Το παράδειγμα του Δήμου Φυλής στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα "Green Europe"

 



  O Χρήστος Παππούς  ήταν  ο μοναδικός εκπρόσωπος της Ελλάδας στην 18η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Περιφερειών και Πόλεων παρουσιάζοντας το παράδειγμα του Δήμου Φυλής που αφορούσε την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία σε τοπικό επίπεδο . Ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς στη διαδικτυακή συνδιάσκεψη παρουσίασε τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου τις πέντε βασικές αναπτυξιακές δράσεις που έχει δρομολογήσει στην πόλη του.

 Ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς ανάφερε πως στην περιοχή μας παλέψαμε και κάναμε την κρίση ευκαιρία και  ευελπιστούμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δώσει την στήριξη ώστε να πετύχουμε τους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας που έχουμε δρομολογήσει στην περιοχή μας και να τους ολοκληρώσουμε προς όφελος των δημοτών και του περιβάλλοντος.   Παρουσίασε στους πάνω από 6.000 συμμετέχοντες  εμπειρογνώμονες και εκπρόσωπους τοπικών, περιφερειακών, εθνικών και ευρωπαϊκών οργανώσεων την αναπτυξιακή του στρατηγική.

  Ο Δήμος Φυλής έχει σχεδιάσει και υλοποιεί τις παρακάτω δράσεις:

  •   Σε όλα τα σημεία του δημοτικού φωτισμού έχει γίνει η αντικατάσταση των λαμπτήρων με LED.  Στα 76 δημοτικά ακίνητα αντικαθίστανται σταδιακά οι λαπτήρες με LED  ενώ τοποθετούνται αντλίες θερμότητας και στις οροφές φωτοβολταϊκά .  Ήδη πετυχαίνουμε μείωση της εκπομπής του διοξειδίου του άνθρακα σε 3.372 τόνους ετησίως.
  • Ολοκληρώνεται η πρώτη ενεργειακή κοινότητα που σκοπό έχει την στήριξη 500 οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα που κινδυνεύουν  από την ενεργειακή φτώχεια. Επίσης αποβλέπουμε μέσα σε πέντε χρόνια με την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών συστημάτων στο ΧΥΤΑ να παράγουμε ηλεκτρικό ρεύμα για το σύνολο των ευπαθών ομάδων του δήμου μας.
  • Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου κατά 27 χιλιόμετρα . Το περιβαλλοντικό όφελος θα είναι σημαντικό γιατί θα αποφέρει μείωση της εκπομπής του διοξειδίου του άνθρακα κατά 230 τόνους ετησίως.
  • Προτεραιότητά μας είναι η αξιοποίηση και ανάπλαση της χωματερής όπου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων δημιουργούμε ένα πρότυπο ενεργειακό πάρκο. Έτσι 3.000 στρέμματα νεκρής γης φυτεύονται και γίνονται πνεύμονας πρασίνου και με την ενέργεια που θα παράγεται θα έχουν όλοι οι δημότες μας δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα. Από την επεξεργασία των στραγγισμάτων της χωματερής θα αντλούμε το απαραίτητο νερό και φωσφορικό λίπασμα για το πότισμα και τόνωση του πρασίνου στα πρώτα χρόνια της φύτευσής του.
  • Στο θέμα του νερού ήδη τα νερά της Πάρνηθας ενισχύουν το δίκτυο ύδρευσης και με τις τοπικές γεωτρήσεις προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε την υδρολογική αυτάρκεια του δήμου.  Με πρόγραμμα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ελαχιστοποιούμε τις απώλειες στο δίκτυο ύδρευσης .


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια