Στην οδό Βυζαντίου βρέθηκαν καμένα τα αυτοκίνητα των ληστών των χρηματοκιβωτίων



Αλέξανδρος Καλαφάτης
Μόνο τον τελευταίο ενάμιση μήνα έχουν σημειωθεί 12 εκρήξεις
Με σύγχρονα συστήματα ασφαλείας και θωρακισμένα χρηματοκιβώτια εξοπλίζουν οι τράπεζες τα ΑΤΜ, ύστερα από το μπαράζ επιθέσεων τους τελευταίους μήνες, που έχουν ως αποτέλεσμα την πρόκληση εκτεταμένων καταστροφών σε μηχανήματα αυτόματης ανάληψης και καταστήματα. 
Μόνο τον τελευταίο ενάμιση μήνα έχουν σημειωθεί 12 εκρήξεις. Οι τράπεζες έχουν αρχίσει από τον περασμένο Μάιο να τοποθετούν σταδιακά συστήματα «αντι-gas», τα οποία εξουδετερώνουν το εισερχόμενο αέριο που διοχετεύουν οι συμμορίες για να ανατινάξουν τα ΑΤΜ. Οι σπείρες αντιλήφθηκαν σχετικά γρήγορα το νέο σύστημα ασφαλείας, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις, παρά τις εκρήξεις που προκαλούσαν, δεν κατάφερναν να πάρουν τις κασετίνες με τα μετρητά. 

«Χτυπούν» με εκρηκτικά 

Έτσι, τον τελευταίο ενάμιση μήνα παρατηρήθηκαν προσπάθειες συμμοριών να προχωρούν σε «χτυπήματα», τοποθετώντας εκρηκτικά αντί για αέριο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι μια επίθεση που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα σε ΑΤΜ στην πρόσοψη μεγάλου σούπερ μάρκετ επί της λεωφόρου Βουλιαγμένης. 
Οι δράστες χρησιμοποίησαν σημαντική ποσότητα εκρηκτικών, με αποτέλεσμα να ισοπεδωθεί η πρόσοψη του καταστήματος.
image-5.jpg
Το γεγονός αυτό ανησύχησε τους αξιωματικούς της Ασφάλειας, οι οποίοι σημειώνουν ότι «πρόκειται για έκρηξη που δεν μπορεί να γίνει από ερασιτέχνες». 

Πώς αντιδρούν οι τράπεζες

Η αντίδραση των τραπεζών απέναντι στις επιθέσεις με δυναμίτη ήταν να τοποθετούνται θωρακισμένα χρηματοκιβώτια, τα οποία δεν ανοίγουν ακόμα και με ισχυρή έκρηξη. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν στο «Έθνος» ότι «οι τράπεζες εξοπλίζονται βαθμιαία με συστήματα ασφαλείας. Υπάρχουν ακόμα ΑΤΜ που είναι ανοχύρωτα αλλά αυτό σιγά σιγά αλλάζει και κάποια στιγμή θα περάσει το μήνυμα στις σπείρες, που θα αντιληφθούν ότι δεν μπορούν πλέον να παίρνουν εύκολα τις κασετίνες με τα μετρητά. Αυτό που φοβόμαστε είναι ότι μετά τη θωράκισή τους, μπορεί να βρεθούν αναβαθμισμένες εγκληματικές οργανώσεις που θα επιχειρούν να ξηλώσουν τα ΑΤΜ με οχήματα». 

Οι... ύποπτες ώρες 

Οι σπείρες «χτυπούν» συνήθως από τις 3.00 το πρωί έως τις 5.00, ώρες κατά τις οποίες οι περιπολίες της ΕΛΑΣ είναι ελάχιστες. Τα ξημερώματα της 7ης Νοεμβρίου, δύο άτομα με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους εμφανίστηκαν στην οδό Σουφλίου στα Μελίσσια και ανατίναξαν με αέριο ΑΤΜ που βρίσκεται στην πρόσοψη σούπερ μάρκετ. Τελικά το κουτί με τις κασετίνες δεν έσπασε και έτσι τράπηκαν σε φυγή. Οι κάμερες ασφαλείας του καταστήματος κατέγραψαν τις κινήσεις τους ενώ οι αστυνομικοί της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών έψαξαν για δακτυλικά αποτυπώματα και DNA.
image-4.jpg
Λίγη ώρα μετά την επίθεση δύο αυτοκίνητα βρέθηκαν καμένα στην οδό Βυζαντίου στα Άνω Λιόσια. Η Αστυνομία ερευνά το κατά πόσο πρόκειται ή όχι για τα οχήματα διαφυγής των δραστών. Μόλις τρεις ημέρες νωρίτερα, άγνωστοι είχαν ανατινάξει ΑΤΜ στην πρόσοψη καταστήματος οπτικών στον Άλιμο.
image.jpg
Σε αυτή την περίπτωση φορούσαν κουκούλες και κρατούσαν όπλα. Αυτόπτης μάρτυρας περιέγραψε στους αστυνομικούς της Ασφάλειας έναν άνδρα που φορούσε τζιν παντελόνι και άσπρη μπλούζα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια