EMY: Καμπανάκι κινδύνου για εννέα περιοχές,


Σήμα κινδύνου για εννιά (!) περιοχές τις επόμενες ώρες εξέπεμψε με επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο της η ΕΜΥ. Ο καιρός αναμένεται να "δώσει" ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλάζι, μαζί με δυνατούς ανέμους. Η επιδείνωση θα προκληθεί από μια διαταραχή στην ανώτερη ατμόσφαιρα που έρχεται και πάλι από την Ιταλία. Στο επίκεντρο θα βρεθεί η "πληγείσα" Χαλκιδική, η Θεσσαλονίκη, η βόρεια Ελλάδα και η Αττική. Αναλυτική πρόγνωση για όλη τη χώρα.
Ο καιρός ετοιμάζεται πάλι να δείξει τα «δόντια» του και όλοι πρέπει να προετοιμαστούμε! Καμπανάκι κινδύνου για εννέα περιοχές, που κατά τόπους θα επηρεαστούν από ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλάζι, μέσα στις επόμενες ώρες, στέλνουν οι μετεωρολόγοι.μιλούν οι μετεωρολόγοι –...
Από απόψε (σ.σ. Σάββατο 13.07.2019) το βράδυ το νέο κύμα κακοκαιρίας θα χτυπήσει περιοχές του βόρειου Ιονίου, της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της Θράκης, της Θεσσαλίας, των Σποράδων, της Εύβοιας, του βορείου Αιγαίου και πιθανόν της δυτικής Στερεάς, φαινόμενα τα οποία θα συνοδεύονται, ενδεχομένως, κι από ισχυρούς ανέμους.
Σύμφωνα με την ανάλυση τηςεπικαιροποιημένης πρόβλεψης που εκδόθηκε στις 20:00 το βράδυ του Σαββάτου (13.7.2019) από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, η νέα ραγδαία επιδείνωση θα προκληθεί από μία διαταραχή στην ανώτερη ατμόσφαιρα που έρχεται κι αυτή τη φορά από τα δυτικά, και πιο συγκεκριμένα από την Ιταλία.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, επισημαίνεται ότι πολύ μεγάλα ύψη βροχής θα σημειωθούν στο νομό Θεσσαλονίκης, τον Θερμαϊκό και τη Χαλκιδική και από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής (14.7.2019) στις Σποράδες, τα νότια τμήματα της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, καθώς και τα νησιά του βορείου Αιγαίου.
Τα φαινόμενα από το μεσημέρι της Κυριακής και από τα βορειοδυτικά, βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως το τελευταίο έκτακτο μετεωρολογικό δελτίο που εξέδωσε η ΕΜΥ για τη Βόρεια Ελλάδα ήρθε λίγες ώρες πριν γραφτεί η ανείπωτη τραγωδία στην Χαλκιδική με τους επτά νεκρούς…
Ένα φονικό μπουρίνι που είχε πλήξει την Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή του Θερμαϊκού στις 21 Ιουλίου του 1983 αφήνοντας πίσω του 9 νεκρούς, είχε θυμίσει σε μετεωρολόγους τα δεδομένα της φονικής κακοκαιρίας που σάρωσε την Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2019, την Χαλκιδική.
«Τα μετεωρολογικά στοιχεία που είχαμε συγκεντρώσει τις προηγούμενες ημέρες είδαμε πως ήταν μια ίδια κατάσταση- καρμπόν με εκείνο το μπουρίνι κι αυτός είναι ο λόγος που εκδώσαμε το δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων κι όχι απλώς επιδείνωσης καιρού«, έλεγε λίγες ώρες μετά μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο διευθυντής προγνώσεων του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς.

Καιρός: Ανοίγουν οι ουρανοί την Κυριακή

Έντονα φαινόμενα αναμένονται την Κυριακή (14.7.2019) στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), στα κεντρικά και βόρεια νεφώσεις με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως μέχρι το μεσημέρι.
Οι περιοχές που θα επηρεαστούν είναι η Μακεδονία, η Θράκη, το βόρειο Ιόνιο, η Ήπειρος, η Θεσσαλία, οι Σποράδες, το βόρειο Αιγαίο και πιθανώς η δυτική Στερεά. Τα φαινόμενα μέχρι το βράδυ θα σταματήσουν.
Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί 4 ή ανατολικοί 5 μποφόρ που θα στραφούν σε βόρειους με την ίδια ένταση.
Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Καιρός: Σε επιφυλακή η Πυροσβεστική

Η Πυροσβεστική ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα. Αποφασίστηκε με εντολή του αρχηγού της, η διασπορά οχημάτων και η δημιουργία σταθμών βάσης ταχύτατης επέμβασης στις περιοχές όπου αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της κακοκαιρίας.
Όπως ανακοινώθηκε τέθηκε σε εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων. Συγκεκριμένα η ΕΜΑΚ και τα πεζοπόρα τμήματα θα είναι έτοιμα για επέμβαση εφόσον απαιτηθεί.
Η Πυροσβεστική έχει ήδη έρθει σε επικοινωνία με όλους τους συναρμόδιους φορείς για τη λήψη έκτακτων μέτρων. Επιπλέον στην έκτακτη συνέντευξη τύπου, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής αναφέρθηκε σε μέτρα αυτοπροστασίας.

Αναλυτικά θα πρέπει

Να ασφαλίσουν αντικείμενα, τα οποία αν παρασυρθούν, ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
Να βεβαιωθούν, ότι οι υδρορροές των κτιρίων δεν είναι φραγμένες και λειτουργούν κανονικά.
Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με οχήματα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
Να αποφεύγουν υπαίθριες εργασίες και δραστηριότητες, σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές καθώς και την αλιεία, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των φαινομένων.
Σε περίπτωση χαλαζόπτωσης, να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε.
Να αποφεύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές όπου ελαφρά αντικείμενα, μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος.
Τέλος, παρακαλούμε όλους τους πολίτες, για τη δική τους ασφάλεια, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών».

Καιρός – Διαβάστε την αναλυτική πρόγνωση της ΕΜΥ για την Κυριακή, 14.07.2019

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα βόρεια και ανατολικά. Βελτίωση το βράδυ.
Άνεμοι: Δυτικοί 3 με 5 που θα στραφούν σε ανατολικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 31 βαθμούς Κελσίου.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Τα φαινόμενα από το μεσημέρι θα εξασθενήσουν και βαθμιαία θα σταματήσουν.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 4 και στα νότια ανατολικοί έως 5 μποφόρ, που βαθμιαία θα γίνουν βόρειοι με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 28 βαθμούς Κελσίου.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα από το μεσημέρι θα εξασθενήσουν αρχικά στα δυτικά και μέχρι το βράδυ και στις υπόλοιπες περιοχές.
Άνεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς, πρόσκαιρα τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες από νότιες διευθύνσεις τοπικά 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
καιρός
ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, οι οποίες στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και πιθανώς τη δυτική Στερεά θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Τα φαινόμενα από τα βορειοδυτικά θα εξασθενήσουν και βαθμιαία θα σταματήσουν.
Άνεμοι: Δυτικοί 4 με 5 που θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 31 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στη Θεσσαλία, τις Σποράδες και την Εύβοια νεφώσεις με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες, κυρίως στα βορειότερα τμήματα. Τα φαινόμενα από τις απογευματινές ώρες θα εξασθενήσουν και μέχρι το βράδυ θα σταματήσουν.
Άνεμοι: Δυτικοί 4 με 5 και τοπικά 6 μποφορ που στα βόρεια θα στραφούν σε ανατολικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 32 βαθμούς Κελσίου.
ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Στις Κυκλάδες λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα βόρεια. Στην Κρήτη λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν πρόσκαιροι όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες κυριώς στα ορεινά.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 29 βαθμούς Κελσίου.
ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα βόρεια νεφώσεις με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα από τις απογευματινές ώρες θα εξασθενήσουν και μέχρι το βράδυ θα σταματήσουν.
Στα νότια λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Στα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ. Στα νότια δυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 30 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια