Διαβάστε πως το δέλεαρ των αντισταθμιστικών έπεισε τους Δημοτικούς Συμβούλους το 1991 να δεχτούν στα Άνω Λιόσια τη χωματερή για 3 χρόνια



  Ολοκληρώνοντας τις σκέψεις μας για το υπό διαμόρφωση σχέδιο Πατούλη καθώς και  τι είναι η ΜΕΑ και τι έκταση χρειάζεται για να κατασκευαστεί θα ήταν λάθος μας να μην αναφερθούμε και στα αντισταθμιστικά που για κάποιους μπορεί να είναι σωτηρία  ενώ για κάποιους άλλους να είναι η καταστροφή της περιοχής.
   Πριν πάμε να θυμηθούμε την ιστορία για το πως ξεκίνησε ο θεσμός των αντισταθμιστικών ας τα δούμε ψυχρά και με απλά μαθηματικά. 
   Το προτεινόμενο σχέδιο Πατούλη δε θα θέλει να ανεβάσει το κόστος διαχείρισης που το πληρώνει το 99% του πληθυσμού της Περιφέρειας Αττικής γιατί τότε πάει σίγουρα προς τα βράχια. Μέχρι σήμερα το κόστος αυτό κινείται στα 23,65€/τόνο απορριμμάτων για τα αντισταθμιστικά και 25,35€/τόνο απορριμμάτων για την εισφορά,  δηλαδή το λεγόμενο τέλος εισόδου να κινείται γύρω στα 49€/τόνο απορριμμάτων.  Στην Ελλάδα το Σεπτέμβριο του 2019 λειτούργησε η ΜΕΑ Ηπείρου όπου στο  συγκεκριμένο εργοστάσιο το τέλος εισόδου έχει οριστεί στα 42,58€/τόνο απορριμμάτων χωρίς να υπολογίζεται  το περιβαλλοντολογικό τέλος που θεσπίζει ο Ν. 4609/2019 (ΦΕΚ A 67 - 03.05.2019) στο άρθρο 55  και το κόστος μεταφοράς των υπολειμμάτων από την ΜΕΑ στο ΧΥΤΥ.  Αλήθεια που αναφέρει το σχέδιο Πατούλη που θα κατασκευαστεί ο ή οι ΧΥΤΥ που θα υποδέχονται τα υπολείμματα;  Με απλά λόγια τα αντισταθμιστικά που ονειρεύονται ορισμένοι το σχέδιο Πατούλη και η νομοθεσία τα εξαφανίζει, εκτός αν θέλει το 99% του πληθυσμού της Αττικής να  δει τα δημοτικά του τέλη να αυξάνονται κατακόρυφα.
 Ίσως οι εν ενεργεία Δημοτικοί Σύμβουλοι  που ήταν μέλη και στην 18η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου των Άνω Λιοσίων  που πραγματοποιήθηκε στις 14-6-1991 να ενημερώσουν τους νεότερους. Ήταν η εποχή που ο τότε ΕΔΣΝΑ με δέλεαρ τα αντισταθμιστικά τους έπεισε να δεχτούν τη χωματερή για τρία χρόνια μέχρι να γίνουν οι υπόλοιπες εγκαταστάσεις στην Αττική. Από τότε έχουν περάσει τριάντα χρόνια και αυτές οι εγκαταστάσεις ακόμη δεν έχουν υλοποιηθεί.
 Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να διαβάσουν τα πρακτικά της συνεδρίασης πατώντας Ε Δ Ω.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια