ΕΝΦΙΑ στους Δήμους: Όπισθεν από κυβέρνηση -Προς… απόσυρση το μέτρο


Υπόσχεση… προεκλογική ήταν και πάει! Στις ελληνικές καλένδες παραπέμπεται η προεκλογική εξαγγελία του Κυρ. Μητσοτάκη για μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους. Αν και η σχετική ρύθμιση είχε εξαγγελθεί από τον σημερινό πρωθυπουργό στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο του 2018 ως μια «σημαντική μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία», φαίνεται ότι θα παραμείνει σχέδιο επί χάρτου, καθώς στην κυβέρνηση δείχνουν να αντιλαμβάνονται τα προβλήματα που θα δημιουργήσει σε σημαντικό αριθμό δήμων της χώρας τυχόν εφαρμογή της και αδυνατούν να εντοπίσουν μέθοδο επίλυσής τους.

Αυτό που ουσιαστικά είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός ήταν η είσπραξη και ο καθορισμός του ΕΝΦΙΑ να περάσει στους δήμους με ταυτόχρονη κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησής τους. Το αποτέλεσμα θα ήταν, όπως έχει καταγραφεί και από μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ), να δημιουργηθούν μεγάλες ανισότητες μεταξύ δήμων, με σκληρά ταξικά χαρακτηριστικά. Δήμοι με μεγάλης αξίας ακίνητα θα αύξαναν κατακόρυφα τα έσοδα (π.χ. Φιλοθέη – Ψυχικό κατά 431%!), ενώ λαϊκοί δήμοι θα είχαν ραγδαία μείωση εσόδων (π.χ. Αιγάλεω 74%) και θα οδηγούνταν σε αύξηση δημοτικών τελών.

Πρόκειται ουσιαστικά για την εφαρμογή του δόγματος «οι πλούσιοι πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι» σε επίπεδο δήμων και, βεβαίως, δημοτών. Άλλωστε, «καμπανάκι» για τις επιπτώσεις της εξαγγελίας Μητσοτάκη είχε κρούσει και η ΚΕΔΕ τον περασμένο Σεπτέμβριο, προειδοποιώντας ότι «δεν πρέπει αντικατασταθούν οι πόροι που σήμερα δίνονται στους Δήμους μέσω των Κ.Α.Π. από τους πόρους που θα προέρχονται από τη φορολογία των ακινήτων (κι όχι μόνον τον ΕΝΦΙΑ), γιατί αυτό θα έχει καταστροφικές συνέπειες για πολλούς Δήμους, κυρίως της περιφέρειας, αφού δεν θα μπορούν να έχουν τα απαραίτητα έσοδα που χρειάζονται για τη λειτουργία τους μόνον από τη συγκεκριμένη πηγή».



Στην κυβέρνηση έχουν αναγνωρίσει ότι θα προκληθεί οικονομική ασφυξία σε πολλούς δήμους (μεταξύ άλλων και νησιωτικούς και ορεινούς), καθώς και ότι εν τέλει οι επιπτώσεις του μέτρου είναι περισσότερες από τα οφέλη, και έτσι η «μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία» βαίνει προς απόρριψη. Αλλωστε, τα πρώτα βήματα οπισθοχώρησης έχουν γίνει ήδη: παρότι ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή προανήγγειλε την εφαρμογή του μέτρου το 2021, ακολούθησε το καλοκαίρι δήλωση του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, ότι η μεταφορά του φόρου θα γίνει «μέσα στην τετραετία».

Το συμπέρασμα δεν είναι άλλο από το ότι η Ν.Δ. προέβη σε μια προεκλογική εξαγγελία, που δεν την είχε επεξεργαστεί στον ελάχιστο βαθμό, μόνο για να ηχήσει καλά στο νεοφιλελεύθερο ακροατήριό της.

Υπενθυμίζεται ότι παρόμοια πρόταση με τον Κυρ. Μητσοτάκη υπήρξε από πλευράς «Δράσης» του Θ. Σκυλακάκη (σημερινού υφυπουργού Οικονομικών) το 2014.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια