝΦΙΑ κατά 50%. Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ του έτους 2020 το περασμένο απαλλάχθηκαν από το 50% ή ακόμη και από το σύνολο του ΕΝΦΙΑ που αναλογούσε στα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία τους 1.220.476 φυσικά πρόσωπα.
Εφέτος εκτιμάται ότι σε αυτούς θα προστεθούν περίπου 250.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που είχαν μεγάλη μείωση των εισοδημάτων τους να πληρώσουν φέτος μειωμένο κατά 50% ΕΝΦΙΑ, ενώ δεν θα είναι λίγοι και εκείνοι που θα απαλλαγούν πλήρως.
Αυτό θα συμβεί διότι το 2020 ήταν μία εξαιρετικά δύσκολη χρονιά με τα εισοδήματα για τους περισσότερους να είναι μειωμένα, λόγω της πανδημίας. Έτσι ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων, εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, που τέθηκαν σε αναστολή σύμβασης ακόμα και οι άνεργοι είδαν τα εισοδήματα τους του προηγούμενο έτος να περιορίζονται δραστικά υποχωρώντας από τα εισοδηματικά όρια που προβλέπει η νομοθεσία για τη χορήγηση απαλλαγών από τον ΕΝΦΙΑ.
Με βάση τη νομοθεσία για να χορηγηθεί έκπτωση 50% ή πλήρης στον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει:
Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους να μην υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος. Ως συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το άθροισμα του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος του συζύγου, της συζύγου και των εξαρτώμενων τέκνων, σε όσες περιπτώσεις ορίζεται από το νόμο ότι τα εισοδήματα των τέκνων συναθροίζονται με αυτά των γονέων, καθώς και του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος των εξαρτώμενων τέκνων που έχουν υποβάλει ατομική δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα και ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων λαμβάνονται από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του οικείου φορολογικού έτους, οι οποίες έχουν υποβληθεί εμπρόθεσμα. Αν οι σύζυγοι υποβάλλουν χωριστή δήλωση, λαμβάνεται ο μεγαλύτερος αριθμός τέκνων που έχει δηλωθεί σε μία εκ των δύο δηλώσεων.
Πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ χορηγείται στις οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστά 80% και άνω. Αυτή χορηγείται υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και
β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
πηγή: newsit.gr
0 Σχόλια