Άρχισαν να φαίνονται οι αδυναμίες του σχεδίου Πατούλη για τα απορρίμματα



  Την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020  ο Περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης παρουσίασε στο ΖΑΠΕΙΟ το σχέδιο  που προτίθεται να εφαρμόσει για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής.
  Ανάμεσα  σε  αυτά που αναφέρονται στο σχέδιο Πατούλη φαίνεται να υπάρχει η κατασκευή μιας Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στη Φυλή. Το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε έκανε λόγο για τις δράσεις που πρόκειται να εφαρμοστούν, παρουσιάζοντας μάλιστα και τα αντίστοιχα μηχανήματα που ήδη έχει προμηθευτεί ο φορέας διαχείρισης απορριμμάτων Αττικής (ΕΔΣΝΑ),  αντίθετα δεν υπήρχαν καθόλου πληροφορίες για τις τρεις ΜΕΑ που περιλαμβάνονται στο σχέδιο.
    Παρόλο που στο Παράπονο Φυλής, όπως καλά γνωρίζουν αυτοί που συστηματικά επισκέπτονται  την σελίδα μας, μία από τις βασικές θεματολογίες είναι αυτή της χωματερής  Φυλής, προτιμήσαμε να μην ασχοληθούμε περαιτέρω μέχρι να γίνουν πιο συγκεκριμένες οι προθέσεις του Περιφερειάρχη κ. Πατούλη. Άλλωστε όπως ο ίδιος δήλωσε: "η υποβολή του φακέλου (που αφορά τη περιοχή μας) θα υποβληθεί στη διυπουργική Επιτροπή το δεύτερο τρίμηνο του 2020", ενώ πολύ νωρίτερα  θα έχουν γίνει γνωστές οι όποιες προθέσεις υπάρχουν.  Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν το ερευνούμε το θέμα, ώστε να μπορέσουμε να μιλήσουμε όταν γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες. 
   Αν και πρόσφατα κυκλοφόρησε ένα βίντεο, κομμένο και ραμμένο όπως βολεύει ορισμένους, παρακολουθώντας όλη την εκπομπή "Χωρίς Χρώμα" στο Epsilon TV  του Γιώργου Βαθιώτη, βλέπουμε το βουλευτή Δυτικού Τομέα της ΝΔ, Γιάννη Λοβέρδο, να δηλώνει : "η κυβέρνηση σε συνεργασία με την περιφέρεια Αττικής θα προτείνει μία ριζική λύση και αυτή θα πρέπει να κρίνουμε".  Επιπροσθέτως σε ημερίδα με θέμα την ανακύκλωση και την βιώσιμη πόλη που πραγματοποιήθηκε στο Περιστέρι, την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου,  ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Παπαστεργίου εξέφρασε τις επιφυλάξεις του ως προς τους καφέ κάδους, αναφέροντας :"πρέπει να δούμε τις κλιματικές συνθήκες της Ελλάδας και τα μεγέθη των κάδων που δεν μπορούν να μείνουν γεμάτοι τρεις μέρες με 40 βαθμούς Κελσίου". Επίσης η εταιρεία που έχει  αναλάβει το έργο της σύνταξης μελέτης  για την προετοιμασία φακέλου χρηματοδότησης Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων για τις ανάγκες της Π.Ε. Κεντρικού Τομέα πήρε παράταση της σύμβασης για 60 μέρες δηλαδή ως 20/06/2020.
  Με απλά λόγια το σχέδιο Πατούλη άρχισε ήδη να δείχνει τις αδυναμίες εφαρμογής του και καλό θα είναι να μην θεωρείται τίποτα δεδομένο, αλλά ούτε να υπάρχει εφησυχασμός. Άλλωστε σε επόμενο άρθρο μας  θα  παρουσιάσουμε τι είναι η ΜΕΑ που ενδεχομένως κατασκευαστεί στην περιοχή αν προχωρήσει το σχέδιο Πατούλη. Τώρα είναι η στιγμή όσοι διαθέτουν κοινό νου να καταλάβουν ότι αν δεν αλλάξει κάτι ΤΩΡΑ δεν πρόκειται να αλλάξει τα επόμενα 60 χρόνια.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια