Το ιστορικό Κέντρο Εκπομπής Ραδιοφωνίας Ν. Λιοσίων (Ιλίου) .


    

Η επικαιρότητα τρέχει καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται το θέμα της αδειοδότησης των Τηλεοπτικών Σταθμών ,ο διαγωνισμός για την αδειοδότηση παρόχων δικτύων εκπομπής για το Ψηφιακό Ραδιόφωνο κλπ.
Εμείς όμως επιλέξαμε να κάνουμε μία αναφορά στο παρελθόν. Μια αναφορά στο πρώτο κέντρο εκπομπής ραδιοφωνικών προγραμμάτων στην Ελλάδα ,με αφορμή τις δηλώσεις του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής και Μέσων Ενημέρωσης κ. Παππά ,περί δημιουργίας Τεχνολογικού Μουσείου Ραδιφωνίας στο συγκεκριμένο κέντρο εκπομπής.
Είμαστε βέβαιοι ότι και οι αναγνώστες μας θα συμφωνήσουν μαζί μας..                                        
Στα Διοικητικά όρια του Δήμου Ιλίου,τέως Δήμου Νέων Λιοσίων και συγκεκριμένα στην περιοχή Ρίμηνι βρίσκεται, το Ιστορικότερο, το πρώτο Κέντρο εκπομπής της Ελληνικής Ραδιοφωνίας .
Τα εγκαίνια του πρώτου επίσημου Κρατικού Σταθμού της Ελλάδος πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο   21η Μαΐου του 1938. Στις 09.30 το πρωϊ ακούστηκε για πρώτη φορά ο τσοπανάκος με την φλογέρα και τα κουδούνια και ακολούθησε η εκφώνηση :Εδώ Αθήναι.
Ο ραδιοφωνικός σταθμός είχε ξεκινήσει τις εκπομπές την 25η Μαρτίου του ίδιου έτους, ενώ σταδιακά και μέχρι τα εγκαίνια ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για τις τεχνικές εγκαταστάσεις, την εύρεση προσωπικού και την πλήρωση του προγράμματος, το οποίο πλέον από τις 21 Μαΐου έγινε τακτικό.
Ο σταθμός εξέπεμπε από το κέντρο εκπομπής των Λιοσίων από έναν Πομπό κατασκευής της εταιρείας  Telefunken ισχύος 15kw , που σήμερα μετά από 80 σχεδόν χρόνια ,εξακολουθεί να  είναι λειτουργικός  ,ο μοναδικός από τους τρείς που κατασκευάσθηκαν στην Βαυαρία και αποτελεί το σημαντικότερο ίσως μνημείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.
Οι βασικές εγκαταστάσεις του,όπως προαναφέραμε , ολοκληρώθηκαν τον Μάρτιο του 1938 και οι επίσημες εκπομπές του άρχισαν τον Μάϊο του ιδίου χρόνου. Η λειτουργία του σταμάτησε το 2002, ύστερα από 62 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας , δεδομένου ότι η περιοχή πλέον είχε πυκνοκατοικηθεί.Για πολλά χρόνια ήταν ο πομπός εκπομπής των προγραμμάτων του Τρίτου προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας  (ΕΙΡ).
Κατά την διάρκεια της κατοχής οι Γερμανοί το χρησιμοποίησαν για την εκπομπή προπαγανδιστικών προγραμμάτων.
Από το σταθμό αυτό όταν τα εχθρικά στρατεύματα έμπαιναν στην Αθήνα ο εκφωνητής Κώστας  Σταυρόπουλος με φωνή που έπαλλε από συγκίνηση εκφωνούσε: «Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Αθηνών ύστερα από λίγο δεν θα είναι Ελληνικός ,θα είναι Γερμανικός και θα μεταδίδει ψέμματα.Μη τον ακούτε.Ο πόλεμος συνεχίζεται και θα συνεχισθεί μέχρι της τελικής μας νίκης.Ζήτω το έθνος των Ελλήνων.»


Κέντρο  Εκπομπής.                                                                                                    Κώστας Σιδηρόπουλος


Κατά δε  την αποχώριση τους, το ναρκοθέτησαν για να το ανατινάξουν.
Οι εισβολείς τον Απρίλιο του 1941 κατέλαβαν τις εγκαταστάσεις της Ραδιοφωνίας και  εγκατέστησαν Διοίκηση της αρεσκείας τους ,υπό την άμεση επιτήριση ομάδος στρατιωτικών.
 Μετά την δυσμενή για τους Γερμανούς εξέλιξη του πολέμου  και το σήμα αποχώρισης που δόθηκε τον Οκτώβριο του 1944  σχεδίασαν την καταστροφή όλων των Ραδιοφωνικών υποδομών.
 Ήθελαν να αφήσουν πίσω τους συντρίμμια.
 Ανατίναξαν τον ιστό της κεραίας αλλά διεσώθη ο πομπός χαριν στη αυτοθυσία των τεχνικών της ραδιοφωνίας  με την καθοδήγηση του Αυστριακού στρατιώτη Έβερχαρντ Βίκενμπαχ  που αποκάλυψε το μυστικό στους έλληνες τεχνικούς.

 Ήταν ο προϊστάμενος της Ραδιοφωνίας, που είχαν ορίσει οι ίδιοι οι Γερμανοί.  Αγαπούσε πολύ την Ελλάδα και είχε δείξει τη συμπάθειά του προς τους Έλληνες  κατά τη διάρκεια της κατοχής. Οι Γερμανοί δεν φαντάστηκαν ότι ο Αυστριακός θα τους χαλούσε και τα σχέδια για την ανατίναξη της Ραδιοφωνίας.
 Λίγο πριν από την ανατίναξη του σταθμού, ο Βίκενμπαχ, πρόδωσε το μυστικό των Ναζί στους Έλληνες. Ο εκρηκτικός μηχανισμός του Ζαππείου εξουδετερώθηκε και δεν έγινε καμία ζημιά. Το κτίριο του πομπού στα Λιόσια υπέστη  μερικές μικρές ζημιές Ζημιά έγινε και στον πομπό  αλλά κυρίως στον ιστό που κατεδαφίσθηκε.
 Η ολοκληρωτική καταστροφή αποφεύχθηκε χάρη στην επέμβαση του Βίκενμπαχ
 ο ραδιοφωνικός σταθμός σώθηκε.
Ο Βίκενμπαχ  με την πράξη του αυτή έβαλε τη ζωή του σε άμεσο κίνδυνο, αλλά τον έσωσαν οι Έλληνες τεχνικοί της Ραδιοφωνίας.

Βασίλης Γκόλτσιος.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια