«Δεν προβλέπεται καμία επέκταση του ΧΥΤΑ στη Φυλή. Μόνο εργασίες που θα διασφαλίσουν πρόσθετη χωρητικότητα στον υφιστάμενο αδειοδοτημένο χώρο εναπόθεσης απορριμμάτων, ώστε η νέα διοίκηση να έχει εναλλακτικές λύσεις και περισσότερο χρόνο για να υλοποιήσει το σχέδιο της».
Αυτό δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο γγ του Ενιαίου Διαβαθμικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), Γιάννης Δρίβας, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η έκτακτη συνεδρίαση της ΕΕ του Συνδέσμου, την επομένη της ματαίωσής της, λόγω κατάληψης των γραφείων από συνδικαλιστικές οργανώσεις και κατοίκους της Δυτικής Αττικής.
Ο κ. Δρίβας χαρακτήρισε «επιτακτική» την ανάγκη διευθέτησης των θεμάτων της ημερησίας διάταξης, καθώς «έπρεπε να ανανεωθούν συμβάσεις, να εξευρεθούν λύσεις σε προβλήματα νησιωτικών και τουριστικών περιοχών της Περιφέρειας, να συσταθούν επιτροπές ελέγχου και παρακολούθησης των έργων και να διευθετηθούν καταλλήλως -ανεκμετάλλευτές έως σήμερα- περιοχές στον αδειοδοτημένο χώρο του ΧΥΤΑ».
Ειδικότερα, ανέφερε ότι έπρεπε να ξεκινήσει άμεσα διαδικασία ανάθεσης σύμβασης-μελέτης για τη μεταβατική διαχείριση των αποβλήτων και την αποκατάσταση του χώρου, καθώς και οι εργασίες που θα διασφαλίσουν πρόσθετη χωρητικότητα στον ΧΥΤΑ (αναχώματα, επιστρώσεις κ.ά.). Διευκρίνισε, δε, ότι η απόφαση αφορά τη διευθέτηση «γωνιών» στον χώρο εναπόθεσης απορριμμάτων, καθώς και στην πρόσβαση των οχημάτων σε αυτές και σε καμία περίπτωση δεν αφορά επεκτάσεις σε νέους χώρους ή άλλα κύτταρα. Όπως σημείωσε, στόχος είναι η παράταση του χρόνου ζωής του ΧΥΤΑ από τον έναν χρόνο στα 3,5, και σε συνάρτηση με την αύξηση της ανακύκλωσης στους δήμους θα δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος στη νέα διοίκηση να επιλέξει λύσεις, ώστε να προχωρήσει χωρίς καμία πίεση το πρόγραμμά της.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα άλλα θέματα αφορούσαν διαδικαστικά και λειτουργικά ζητήματα, όπως: Η παράταση της σύμβασης για την εκποίηση παλαιοχάρτου (από το πρόγραμμα ανακύκλωσης χαρτιού του ΕΔΣΝΑ με τα σχολεία), νέες διαγωνιστικές διαδικασίες για τη φύλαξη των χώρων και για το αποχετευτικό του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμάτων ΣΜΑ, σύσταση επιτροπών για την περιβαλλοντική παρακολούθηση των εγκαταστάσεων του ΕΔΣΝΑ και την προώθηση του ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης αποβλήτων στον Δήμο Ύδρας, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από κοινοτικούς πόρους. Επίσης, τις συμβάσεις για τη συντήρηση ή απόσυρση οχημάτων, συμβάσεις για να εισπραχθούν οι εισφορές των δήμων-μελών του του ΕΔΣΝΑ και προώθηση διαδικασιών, «επειδή εν μέσω θέρους ο Δήμος Λαυρεωτικής έχει ανάγκη την παροχή υπηρεσιών λειοτεμαχισμού», σημείωσε ο κ. Δρίβας.
πηγή:https://www.real.gr
0 Σχόλια