Με τιμές πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Ποντιακής Γενοκτονίας (βίντεο)





ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με τιμές πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Ποντιακής Γενοκτονίας

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΓΛΥΠΤΗ ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΑΡΔΗ ΜΕ ΔΑΠΑΝΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΦΥΛΗΣ



Μέσα σε κλίμα έντονης συναισθηματικής φόρτισης πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου 4 Μαΐου 2019, στη Στέγη Ποντίων Άνω Λιοσίων, τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου της Ποντιακής Γενοκτονίας.
Τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου, που κατασκευάστηκε με δαπάνη του Δήμου Φυλής, έκαναν ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Φυλής Η ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ Γιάννης Παπαδόπουλος.
Προηγήθηκε Τρισάγιο το οποίο τέλεσαν ο Επίσκοπος Ρωγών Δωρόθεος και ο εφημέριος του Ιερού Ναού ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΑΝΑΛΑ Συμεών Αδάκτυλος. Ο πρώτος ανέφερε ότι είναι το τρίτο Μνημείο που ευλογεί, ενώ ο δεύτερος προκάλεσε ιδιαίτερη συγκίνηση αναφερόμενος στα δεινά που υπέστησαν οι Έλληνες του Πόντου, τα οποία γνωρίζει λόγω της Ποντιακής του καταγωγής.
Το χρονικό των γεγονότων της Ποντιακής Γενοκτονίας, από την οποία συμπληρώνονται, φέτος, εκατό χρόνια, εξέθεσε ο ιστορικός Βλάσης Αγτσίδης. Στην ομιλία του τόνισε ότι δεν έχουν ακόμα φωτιστεί σημαντικά γεγονότα για τη Γενοκτονία και τη Μικρασιατική Καταστροφή και πρόσθεσε ότι αποτελούν αντικείμενο έρευνας οι πραγματικές αιτίες τους.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η σύνδεση που επιχείρησε ανάμεσα στη Γενοκτονία των Ποντίων από τους Νεότουρκους και την εθνοκάθαρση των Εβραίων από τους Ναζί και μάλιστα αναφέρθηκε σε σχετική επιστολή που αντάλλαξε ο Χίμλερ με νεότουρκο αξιωματικό, στα 1920.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο από το Δήμαρχο Φυλής Χρήστο Παππού, το Βουλευτή Θανάση Μπούρα, τους Πόντιους Αντιδημάρχους Βασίλη Γεωργιάδη, Γιώργο Σονίδη και Γιώργο Αδάκτυλο και φορείς και προσωπικότητες από τον Ποντιακό Χώρο. Αίσθηση προκάλεσε ο Πυρρίχιος Χορός που χόρεψαν τα χορευτικά Ποντιακών Συλλόγων. Τιμές απέδωσε η Φιλαρμονική του Δήμου Φυλής.
Παρευρέθηκαν Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι, υποψήφιοι Ποεριφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι και πλήθος κόσμου.

Το Μνημείο αποτελεί μια σύνθεση στην οποία δεσπόζει το ορειχάλκινο άγαλμα που εικονίζει μια ξεριζωμένη Ποντιακή Οικογένεια. Το άγαλμα δένει αρμονικά με τέσσερις μαρμάρινες ανάγλυφες πλάκες που έχουν τοποθετηθεί στους δύο τοίχους του Μνημείου, ακριβώς πίσω του. Οι ανάγλυφες πλάκες φέρουν παραστάσεις από την Ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού και συγκεκριμένα της Παναγίας Σουμελά, του Φροντιστηρίου Τραπεζούντας και του χάρτη του Εύξεινου Πόντου, με τα τοπωνύμια του Ποντιακού Ελληνισμού. Το τέταρτο ανάγλυφο είναι αφιερωμένο στον Αη Γιώργη, στοιχείο που δένει το Μνημείο και τη Στέγη Ποντιακού Ελληνισμού με τον παρακείμενο Ναό Αγίου Γεωργίου. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο έγγραφο του Δήμου που τεκμηριώνει την κατασκευή του Μνημείου, το Μνημείο, η Στέγη Ποντιακού Ελληνισμού και ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου θα αποτελέσουν ένα τρίπολο με ιδιαίτερο συμβολισμό για τους Ποντιακής Καταγωγής συνδημότες μας. Το Μνημείο φιλοτέχνησε ο γνωστός γλύπτης Γιάννης Μπάρδης.
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι παρευρεθέντες σχολίασαν εγκωμιαστικά την κατασκευή του Μνημείου από το Δήμο Φυλής, με πρωτοβουλία του Δημάρχου Χρήστου Παππού, καθώς αποτέλεσε αίτημα του Ποντιακού Στοιχείου της ευρύτερης περιοχής για πάνω από δεκαπέντε χρόνια.

Χαιρετισμός Προέδρου Ποντίων Δήμου Φυλής Γιάννη Παπαδόπουλου


Χαιρετισμός Δημάρχου Φυλής Χρήστου Παππού

Μνημόσυνο στο Μνημείο Ποντιακής Γενοκτονίας

Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου στο Μνημείο Ποντιακής Γενοκτονίας 



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια