Ο Σπύρος Χρυσικόπουλος έκανε την πισίνα σπίτι του με στόχο του το βιβλίο Γκίνες



Τι είπε στο star.gr λίγο πριν διεκδικήσει μία θέση στο βιβλίο Γκίνες

Μία θέση στο βιβλίο Γκίνες φιλοδοξεί να κατακτήσει ο κολυμβητής υπεραποστάσεων Σπύρος Χρυσικόπουλος, ο οποίος σκοπεύει από τις 9 έως και τις 16 Μαΐου όχι μόνο να κάνει «δεύτερο σπίτι του» την πισίνα του ΟΑΚΑ αφού θα βγαίνει ελάχιστα από το νερό, αλλά και να διανύσει κολυμπώντας 250 χιλιόμετρα.
«Το ρεκόρ έχει τίτλο “Η μεγαλύτερη κολυμβητική απόσταση που έγινε ποτέ σε πενηντάρα πισίνα σε 7 ημέρες”. Υπήρχε σαν τίτλος στο βιβλίο Γκίνες, ωστόσο δεν είχε τολμήσει κανένας να το επιχειρήσει. Για να καταφέρω να μπω στο βιβλίο Γκίνες, θα πρέπει να πετύχω το στόχο που έχει θέσει το ίδιο και να κάνω πάνω από 250 χιλιόμετρα μέσα σε επτά 24ωρα», εξήγησε μιλώντας στο star.gr o κ. Χρυσικόπουλος.

Πώς προέκυψε η ιδέα για το ρεκόρ
Ο κ. Χρυσικόπουλος υπήρξε αθλητής με πανελλήνιες επιτυχίες και μετάλλια στην κολύμβηση, ενώ τα τελευταία χρόνια διανύει μεγάλες αποστάσεις και κολυμπάει τόσο σε ανοικτή θάλασσα, όσο και στην πισίνα. Είναι ο μοναδικός Έλληνας που διάνυσε 100 χλμ. σε πισίνα μέσα σε 29 ώρες και 16 λεπτά, ενώ το 2018 προσπάθησε να φτάσει κολυμπώντας από τη Ρόδο στο Καστελόριζο, καλύπτοντας μια απόσταση 140 χιλιομέτρων. Αν και δεν κατάφερε να τερματίσει, έχει σκοπό σύντομα, όπως είπε, να το επιχειρήσει ξανά!
  Νικητής του 49ου Διάπλου του Τορωναίου Κόλπου στη Χαλκιδική,ο κ. Χρυσικόπουλος κολύμπησε 26 χλμ από την ακτή της Καλλιθέας στο πρώτο πόδι, έως την παραλία της Νικήτης, στο δεύτερο πόδι. Ο ίδιος έκανε μάλιστα τέσσερις φορές τη διαδρομή διανύοντας 104 χιλιόμετρα μέσα σε 34 ώρες.
«Κάποια στιγμή είχα αναρωτηθεί πόσα χιλιόμετρα μπορώ να βγάλω μέσα σε μία εβδομάδα κολυμπώντας. Σε μία αναζήτηση στη συλλογή του ρεκόρ Guinness συνειδητοποίησα ότι αυτός ο τίτλος υπήρχε και σκέφτηκα ότι είναι φτιαγμένος για εμένα και ότι θέλω να το επιχειρήσω» σημείωσε, εξηγώντας πώς προέκυψε η ιδέα για το πρωτότυπο αυτό εγχείρημα.
  Σύμφωνα με τον ίδιο, το κυριότερο μήνυμα που θέλει να περάσει μέσα από την προσπάθειά του είναι ότι δε θα πρέπει να εγκαταλείπουμε ποτέ τα όνειρά μας. Θα πρέπει να μετατρέπουμε τα όνειρα, σε στόχους και να τα πραγματοποιούμε. Την ίδια ώρα, όπως πρόσθεσε, επιθυμία του είναι να ευαισθητοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο, για την προστασία του περιβάλλοντος και των ωκεανών. Γι’ αυτό το λόγο, το διάστημα που ο ίδιος θα κάνει την προσπάθειά του στο νερό, θα υπάρχουν και σχετικές αφίσες με τα συνθήματα «Save The Planet- Protect The Oceans», στο κολυμβητήριο του ΟΑΚΑ.  

Οι κίνδυνοι που θα αντιμετωπίσει στο νερό 

Αν και η πισίνα αποτελεί ένα πιο προστατευμένο περιβάλλον σε σχέση με την ανοικτή θάλασσα, όπου κάποιος έχει να αντιμετωπίσει το κρύο νερό και τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, δεν παύει ωστόσο να εγκυμονεί κινδύνους. «Όταν μιλάμε για μία εβδομάδα κολύμπι μπορείς ακόμη και στην πισίνα να πάθεις υποθερμία ή υπογλυκαιμικό σοκ. Κάποια στιγμή οι αισθήσεις σου μπορεί να μη λειτουργούν πολύ καλά και θα πρέπει να είσαι πάντα σε εγρήγορση και σε καλή κατάσταση. Μία δυσκολία της πισίνας είναι επίσης, ότι κάθε 50 μέτρα θα πρέπει να κάνεις στροφή και να γυρίζεις. Δεν είναι όπως στη θάλασσα που απλά συνεχίζεις και κολυμπάς», σημείωσε ο κ. Χρυσικόπουλος.

Τι θα τρώει μία εβδομάδα στο νερό – Πού θα κοιμάται 

  Το εγχείρημα που θα τολμήσει τις επόμενες ημέρες ο κ. Χρυσικόπουλος είναι αρκετά δύσκολο και κοπιαστικό, ενώ στην προσπάθειά του να επιτύχει το στόχο του, σημαντικό ρόλο θα παίξουν τόσο η καλή φυσική κατάσταση και το αθλητικό του υπόβαθρο, όσο και η προετοιμασία. «Δυστυχώς, λόγω και της καραντίνας, είχα λίγο χρόνο να προπονηθώ, μόλις οκτώ εβδομάδες» είπε, αναφορικά. Προκειμένου μέσα σε μόλις επτά ημέρες να καταφέρει να διανύσει τα απαιτούμενα 250χλμ στην πισίνα για να μπει στο βιβλίο Guinness, ο κ. Χρυσικόπουλος θα πρέπει να τρώει μέσα στο νερό και να ξεχάσει για μία εβδομάδα την αίσθηση του στρώματος.
  «Το φαγητό θα γίνεται κατά τη διάρκεια. Ενώ κολυμπάω θα έχω δίπλα μου τα φαγητά που χρειάζομαι, είτε σε υγρή μορφή, είτε σε στέρεα. Θα σταματάω λίγο θα τρώω μια μπουκιά, θα πίνω μια γουλιά και θα συνεχίσω να κολυμπάω. Είναι κάτι στο οποίο έχω προπονηθεί, με μικρές ποσότητες φαγητού», σημείωσε. Όπως πρόσθεσε, η διατροφή του μέσα στο νερό θα αποτελείται κυρίως από μπάρες, φρούτα φρέσκα και αποξηραμένα για ενυδάτωση, καθώς και μακαρόνια και ρύζι προκειμένου ο ίδιος να παίρνει την απαραίτητη ενέργεια από τους υδατάνθρακες για να συνεχίσει να κολυμπάει. Παράλληλα, θα πίνει πολύ νερό, αλλά και ισοτονικά ποτά με ηλεκτρολύτες. Εννοείται πως δε συστήνω στον κόσμο να τρώει στο νερό. Πάντα όταν κολυμπάμε πρέπει να έχουμε άδειο στομάχι.
 Αναφερόμενος στο θέμα του ύπνου, ο κ. Χρυσικόπουλος σημείωσε ότι από τις 9/05 έως τις 16/05, έχει σκοπό να κοιμηθεί όσο το δυνατόν λιγότερο για να καλύψει τα χιλιόμετρα που πρέπει. «Δεν έχω κάποιο πρόγραμμα για τον ύπνο. Θα ακούω το σώμα μου και οπότε νιώσω ότι είμαι σε άσχημη κατάσταση θα βγαίνω λίγο από το νερό, θα ξαπλώνω δίπλα από την πισίνα και θα κλείνω λίγο τα μάτια μου για να κοιμηθώ, αλλά αυτό θα διαρκεί κάποια λεπτά της ώρας», είπε.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια