Τέλος στον εφιάλτη της πλημμύρας στο ρέμα Εσχατιάς του Ζεφυρίου. Αποδίδει η πίεση του Δήμου Φυλής




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τέλος στον εφιάλτη της πλημμύρας στο ρέμα Εσχατιάς του Ζεφυρίου. Αποδίδει η πίεση του Δήμου Φυλής
ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΕΓΓΡΑΦΩΣ ΤΟΝ ΜΑΥΡΟΕΙΔΑΚΟ ΟΤΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2019
Αποδίδει η πίεση του Δήμου Φυλής για την επίσπευση των διαδικασιών διευθέτησης του ρέματος Εσχατιάς στο Ζεφύρι.
Αναγνωρίζοντας την ανάγκη των κατοίκων της παραρεμάτιας ζώνης του Ζεφυρίου να διασφαλίσουν τη ζωή και την περιουσία τους, αφού σε κάθε νεροποντή τόσο οι ίδιοι, όσο και ο Δήμος τίθενται σε επιφυλακή για να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο πλημμύρας, ο Δήμαρχος Χρήστος Παππούς και ο Αντιδήμαρχος Γιάννης Μαυροειδάκος μετέφεραν την αγωνία τους στην αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Υποδομών, αλλά και στην πολιτική ηγεσία.
Οι πιέσεις εντάθηκαν μετά την ολοκλήρωση της διευθέτησης του ρέματος από την οδό Κωστή Παλαμά, προς τις Λεωφόρους Φυλής και Θηβών, με αποτέλεσμα η αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Υποδομών να προχωρήσει στην επικαιροποίηση της μελέτης, να εξασφαλίσει χρηματοδότηση 88 εκατ. ευρώ από κοινοτικούς πόρους για την κατασκευή και 15 εκατ. ευρώ για τις απαλλοτριώσεις και να διαβιβάσει το σχετικό φάκελο για έλεγχο στην Επιτροπή Μεγάλων  Έργων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
Παρόλο που οι υπηρεσιακοί παράγοντες διαβεβαίωναν ότι  μέχρι το τέλος του 2018 θα άνοιγε ο δρόμος για τη δημοπράτηση του έργου, ο Αντιδήμαρχος Γιάννης Μαυροειδάκος απηύθυνε νέο έγγραφο στην αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου (Δ-19), ρωτώντας, επίσημα, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσής του.
Σκοπός του Αντιδημάρχου ήταν να αποσπάσει γραπτές δεσμεύσεις από την Υπηρεσία, σχετικά με το χρονοδιάγραμμα, ώστε αν διαπιστώσει στασιμότητα ή ολιγωρία να απευθυνθεί στην πολιτική ηγεσία.
Η απάντηση της Υπηρεσίας ήταν άκρως ικανοποιητική για το Γιάννη Μαυροειδάκο, αφού προβλέπει ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019 θα έχει εγκατασταθεί ο εργολάβος και θα αρχίσουν οι εργασίες. Το χρονικό αυτό διάστημα μπορεί εκ πρώτης όψεως να φαίνεται μεγάλο, όμως δεν είναι, σε σχέση με το μέγεθος του έργου, ο προϋπολογισμός του οποίου φτάνει 88 εκατ. ευρώ χωρίς τις απαλλοτριώσεις.
Το έγγραφο της Δ-19 είναι κατατοπιστικότατο ως προς το χρονοδιάγραμμα και προβλέπει ότι μέχρι το τέλος του 2018 θα έχει συνταχθεί το Τεχνικό Δελτίο για να εξασφαλιστεί η ένταξη του έργου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Υπουργείου Υποδομών (ΕΠΕΡΑ) και θα έχει γίνει η προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού.
Οι εργασίες, όπως προαναφέρθηκε, θα αρχίσουν το Σεπτέμβριο του 2019 και το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά από τρία χρόνια. 
Σχολιάζοντας το περιεχόμενο του εγγράφου ο Γιάννης Μαυροειδάκος εξέφρασε την ικανοποίησή του. «Οι πιέσεις του Δήμου αποδίδουν καρπούς. Είναι η πρώτη φορά που το Υπουργείο δίνει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης ενός από τα μεγαλύτερα, σε πανελλαδικό επίπεδο, αντιπλημμυρικά έργα. Θα παρακολουθούμε από κοντά την πιστή τήρησή του, ώστε να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα των συνδημοτών μας. Είναι αδιανόητο να κινδυνεύουν εν έτει 2018 η ζωή και η περιουσία τους, αλλά και να τίθεται σε συναγερμό ο Δήμος, κάθε φορά που η Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει βροχή» τόνισε ο Αντιδήμαρχος Ζεφυρίου.
Ακολουθούν το έγγραφο του Αντιδημάρχου και η απάντηση του Υπουργείου.






Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια