H ΔΕΗ εξετάζει τη διείσδυσή της στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων


  Ενόψει της απολιγνιτοποίησης εξετάζει εναλλακτικές επιχειρηματικές δραστηριότητες προκειμένου να διατηρήσει ζωντανές... τις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης
  Tη μετατροπή σημερινών σταθμών παραγωγής ηλεκτρισμού με λιγνίτη ή φυσικό αέριο σε σύγχρονες μονάδες που θα δίνουν ρεύμα με καύσιμο (RDF/SRF) ανακτήσιμο από τα απορρίμματα εξετάζει η διοίκηση της ΔΕΗ.
Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», στο επίκεντρο της μελέτης της δημόσιας εταιρείας βρίσκονται τόσο μοντέλα άλλων χωρών που ακολουθηθήκαν για την αξιοποίηση αστικών στερεών αποβλήτων που θα χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη παραγωγής ενέργειας όσο και σημερινοί σταθμοί της, οι οποίοι θα μπορούσαν να υποδεχτούν τέτοιες επενδύσεις.
Μεταξύ άλλων, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ερευνώνται οι λιγνιτικές μονάδες της Μεγαλόπολης και της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά ακόμη και αυτή του φυσικού αερίου στο Λαύριο. «Η διείσδυση της ΔΕΗ στον τομέα της αξιοποίησης των απορριμμάτων και ιδίως στις περιοχές της Μεγαλόπολης και της Αττικής θα μπορούσαν παράλληλα να δώσουν διέξοδο στην ασφυκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τον ΧΥΤΑ Φυλής», όπως συμπληρώνουν στα «ΝΕΑ» αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ. Σε ό,τι αφορά τα μοντέλα που βρίσκονται στο μικροσκόπιο της δημόσιας επιχείρησης, ένα εξ αυτών εφαρμόζεται στη Δανία και συγκεκριμένα στο Κόπενχιλ, όπου έχει κατασκευαστεί ένας υπερσύγχρονος σταθμός καύσης απορριμμάτων με μηδενικές εκπομπές ρύπων και παραγωγή ρεύματος για την ηλεκτροδότηση 150.000 νοικοκυριών. Υποδέχεται 400.000 τόνους αποβλήτων.
Η δημόσια εταιρεία έχει επίσης δεχτεί και σχετικές προτάσεις από κινεζικές εταιρείες, λένε οι πληροφορίες, για την από κοινού ανάπτυξη αυτής της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Η ΔΕΗ ενόψει της απολιγνιτοποίησης και της παύσης του συνόλου των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με το ορυκτό καύσιμο έως το 2028 με την πλειοψηφία να σβήνει το 2023, εξετάζει τη διείσδυσή της στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων τόσο για την άντληση εσόδων από εναλλακτικές επιχειρηματικές δραστηριότητες όσο και προκειμένου να διατηρήσει ζωντανές... τις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης. Προχωρώντας δηλαδή σε νέες επενδύσεις και δημιουργώντας και θέσεις εργασίας.
Πληροφορίες επίσης αναφέρουν ότι και η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προτρέπει τη διοίκηση της ΔΕΗ στην ανάληψη τέτοιων πρωτοβουλιών. Σημειώνεται ότι ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης δρομολογεί πολιτικές παρεμβάσεις στο θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων και έχει αναγγείλει τη δημοπράτηση φέτος 17 τέτοιων εργοστασίων.
 Σύμφωνα με όσα έχει κάνει γνωστά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Γιώργος Στάσσης, για τις επενδύσεις που σχεδιάζει η εταιρεία σε εναλλακτικούς τομείς η ΔΕΗ είναι ανοικτή σε συνεργασίες με ιδιωτικές εταιρείες. Μέσα από τη δημιουργία κοινοπρακτικών σχημάτων είναι δυνατή η κατασκευή σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με την καύση καυσίμου που παράγεται από τα απορρίμματα. Ο ίδιος ο επικεφαλής της εταιρείας, ούτε λίγο ούτε πολύ, έχει φωτογραφίσει επίσης ως μία τέτοια μονάδα και την υπό κατασκευή «Πτολεμαΐδα V». Η συγκεκριμένη θα καίει λιγνίτη και θα είναι η τελευταία που θα σβήσει το 2028. Επειδή είναι καινούργια επένδυση της τάξης του 1,2 δισ. ευρώ, ο Γιώργος Στάσσης έχει γνωστοποιήσει τις προθέσεις της διοίκησης ώστε μετά το 2028 η συγκεκριμένη μονάδα να χρησιμοποιεί μείγμα καυσίμου, το οποίο θα δίνει ηλεκτρικό ρεύμα χωρίς περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Πρόκειται για τα κλάσματα RDF (Refused Derived Fuel) και SRF (Solid Recovered Fuel) που ανακτώνται από τα αστικά απορρίμματα και τα οποία μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως δευτερογενές καύσιμο για την παραγωγή ηλεκτρισμού. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της ΔΕΗ αναμένει και τις εξελίξεις γύρω από τις σχεδιαζόμενες μονάδες διαχείρισης και επεξεργασίας απορριμμάτων στη χώρα, προκειμένου να αποκτά τις μορφές καυσίμων RDF και SRF.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια