Ένα μακρόχρονο και δίκαιο αίτημα της σχολικής κοινότητας της πόλης μας γίνεται πραγματικότητα.


  Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες χρηματοδότησης για την ανέγερση του 8ου 6/θέσιου Δημοτικού Σχολείου Άνω Λιοσίων του Δήμου Φυλής στη Ζωφριά, ύστερα από την σημερινή απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεωδορικάκου  να το εντάξει στο πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ». Το έργο αφορά την κατασκευή  σχολικής μονάδας δυναμικότητας 150 μαθητών. Για την ιστορία αναφέρουμε ότι ο σεισμός του 1999 και η έντονη αύξηση του πληθυσμού στη περιοχή της Ζωφριάς είχαν ως αποτέλεσμα τον συνωστισμό των μαθητών στις σχολικές αίθουσες του 3ου Δημοτικού Σχολείου. 

 Ακολούθησαν στοχευμένες ενέργειες τόσο από τις διοικήσεις του δήμου Φυλής όσο και από τοπικούς συλλόγους με στόχο τη δημιουργία ενός νέου σχολικού συγκροτήματος που θα οδηγούσε την εκτόνωση του εντονότατου προβλήματος.  Ενώ από το 2018 ο φάκελος για το 8ο Δημοτικό σχολείο είχε πάρει την έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας κόλλησε στα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς δεν το άφησε στην τύχη του και  με σύμμαχο το προσωπικό της  Τεχνικής Υπηρεσίας και τον Αντιδήμαρχο Θανάση Σχίζα κατόρθωσαν να υπερπηδήσουν όλα τα εμπόδια που έμπαιναν και να φτάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα της χρηματοδότησης του έργου. Η κατασκευή του σχολείου έχει ένα προϋπολογισμό της τάξεως των 3.500.00€  ποσό που αφορά τόσο για την ανέγερση του σχολείου όσο και για την προμήθεια του απαραίτητου κινητού εξοπλισμού για τη λειτουργία του. Η ολοκλήρωση του νέου σχολείου θα αποτελέσει έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα της ανέγερσης διδακτηρίων από το Δήμαρχο Χρήστο Παππού. Επί της θητείας του παραδόθηκαν το Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑΛ), το 2ο Γενικό Λύκειο (ΓΕΛ) Άνω Λιοσίων, το 2ο και το 4ο Γυμνάσιο Άνω Λιοσίων, το 10ο και το 11ο Δημοτικό Άνω Λιοσίων. Το επόμενο διάστημα θα παραδοθεί  το Ειδικό Γυμνάσιο στην περιοχή της Λίμνης, ενώ στη φάση της ανέγερσης βρίσκονται τρεις Παιδικοί Σταθμοί σε Άνω Λιόσια, Ζεφύρι και Φυλή και στη φάση της μελέτης ένα νηπιαγωγείο στο ιστορικό κέντρο των Άνω Λιοσίων και ένα στη συνοικία της Ζωφριάς. «Η Παιδεία αποτελεί τη μεγάλη προτεραιότητα του Δήμου και τη δική μου», τονίζει χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Φυλής.  



Λίγα λόγια για το νέο σχολικό συγκρότημα :

  Το νέο σχολείο θα δημιουργηθεί στο οικοδομικό τετράγωνο μεταξύ των οδών ΕΡΜΟΥ-ΝΙΟΒΗΣ-ΔΑΙΔΑΛΟΥ-ΠΑΝΟΣ σε μία έκταση περίπου 3.000 τ,μ. Περιλαμβάνει 3 ορόφους, Υπόγειο στον βορρά με την χώρο στάθμευσης 10 οχημάτων – εκ των οποίων 1 γιαΑΜΕΑ-, τους απαιτούμενους χώρους για τις η/μ εγκαταστάσεις και τις απαιτούμενες αποθήκες από το κτιριολογικό πρόγραμμα της ΚΤΥΠ. Το Ισόγειο διατάσσεται σε σχήμα Γ με 2 τμήματα , ένα προς βορρά και ένα προς την δύση και είναι στην αυτή στάθμη με τον δρόμο στο σημείο εισόδου και με τον αύλειο χώρο προς την ανατολή. Η είσοδος είναι διαμπερής από δύση προς ανατολή . Στο δυτικό τμήμα του προβλέπονται διαμήκης διάδρομος κίνησης, ο οποίος δίνει στο  κυλικείο που έχει άμεση επαφή με τον περιβάλλοντα χώρο, στην συνέχεια στο γραφείο ενημέρωσης των γονέων μαθητών και σε w.c. κοινού και στο νοτιοανατολικό τμήμα σε 3 αίθουσες διδασκαλίας με ανατολικό προσανατολισμό. Παράλληλα προς την διατάσσονται χώροι υγιεινής των μαθητών κα ένα W.C. AMEA,σύμφωνα με το κτιριολογικό πρόγραμμα.Το βορεινό τμήμα περιλαμβάνει κλιμακοστάσιο και ασανσέρ, που συνδέονται με όλους τους ορόφους, από υπόγειο μέχρι και το δώμα. Προς βορρά διατάσσονται ο χώρος ψυχολόγου. Χώρος φύλακα και το ιατρείο, με τον χώρο αναμονής, ο χώρος γραμματείας και σε συνέχεια η κουζίνα με την τραπεζαρία, χώρο ανοιχτό προς τον διαμήκη διάδρομο, ο οποίος έχει πρόσβαση και προς τον βορεινό τμήμα ακαλύπτου και προς το νότο στον αύλειο χώρο.Προς το νότο προβλέπονται το γραφείο διευθυντή, το γραφείο δασκάλων με άμεση επαφή με τον αύλειο χώρο, w.c. προσωπικού, αποθήκη σχολικών βιβλίων με πρόσβαση από τον κεντρικό διάδρομο και ο χώρος υλικών καθαρισμού. Ο κεντρικός διάδρομος καταλήγει στο ανατολικό του άκρο στην ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΧΡΉΣΕΩΝ (με τους βοηθητικούς χώρους, ( σκηνή , καμαρίνια αγοριών και κοριτσιών και χώρο αποθήκη). Η Α.Π.Χ προς το νότο έχει άμεση πρόσβαση με το στέγαστρο και τον περιβάλλοντα χώρο. Ο Α ́ όροφος καταλαμβάνει το μεγαλύτερο τμήμα του ισογείου εκτός από την ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ και προβλέπονται 4 αίθουσες διδασκαλίας με ανατολικό προσανατολισμό, 2 χώροι υγιεινής μαθητών, ένα w.c ΑΜΕΑ και το γραφείο συλλόγου γονέων και μαθητικών κοινοτήτων. Ο διαμήκης διάδρομος στο νότιο άκρο του καταλήγει σε σκάλα διαφυγής πυροπροστασίας και στο βορεινό του άκρο σε «ανοιχτή γέφυρα» με οπτική επαφή εκατέρωθεν προς την ισόγεια κεντρική είσοδο του κτιρίου, η οποία συνδέει το βόρειο τμήμα του κτιρίου με το νότιο.Το βορεινό τμήμα περιλαμβάνει το κλιμακοστάσιο και τον ανελκυστήρα, την βιβλιοθήκη -αναγνωστήριο με νότιο προσανατολισμό και τις αίθουσες ξένων γλωσσών, πληροφορικής και φυσικών επιστημών προς βορρά.

   

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια