Λαϊκό κάλεσμα για τον αποκλεισμό του ΧΥΤΑ Φυλής






Η Λαϊκή Συσπείρωσης Φυλής στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις τον αγώνα των μαθητών των σχολικών μονάδων του δήμου μας ενάντια στο νέο «έγκλημα» που επιχειρείται σε βάρος των κατοίκων του Θριάσιου και της Δυτικής Αθήνας, με την απόπειρα δημιουργίας νέου ΧΥΤΑ στην περιοχή Σκαλιστήρι, δίπλα στην ήδη υπάρχουσα χωματερή, σε απόσταση αναπνοής από τον οικισμό «Γεννηματά 2».
Ο νέος ΧΥΤΑ προβλέπεται να έχει ελάχιστη χωρητικότητα 4.000.000 κυβικών μέτρων και διάρκεια χρήσης 2 ετών, ενώ υπάρχει πρόβλεψη διπλασιασμού της χωρητικότητάς του και της διάρκειας χρήσης του.
Η αξία κατασκευής του θα είναι 48.000.000 €, κόστος που θα καλυφθεί από τους πόρους του ΕΔΣΝΑ, δηλαδή απευθείας από το λεηλατημένο εισόδημα των λαϊκών νοικοκυριών μέσω των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας.
Οι μαθητές συζητώντας για το μεγάλο αυτό πρόβλημα, μέσα από μαζικές συνελεύσεις τους αποφάσισαν αγωνιστικές κινητοποιήσεις με καταλήψεις των σχολείων τους, μαζικές πορείες στους δρόμους της πόλης και παραστάσεις διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο.
Αυτές οι κινητοποιήσεις που ανέδειξαν τα σοβαρά προβλήματα της περιοχής μας, τις αιτίες αλλά και τους υπεύθυνους γι αυτά, ενόχλησαν τη Δημοτική Αρχή Παππού, που έκανε προσπάθειες να πείσει τους μαθητές να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους, ισχυριζόμενη ότι δεν υπάρχει απόφαση για νέα χωματερή ή ότι ο δήμαρχος δεν έχει υπογράψει και άλλα τέτοια, όταν η απόφαση για την επέκταση της χωματερής πάρθηκε ομόφωνα στον ΕΔΣΝΑ, όπου συμμετέχει και ο σημερινός δήμαρχος της πόλης (Παππούς) αλλά και ο προηγούμενος (Μπουραΐμης).
Ενόχλησαν όμως και κάποιους Διευθυντές σχολείων που με περίσσια ταχύτητα έστειλαν μηνύματα στα κινητά των γονιών των μαθητών τους με τα οποία προσπάθησαν να ενεργοποιήσουν τον «κοινωνικό αυτοματισμό τους», ζητώντας τους να «βοηθήσουν στην επαναλειτουργία του σχολείου», δηλαδή να «σπάσουν» την κατάληψη που αποφάσισαν τα παιδιά τους.
Οι μαθητές των σχολείων του δήμου μας έδωσαν ένα δίκαιο αγώνα που αφορούσε την ποιότητα της ζωής και το μέλλον τους, έδωσαν έναν αγώνα που μας αφορά όλους. Μαζί μ’ αυτούς δεκάδες φορείς και σωματεία της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής έχουν πάρει αγωνιστικές πρωτοβουλίες και οργανώνουν την πάλη τους ενάντια στη δημιουργία του νέου ΧΥΤΑ.
Η Λαϊκή Συσπείρωση Φυλής μαζί με όλους τους μαθητές, τους φορείς, τα εργατικά σωματεία και τους συλλόγους του δήμου μας αλλά και άλλων περιοχών της Αττικής καλεί όλο το λαό την Τετάρτη 9 Οκτώβρη στις 6.30 μ.μ. σε αποκλεισμό της Λεωφόρου ΝΑΤΟ στο ύψος του ΧΥΤΑ Φυλής, για να διατρανώσουμε την αντίθεση μας στο νέο «έγκλημα», για να φωνάξουμε, να διαδηλώσουμε, να παλέψουμε για τη ζωή και το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας.

ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ Η ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΣΤΗ ΦΥΛΗ
ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΕΑ ΧΩΜΑΤΕΡΗ

Άνω Λιόσια, 4 Οκτώβρη 2019



Οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Φυλής
Ζαπάντης Νικόλαος, δημοτικός σύμβουλος
Ζερβουδάκη Άννα-Μαρία, τοπική σύμβουλος Άνω Λιοσίων
Χειράκης Αλέξανδρος, τοπικός σύμβουλος Ζεφυρίου







ΕΛΜΕ  Άνω Λιοσίων - Ζεφυρίου - Φυλής
Άνω Λιόσια, 3 Οκτωβρίου 2019,

ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΧΩΜΑΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Όσοι εκπαιδευτικοί  βρίσκονται ή τοποθετούνται στην περιοχή του δήμου Φυλής, για να διδάξουν στα σχολεία ξέρουν ότι η  φήμη της περιοχής δεν περιλαμβάνει τις καλές σχολικές κτιριακές υποδομές, τα πάρκα, τις αθλητικές εγκαταστάσεις, τα πολιτιστικά κέντρα, με τις μουσικές και τις καλλιτεχνικές αναζητήσεις, αλλά τα σκουπίδια, το ΧΥΤΑ, τη χωματερή!...

Όταν φυσάει κι ιδιαίτερα τις ζεστές μέρες, για άλλους είναι ευεργετικό,  για τους μαθητές και όλους όσους ζουν στο δήμο Φυλής  είναι μαρτύριο,  ένας αποπνικτικός, δύσοσμος και μολυσμένος αέρας γεμίζει τα πνευμόνια μας. Ο καρκίνος, στην περιοχή μας ξεπερνάει κατά πολύ τα ποσοστά που συναντάται σε άλλες περιοχές.  Το βλέπεις και το πιστοποιείς από τους μαθητές  μας που πολλοί έχουν χάσει ένα συγγενικό τους πρόσωπο από τον καρκίνο.

Οι χημικοί και οι βιολόγοι, στην περιοχή θα μπορούσαν να είναι «ευτυχισμένοι» γιατί έχουν πολλά να διδάξουν στην πράξη στους μαθητές για  αρσενικό, μόλυβδος, διοξίνες, μόλυνση υπόγειων υδάτων και εδάφους. Διαρκή και συνεχή περιβαλλοντολογικά εγκλήματα  έχουν καθορίσει την περιοχή όπου εργαζόμαστε, που οδηγούν στη ραγδαία υποβάθμιση της ανθρώπινης ζωής και σε μερικές περιπτώσεις ακόμη και στην απώλειά της.

Τα προμελετημένα ψέματα όλων των κυβερνήσεων καθώς και των δημοτικών «αρχόντων», που από τη μια μιλούν για το κλείσιμο της χωματερής και από την άλλη την επεκτείνουν, την αναβαθμίζουν, την παραχωρούν σε επιχειρήσεις με σκοπό την κερδοφορία τους, είχαν βρει παλαιότερα την αντίθεση όλων των κατοίκων και των εκπαιδευτικών με μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις. Τα τελευταία χρόνια όμως αυτός ο αγώνας ατόνησε, γεγονός που έδωσε το δικαίωμα στις κυβερνήσεις και στις δημοτικές αρχές να συνεχίζουν και να επεκτείνουν την λειτουργία της  χωματερής.

Όμως, απέναντι σε αυτή την κατάσταση ήρθαν οι κινητοποιήσεις των μαθητών για να ταράξουν τα νερά, να μας υπενθυμίσουν το χρέος που έχουν οι γονείς,  οι εκπαιδευτικοί και όλοι οι κάτοικοι της περιοχής να πάρουν πρωτοβουλίες ώστε να σταματήσουν αυτό το έγκλημα για το περιβάλλον και την ίδια τη ζωή μας.

Η ΕΛΜΕ θα συμβάλλει και πάλι με την δράση της ώστε:

·                     Να μην υπάρξει νέα χωματερή (ΧΥΤΑ), να κλείσει η υπάρχουσα, το εργοστάσιο της δήθεν ανακύκλωσης (ΕΜΑΚ) και ολόκληρη η εγκατάσταση της Φυλής (ΟΕΔΑ) και να μπει η περιοχή σε πρόγραμμα άμεσης και επείγουσας περιβαλλοντικής αποκατάστασης
·                     Να αρχίσει τώρα η διαχείριση απορριμμάτων με διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση  φιλική στον άνθρωπο και το περιβάλλον. Τα 45 σχολεία του Δήμου μας μπορούν να γίνουν βασικοί πυρήνες αυτής λειτουργίας και τηςε προσπάθειας.
·                     Τα σχολεία  να είναι ανοικτά στις αναζητήσεις των μαθητών σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς, με εκδηλώσεις, συζητήσεις, συλλογικές δράσεις και κινητοποιήσεις με  αποφάσεις που να παίρνονται δημοκρατικά και συλλογικά, απ’ όλους τους εμπλεκόμενους.
·                     Να στηριχθεί η κινητοποίηση της συντονιστικής επιτροπής των σωματείων και των φορέων της Δυτικής Αττικής για τον αποκλεισμό της Λ. ΝΑΤΟ στο ύψος της χωματερής την Τετάρτη 9 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ.
·                     Να γίνουν κινητοποιήσεις στις προσεχείς συνεδριάσεις του περιφερειακού συμβουλίου Αττικής.
·                     Να γίνουν παραστάσεις διαμαρτυρίας στα δημοτικά συμβούλια της περιοχής.
·                     Να γίνουν δράσεις στον ΕΔΣΝΑ.

Τονίζουμε ότι αυτός ο συλλογικός αγώνας πρέπει να προχωρήσει και να πετύχει για να υπάρξει ακύρωση της δημιουργίας νέου ΧΥΤΑ στη Φυλή και για να κλείσει αυτός που λειτουργεί ως σήμερα.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ



ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΟΝΕΩΝ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ
 Κάλεσμα στήριξης στον δίκαιο αγώνα των μαθητών

Τις τελευταίες μέρες, τα σχολεία των Άνω Λιοσίων με αποφάσεις των Γενικών τους Συνελεύσεων βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στη δημιουργία νέου ΧΥΤΑ στη Φυλή με μαζικές πορείες στους δρόμους της πόλης, καταλήψεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο.
Τα παιδιά μας δίνουν έναν δίκαιο αγώνα που αφορά την ποιότητα της ζωής και το μέλλον τους, δίνουν έναν αγώνα που μας αφορά όλους.
Άλλωστε όλο αυτό το διάστημα, πέρα από τους μαθητές, δεκάδες φορείς και σωματεία της Δυτικής Αθήνας και Αττικής, παίρνουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες και οργανώνουν την πάλη ενάντια στη δημιουργία νέου ΧΥΤΑ στη Φυλή, με επόμενο σταθμό τον αποκλεισμό της Λεωφόρου ΝΑΤΟ στο ύψος του ΧΥΤΑ, την Τετάρτη 9 Οκτώβρη στις 6.30μμ.
Θεωρούμε λαθεμένη την ενέργεια της Διεύθυνσης του 1ου ΓΕΛ Άνω Λιοσίων, να στείλει ανακοίνωση στους γονείς του σχολείου καλώντας τους να παρέμβουν για να σταματήσουν οι μαθητές τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις και την κατάληψη του σχολείου.
Ο ρόλος της Διεύθυνσης του σχολείου δεν είναι να μας βάλει να φαγωθούμε μεταξύ μας γονείς και μαθητές. Ο ρόλος του εκπαιδευτικού είναι να στηρίξει την προσπάθεια και την κοινή πάλη ενάντια στο καρκίνωμα της χωματερής.
Ανεξάρτητα αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε με την μορφή πάλης που έχουν καταλήξει οι μαθητές, την έχουν αποφασίσει οι ίδιοι μέσα από συνελεύσεις και οι ίδιοι θα καταλήξουν για την συνέχεια ή την αλλαγή της μορφής της.

Είναι η ώρα να φωνάξουμε, να διαδηλώσουμε, να παλέψουμε για τη ζωή και το


 μέλλον   το   δικό   μας   και   των   παιδιών   μας.


Καλούμε τους Συλλόγους Γονέων, την Ένωση Γονέων Άνω Λιοσίων καθώς και όλους τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς να στηρίξουν τον αγώνα των μαθητών και να συμμετέχουν στις πρωτοβουλίες της Επιτροπής Σωματείων και Φορέων Δυτικής Αττικής. 
Είναι η ώρα να φωνάξουμε, να διαδηλώσουμε, να παλέψουμε                                για τη ζωή και το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας.
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΟΝΕΩΝ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ





 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ  3ου ΓΕΛ Α.ΛΙΟΣΙΩΝ                    6-10-2019                                                                        



Ο σύλλογος γονέων του 3ου ΓΕΛ στέκεται στο πλευρό των μαθητών της πόλης μας,που τις τελευταίες μέρες αποφάσισαν να αντιδράσουν με κινητοποιήσεις ενάντια στα σχέδια για νέα επέκταση της χωματερής.   Μπροστά σε αυτό το νέο έγκλημα που ετοιμάζουν δεν μπορούμε και δεν έχουμε το δικαίωμα απέναντι στα παιδιά μας να μένουμε απαθής.                                   Καλούμε όλους τους γονείς των Α.Λιοσίων να συνταχθούν μαζίμε τα δεκάδες σωματεία και φορείς της Δυτικής Αττικής στον αγώνα ώστε να μην πραγματοποιηθεί η απόφαση που πήραν Περιφέρεια Κυβέρνηση και Δημοτική Αρχή για την επέκταση της χωματερής, μια ανάσα απο τις εργατικές κατοικίες στον οικισμό ΓΕΝΝΗΜΑΤΆ
Στηρίζουμε και συμμετέχουμε όλοι στην κινητοποίηση που οργανώνει το συντονιστικό των σωματείων την τετάρτη 9-10 στις 18.30 στη Λ Νατο στο ύψος της χωματερής.
Πούλμαν θα αναχωρήσουν από την τριγωνική πλατεία(17ης Νοέμβρη και Γρ΄Λαμπράκη ,πίσω απ το Δημαρχείο) στις 17.45                        


                               ΤΟ ΔΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ
4ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΦΥΛΗΣ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΛΕΣΜΑ


Άνω Λιόσια, 07 Οκτωβρίου 2019


Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου Γυμνασίου Άνω Λιοσίων συμμετέχει ενεργά ενάντια στο έγκλημα που ετοιμάζουν στην Φυλή, με την επέκταση του ΧΥΤΑ στην ήδη επιβεβαρυμένη περιοχή μας. Σας καλούμε όλους να συμμετέχουμε στη διαμαρτυρία-κλείσιμο της Λ.ΝΑΤΟ (στο ύψος του ΧΥΤΑ Φυλής) την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου στις 6:30 μ.μ. Τώρα είναι η ώρα να βγούμε στους δρόμους. Δεν μπορούμε άλλο να περιμένουμε τα χειρότερα. Είναι η ώρα να φωνάξουμε, να διαδηλώσουμε, να παλέψουμε για τη ζωή και για ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και για τα παιδιά μας.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΟΥ ΧΥΤΑ ΣΤΗ ΦΥΛΗ


ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ : Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των μαθητών του δήμου Φυλής! - ΟΧΙ στη ΝΕΑ χωματερή!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σε αντίθεση με το αποστεωμένο πολιτικό προσωπικό του δήμου Φυλής, οι μαθητές αποδεικνύονται πιο ευαίσθητοι στο τεράστιο πρόβλημα που συνιστά η συνέχιση της λειτουργίας της τερατώδους εγκατάστασης υποδοχής όλων των απορριμμάτων της Αττικής στη Φυλή και η προοπτική της δημιουργίας νέου ΧΥΤΑ. Οι κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν σε μια σειρά σχολείων αποτελούν μια «ανάσα» ελπίδας, μέσα στο κακοφορμισμένο -από τη δυσοσμία της χωματερής και από τις άθλιες συναλλαγές σε όλα τα επίπεδα της διοίκησης- περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής.


Ελπίζουμε οι μαθητικές κινητοποιήσεις να εξαπλωθούν παντού με μαζικότητα και με όλο το δυναμισμό, την αυτενέργεια και τη φαντασία των παιδιών, που ακηδεμόνευτα μπορούν να ανοίξουν τα μάτια και στους υπόλοιπους. Ελπίζουμε, επίσης, να είναι η αφορμή για ένα γενικευμένο ξεσηκωμό της τοπικής κοινωνίας, ιδιαίτερα αυτών που έχουν σιχαθεί το άθλιο σκηνικό των συναλλαγών, των αντισταθμιστικών και του εκμαυλισμού των συνειδήσεων. Ειλικρινά, μας είναι αδύνατον να συμβιβαστούμε με την ιδέα ότι έχουμε πιάσει τόσο πάτο, ώστε να αδιαφορούμε για την ίδια τη ζωή μας και τη ζωή των παιδιών μας!

Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ, που προσπαθεί τα τελευταία χρόνια -χρόνια απόλυτης σιωπής και αδιαφορίας για τους περισσότερους- να κρατήσει ζωντανή μια μικρή φλόγα αντίστασης, είναι φυσικό ότι και τώρα θα δώσει το «παρών», παντού όπου αναπτύσσονται εστίες αντίστασης, ενάντια στους σχεδιασμούς που θέλουν τη Δυτική Αττική το μόνιμο σκουπιδότοπο ολόκληρης της περιφέρειας Αττικής. Στηρίζουμε και συμμετέχουμε:
  • στις κινητοποιήσεις της συντονιστικής επιτροπής των σωματείων και των φορέων της Δυτικής Αττικής και στον αποκλεισμό της Λ. ΝΑΤΟ, την Τετάρτη 9 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ..
  • στις παραστάσεις διαμαρτυρίας στα δημοτικά συμβούλια της περιοχής.
  • στις κινητοποιήσεις στις προσεχείς συνεδριάσεις του περιφερειακού συμβουλίου Αττικής.
  • Στις δράσεις στον ΕΔΣΝΑ, για την ακύρωση της δημιουργίας νέου ΧΥΤΑ στη Φυλή.
Απαιτούμε:

  • Την άμεση ανάκληση της 248/2019 απόφασης της Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ, για την επέκταση της χωματερής, μέσα ή δίπλα στην υφιστάμενη εγκατάσταση (γ’ φάση).
  • Να εγκαταλειφθεί κάθε σκέψη για «αξιοποίηση» του λατομείου Μουσαμά και για νέες χωματερές στη Δυτική Αττική.
  • Να σταματήσει κάθε διαδικασία για την αύξηση της δυναμικότητας του ΕΜΑΚ.
  • Να απομακρυνθεί ο αποτεφρωτήρας επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων.
  • Να δημοσιοποιηθούν, χωρίς άλλη καθυστέρηση, οι μελέτες για τα ρυπαντικά φορτία του ΧΥΤΑ Φυλής, που κρατά στα συρτάρια του ο δήμαρχος Φυλής κ. Παππούς.
  • Να κλείσει η εγκατάσταση της Φυλής και να μπει η περιοχή σε πρόγραμμα περιβαλλοντικής αποκατάστασης.


1/10/2019


ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Συντονισμός φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών Δ. Αττικής - Δ. Αθήνας
oxixytafilis.blogspot.com - oxi.xyta.filis@gmail.com - f/b: Δυτικό Μέτωπο

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια