Κορονοϊός: Ακόμα πιο σκληρά μέτρα στο “τραπέζι” – Τι εξετάζει η κυβέρνηση για τον Απρίλιο


Η κυβέρνηση δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε πιο αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, προκειμένου να αποφύγει… τα χειρότερα. Κρίσιμος ο επόμενος μήνας και για την οικονομία.


«Ο Απρίλιος θα είναι δύσκολος μήνας. Ίσως ο πιο δύσκολος». Η φράση αυτή αποτυπώνει το κλίμα που επικρατεί (και) στην κυβέρνηση αναφορικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού.
Οι ειδικοί αναμένουν την κλιμάκωση των κρουσμάτων και, ενδεχομένως, και των απωλειών και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο στην κυβέρνηση είναι έτοιμοι ακόμη και για το χειρότερο σενάριο. Βεβαίως, από την άλλη πλευρά, η έγκαιρη λήψη μέτρων και τα -μέχρι στιγμής- στατιστικά στοιχεία αφήνουν πολλά περιθώρια για αισιοδοξία, τουλάχιστον σε σχέση με ό,τι τρομακτικό συμβαίνει σε Ιταλία και Ισπανία.
Υπό το φόβο της κλιμάκωσης, ωστόσο, δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να προχωρήσει σε αυστηρότερα μέτρα, προκειμένου ακριβώς να προλάβει τα χειρότερα. Έτσι, στο τραπέζι παραμένουν σενάρια όπως η καθολική απαγόρευση πτήσεων από και προς την Ελλάδα, το κλείσιμο λιμανιών και σιδηροδρομικών σταθμών ή ακόμη και η ολική – πλην ελαχίστων και αυστηρών εξαιρέσεων – απαγόρευση της κυκλοφορίας.
Η πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του μέτρου του περιορισμού της κυκλοφορίας, πάντως, αφήνει θετικές εντυπώσεις στην κυβέρνηση, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών συμμορφώθηκε με το μέτρο αυτό. Όμως, με δεδομένες τις εκτιμήσεις των ειδικών, θεωρείται σχεδόν απίθανο ο περιορισμός της κυκλοφορίας να μην παραταθεί και μετά τις 6 Απριλίου, που λήγει τυπικά η ισχύς του μέτρου. Ούτως ή άλλως, κλειστά θα παραμείνουν οριστικά ως το Πάσχα τα σχολεία, τα πανεπιστήμια και τα δικαστήρια, καθώς ήδη αποφασίστηκε η παράταση της ισχύος του μέτρου, ενώ τουλάχιστον έως το τέλος Απριλίου θα παραμείνουν κλειστές και οι περισσότερες επιχειρήσεις, των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί με κρατική εντολή.

Δύσκολος ο Απρίλιος και για την οικονομία

Κρίσιμος, όμως, είναι ο Απρίλιος και για τις εξελίξεις στο οικονομικό πεδίο. Από τη μία πλευρά, τα βλέμματα είναι στραμμένα στις Βρυξέλλες, καθώς το μπραντεφέρ της Γαλλίας και των χωρών του Νότου – συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας – με τη Γερμανία συνεχίζεται, όσον αφορά στο ευρωομόλογο και τη χρηματοδότηση των χωρών – μελών της ΕΕ, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την πανδημία και τις συνέπειές της.
Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί την κατάσταση στο εσωτερικό, με την οικονομική δραστηριότητα να παραμένει «παγωμένη» για άγνωστο χρονικό διάστημα. Η κατεύθυνση που υπάρχει είναι να ενταχθούν στις προστατευτικές ρυθμίσεις όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις, ει δυνατόν ακόμη και το σύνολό τους.
Όμως, αυτό το καθεστώς αφενός δεν μπορεί να διαιωνιστεί, αφετέρου την εμφάνισή τους ήδη έχουν κάνει στρεβλώσεις και προβλήματα, όπως π.χ. η εξαίρεση των δικηγόρων από το βοήθημα των 800 ευρώ, μολονότι τα δικαστήρια είναι κλειστά και το επάγγελμα ανήκει κι επισήμως στη λίστα αυτών που πλήττονται από τον κορονοϊό.
Επίσης, σημαντικό ζήτημα προκύπτει και με τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις και την αδυναμία εκπλήρωσής τους, η οποία, όμως, συνδέεται άμεσα με τα έσοδα του κράτους και κατ’ επέκταση ακόμη και τη δυνατότητά του να πληρώνει μισθούς και συντάξεις. Όπως ήδη έγραψε το newsit.gr, εάν τα πράγματα οδηγηθούν στα άκρα, τότε δεν θα πρέπει να αποκλειστεί ακόμη και το ενδεχόμενο μειώσεων στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια