Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στη Φυλή το 2ο Διεθνές Συνέδριο για τη Δημοκρατία (βίντεο)



    Με θέμα « Δημοψήφισμα και απόσχιση για τη δημιουργία εθνικών κρατών» πραγματοποιήθηκε, τη Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2018 στο Δημαρχείο της Δημοτικής Ενότητας Φυυλής, το 2ο Διεθνές Συνέδριο για τη Δημοκρατία που συνδιοργανώνουν, υπό την αιγίδα της εντρικής Ένωσης Δήμων (ΚΕΔΕ) ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου (ΕPLO) και ο Δήμος Φυλής.
Ανοίγοντας τις εργασίες του Συνεδρίου ο εκπρόσωπος Τύπου του EPLO, διακεκριμένος δημοσιογράφος Γιάννης Πολίτης, ανέφερε ότι ο EPLO, με μέλη από 17 χώρες, είναι ο μοναδικός Διεθνής Οργανισμός με έδρα την Ελλάδα. Πρόσθεσε ότι ο EPLO από πέρσι, αποφάσισε να αναδείξει τη Φυλή, ως πόλη της Δημοκρατίας, λόγω του αρχαίου φρουρίου, με ορμητήριο το οποίο ο Στρατηγός Θρασύβουλος αποκατέστησε το δημοκρατικό καθεστώς στην αρχαία Αθήνα, ανατρέποντας τους Τριάκοντα Τυράννους που είχαν εγκαταστήσει οι Σπαρτιάτες. «Η Φυλή πρέπει να γίνει τουριστικός προορισμός κι αυτό πρέπει να αποτελέσει μέλλημα της Πολιτείας» κατέληξε ο Γιάννης Πολίτης.
Το αρχαίο Φρούριο Φυλής αποτελεί σύμβολο της Δημοκρατίας επεσήμανε ο Δήμαρχος Χρήστος Παππούς καλωσορίζοντας τους συνέδρους και πρόσθεσε ότι η Φυλή έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην Ιστορία, αφού απελευθέρωσε δύο φορές της Αθήνα: Μια από το Στρατηγό Θρασύβουλο και μια από τον καπετάν Μελέτη Βασιλείου, στις 24 Απριλίου (7 Μαΐου) 1821. Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στο φυσικό κάλλος της Φυλής, αλλά και στο πολιτιστικό της απόθεμα, επισημαίνοντας ότι διαθέτει, επίσης, δύο σημαντικές Μονές και πολλά ξωκκλήσια, τα οποία θα αναδείξει με το έργο «ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς».
Ευλογώντας το Συνέδριο ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας ανέδειξε το ρόλο της Εκκλησίας ως παράγοντα για την εθνική αναξαρτησία και ανέφερε το παράδειγμα των Σκοπίων, επισημαίνοντας ότι οι εθνικές διεκδικήσεις του κρατιδίου προέκυψαν μετά τη δημιουργία της τοπικής Εκκλησίας. 
Τις ευχαριστίες του στο διακεκριμένο καθηγητή της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Campridge David Feldman  για τη διοργάνωση του Συνεδρίου της Φυλής εξέφρασε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του EPLO καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Σπυρίδων Φλογαΐτης. Πρόσθεσε ότι ο EPLO θεωρεί από πέρσι, σπίτι του το Δήμο Φυλής και ότι από φέτος το Συνέδριο της Φυλής πραγματοποίησε άνοιγμα στην Αφρική, από την οποία φιλοξένησε ομιλητές.    
ΒΙΝΤΕΟ:
Δημοσιογράφος Γιάννης Πολίτης 

Δήμαρχος Χρήστος Παππούς

Μητροπολίτης Ιλίου Αθηναγόρας

Καθηγητής Σπυρίδων Φλογαΐτης


Εξέχοντες διεθνείς ακαδημαϊκοί στο 2ο Συνέδριο του Δήμου Φυλής και του ΕPLO στη Φυλή

Μίλησαν για δημοψήφισμα και απόσχιση στη Δημοκρατία
Το δημοψήφισμα ως «εργαλείο» της Δημοκρατίας, καθώς και η χρήση του στην προοπτική μιας Απόσχισης, εξετάστηκαν κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Συνεδρίου που διοργανώθηκε για δεύτερη χρονιά, από τον Δήμο Φυλής και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου, στο Δημαρχείο Φυλής "Νικόλαος Λιάκος", τη Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2018. 
Εξέχουσες προσωπικότητες της διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας παρουσίασαν σφαιρικά το ζήτημα του δημοψηφίσματος και ανέδειξαν σημαντικές περιπτώσεις διεθνούς ενδιαφέροντος. Εξέφρασαν παράλληλα το δέος τους για το γεγονός ότι μπορούν να μιλούν για θέματα της Δημοκρατίας, στην περιοχή που "γέννησε' τη Δημοκρατία και ευχαρίστησαν τον Δήμο Φυλής για την άρτια συνδιοργάνωση του συνεδρίου.
Την πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση της χρήσης των δημοψηφισμάτων για απόσχιση της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο και του Ηνωμένου Βασίλειου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, παρουσίασε ο Καθηγητής David Feldman Cambridge από το Πανεπιστήμιο Cambridge του Ηνωμένου Βασίλειου. Για το ποιος αποφασίζει για την απόσχιση μίλησε, η Καθηγήτρια Violeta Besirevic της Νομικής Σχολής Union University Βελιγράδι της Σερβίας, παρουσιάζοντας την περίπτωση του Κοσόβου. Αντίστοιχα, την περίπτωση της Πορτογαλίας με το «μη αρεστό» δημοψήφισμα για την Καταλονία, παρουσίασε η Καθηγήτρια Ana Guerra Martins από το Πανεπιστήμιο Λισαβώνας της Πορτογαλίας, την περίπτωση της Τσεχοσλοβακίας με το διαχωρισμό Τσεχίας και Σλοβακίας η Καθηγήτρια Ludmila Malikova από το Πανεπιστήμιο Ss Cyril and Methodius στην Trnava της Δημοκρατίας της Σλοβακίας, ενώ την περίπτωση της Ουκρανίας παρουσίασε ο κ. Dmitry Mormul από το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Ουκρανίας.
Για την περίπτωση του Ναγκόρνο Καραμπάχ (Αρτσάχ) μίλησαν μεταξύ άλλων οι κα Narine Sargsyan και ο κ. Vanik Margaryan από το Περιφερειακό Γραφείο του EPLO στην Αρμενία. Τέλος, τα «μαθήματα» από την Αφρική (μεταξύ άλλων Ν. Σουδάν, Ερυθραία και στον αντίποδα Μπιάφρα και Κατάνγκα) σχετικά με Συνταγματική λύση για τον «αποσχιτισμό» παρουσίασε η κα Irene Horsham, Διευθύντρια Νομικής Υπηρεσίας στο Πανεπιστήμιο MountCrest University College της Γκάνα.
Συμπερασματικά, οι Καθηγητές υποστήριξαν ότι το δημοψήφισμα είναι το έσχατο «εργαλείο» της δημοκρατίας, ενώ την άποψη ότι η απόφαση που θα ληφθεί σε ένα δημοψήφισμα ίσως να μην είναι η καλύτερη, αλλά αποτελεί μία εκ των ων ουκ άνευ απόφαση για την επιβίωση της Δημοκρατίας, εξέφρασε ο Καθηγητής Kafft Kosta από το Πανεπιστήμιο Λισαβώνας της Πορτογαλίας.
Τις εργασίες του συνεδρίου «έκλεισε» ο Αντιδήμαρχος Δημοτικής Ενότητας Φυλής Σπύρος Μπρέμπος τονίζοντας ότι «η Φυλή έδωσε ένα τόσο σπουδαίο δώρο σε όλη την υφήλιο, σε όλο τον κόσμο, τη Δημοκρατία. Για να μπορεί η υφήλιος αυτή τη στιγμή που συζητάμε, να αγωνίζεται για αυτό το αγαθό», τόνισε και ανανέωσε το ραντεβού με τους συνέδρους για την επόμενη χρονιά.
Στο τέλος του συνεδρίου, ο Δήμος Φυλής παρέθεσε γεύμα στους συνέδρους και ο οικοδεσπότης Αντιδήμαρχος Σπύρος Μπρέμπος τους πρόσφερε συμβολικό αναμνηστικό δώρο.
BINTEO





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια