Στην Δυτική Αττική πάλι το βάρος των σκουπιδιών


   Σε αναβρασμό η Δυτική Αττική, καθώς βλέπει ότι προορίζεται να αναλάβει και πάλι τα μεγαλύτερα βάρη στη διαχείριση των απορριμμάτων της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας.
Αυτό προκύπτει από την πρώτη καταγραφή των ανενεργών λατομείων που βρίσκονται στην Αττική και τα οποία η περιφερειακή διοίκηση θέλησε να μελετήσει προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει ως χώρους διαχείρισης απορριμμάτων.
Αρμόδιος φορέας για τη διαχείριση των απορριμμάτων είναι ο σύνδεσμος ΕΔΣΝΑ, στον οποίο προεδρεύει η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου. Σε προχθεσινή της συνεδρίαση, η Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ ενέκρινε κατά πλειοψηφία την παραλαβή της μελέτης.
Το εντυπωσιακό είναι ότι ενώ αρχικά γινόταν λόγος για την ύπαρξη 154 ανενεργών λατομείων στην Αττική, μετά από διάφορα κριτήρια αποκλεισμού που υιοθετήθηκαν, κρίθηκαν κατάλληλα τα 20, ενώ συγκεκριμένες χρήσεις προτείνονται μόνο για τα 18.
Από τους 20 χώρους, οι 11 βρίσκονται στη Δυτική Αττική και σε αυτούς προτείνονται 5 χρήσεις ΧΥΤΥ, δηλαδή ταφή σκουπιδιών που έχουν υποστεί επεξεργασία, και 4 βαρύτερες χρήσεις ΧΥΤΕΑ, δηλαδή για την ταφή επικινδύνων αποβλήτων.
Αντίστοιχα στην Ανατολική Αττική υπάρχουν τέσσερις χώροι λατομείων μικρότερης έκτασης και οι χρήσεις ΧΥΤΥ/ΧΥΤΕΑ προτείνονται για τους τρεις.
Αναλυτικά καταγράφονται τα εξής λατομεία:

1. Λατομείο «Μουσαμάς» (Αφοί Μουσαμά). Βρίσκεται στη θέση Ζαχαρίτσα του Δ. Φυλής και έχει έκταση 353 στρέμματα. Χαρακτηρίζεται δημόσιο/δημοτικό. Η τωρινή μελέτη αναφέρει ως κατάλληλο για δημιουργία ΧΥΤΥ ή ΜΕΑΕΚΚ και ΧΥΤ ΑΕΚΚ (επεξεργασία-ταφή μπάζων-εκσκαφών).
2. Λατομείο «Αλκη». Βρίσκεται στη θέση Μάνδρα Στάμου του Δήμου Ασπροπύργου και χαρακτηρίζεται δημόσιο με έκταση 35 στρέμματα. Προτείνεται για ΜΕΑΕΚΚ και ΧΥΤ ΑΕΚΚ.
3. Λατομείο «Σταμέλου»-Ντόσκουρι (Αφοί Σταμέλου & Σία Ο.Ε.). Βρίσκεται στη θέση Ντόσκουρι Δ. Μεγαρέων στο όρος Πατέρας, χαρακτηρίζεται ιδιωτικό με έκταση 126,5 στρέμματα. Προτείνεται για ΧΥΤΥ ή ΧΥΤΕΑ ή ΧΥΤ ΑΕΚΚ, παράλληλα με την υφιστάμενη ΜΕΑΕΚΚ.
4. Λατομείο «Σταμέλου»-Ερυθρές. Ιδιωτικός χώρος στις Ερυθρές Δ. Μάνδρας-Ειδυλλίας με έκταση 29 στρέμματα. Αν και περιλαμβάνεται στη λίστα, δεν προτείνεται για κάποια από τις προβλεπόμενες χρήσεις.
5. Λατομείο «Μαργέτη». Βρίσκεται στις Ερυθρές Δ. Μάνδρας-Ειδυλλίας και χαρακτηρίζεται δημόσιο με έκταση 6 στρεμμάτων. Προτείνεται για Π.Σ. (πράσινο σημείο συλλογής επεξεργασίας-ανακύκλωσης) ή ΣΜΑ (σταθμός μεταφόρτωσης).
6. Λατομείο Δήμου «Ερυθρών». Δημόσιο με έκταση 113 στρέμματα στις Ερυθρές του Δ. Μάνδρας-Ειδυλλίας. Προτείνεται για ΣΜΑ ή ΚΔΑΥ (κέντρο διαλογής υλικών) στο δυτικό τμήμα του και ΧΥΤΥ ή ΧΥΤΕΑ ή ΜΕΑΕΚΚ και ΧΥΤ ΑΕΚΚ στο ανατολικό τμήμα του.
7. Λατομείο «Υδρέλ», δημόσια έκταση 40 στρεμμάτων, σύμφωνα με τη μελέτη, στη Μάνδρα του Δ. Μάνδρας-Ειδυλλίας. Προτείνεται για Π.Σ. ή ΚΔΑΥ.
8. Λατομείο «Ρόζη». Ιδιωτική έκταση 40 στρεμμάτων στη Μάνδρα του Δ. Μάνδρας-Ειδυλλίας που προτείνεται για Π.Σ. ή ΚΔΑΥ.
9. Λατομείο «TITAN». Ιδιωτική έκταση 183 στρεμμάτων στη θέση Βόρω Γιακούμ του Δήμου Μάνδρας-Ειδυλλίας. Προτείνεται για ΧΥΤΥ ή ΧΥΤΕΑ ή ΜΕΑΕΚΚ και ΧΥΤ ΑΕΚΚ.
10. Λατομείο «Α. Ρούσση-Β. Μιχαλάκη». Ιδιωτική έκταση 25,2 στρεμμάτων στη θέση Ψιλή Βίγλα του Δ. Μεγαρέων. Προτείνεται για Π.Σ. ή ΣΜΑ/ΚΔΑΥ ή ΜΕΒΑ (μονάδα επεξεργασίας βιοαποβλήτων).
11. Μεταλλεία Βωξίτου – «ΜΕΛΕΤΑΝΙ». Χαρακτηρίζεται δημόσια και ιδιωτική έκταση στη θέση Μελετάνι του Δ. Μάνδρας-Ειδυλλίας. Εχει τη μεγαλύτερη έκταση 4.700 στρεμμάτων και προτείνεται για ΧΥΤΥ ή ΧΥΤΕΑ ή ΜΕΑΕΚΚ και ΧΥΤ ΑΕΚΚ.
12. Λατομείο «Κυριακού». Δημόσια και ιδιωτική έκταση, σύμφωνα με τη μελέτη, έκτασης 484 στρεμμάτων στη θέση Λαμπρικά του Δ. Κρωπίας. Προτείνεται για ΜΕΑ (μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων)/ΜΕΒΑ, ΧΥΤΥ ή ΧΥΤΕΑ ή ΧΥΤ ΑΕΚΚ παράλληλα με την υφιστάμενη ΜΕΑΕΚΚ. Περιλαμβανόταν και στο νόμο 3164/2003.
13. Λατομείο «Πόρτσι». Δημόσια έκταση 45 στρεμμάτων στη θέση Πόρτσι του Δ. Κρωπίας. Προτείνεται για Π.Σ.
14. Λατομείο «ΤΡΙΑΣ». Δημόσια/ιδιωτική έκταση 58 στρεμμάτων στη θέση Λαμπρικά Δ. Κρωπίας, όμορο με το λατομείο Κυριακού. Προτείνεται για ΜΕΑ /ΜΕΒΑ ΧΥΤΥ ή ΧΥΤΕΑ ή ΧΥΤ ΑΕΚΚ.
15. Λατομείο «Μαυρινώρα- Ιντερμπετόν». Δημόσια έκταση 351 στρεμμάτων στη θέση Μαυρινώρα Πολυδενδρίου του Δ. Ωρωπού και σε απόσταση 700 μέτρων από σημείο που προβλεπόταν στο νόμο 3164/2003. Προτείνεται για ΧΥΤΥ ή ΧΥΤΕΑ ή ΜΕΑΕΚΚ και ΧΥΤ ΑΕΚΚ παράλληλα με την υφιστάμενη ΜΕΑΕΚΚ.
16. Λατομείο «Δρίτσας». Δημόσια έκταση 35 στρεμμάτων στη θέση Κοκκινιά Δ. Τροιζηνίας-Μεθάνων. Προτείνεται για ΧΥΤΥ ή ΜΕΑΕΚΚ και ΧΥΤ ΑΕΚΚ ή τοπική ΜΕΒΑ.
17. Λατομείο «Κοπανά». Δημόσια έκταση 7 στρεμμάτων στο Ορος Παρλιάγκος του Δ. Αίγινας. Προτείνεται για Π.Σ. ή ΣΜΑ ή τοπική ΜΕΒΑ.
18. Λατομείο «Μπιζάνι». Δημόσια έκταση 42 στρεμμάτων στη θέση Μπιζάνι του Δ. Σαλαμίνας. Προτείνεται για Π.Σ. ή ΚΔΑΥ ή τοπική ΜΕΒΑ.
19. Λατομείο «Γκίνανη». Δημόσια έκταση 48,6 στρεμμάτων στη θέση Γκίνανη Αιαντείου του Δ. Σαλαμίνας. Δεν προτείνεται κάποια χρήση.
20. Λατομείο «Αγγέλου». Δημόσια έκταση 177 στρεμμάτων στη θέση Γούβα Μπατσί του Δ. Σαλαμίνας. Προτείνεται για Π.Σ. ή ΚΔΑΥ ή τοπική ΜΕΒΑ.
Ενδεικτικό των αντιδράσεων που προκαλούνται είναι ότι δύο από τα μέλη της Εκτελεστικής του ΕΔΣΝΑ που προέρχονται από το Δήμο Φυλής, ο δήμαρχος Χ. Παππούς και ο πρώην δήμαρχος Δ. Μπουραϊμης, καταψήφισαν.
Παρέστη και ο δήμαρχος Ελευσίνας Γ. Τσουκαλάς, ο οποίος καυτηρίασε το γεγονός ότι «η μελέτη έγινε εν κρυπτώ και παραβύστω και όχι εν γνώσει των δήμων». «Σε καμία περίπτωση δεν θα δεχθούμε το σύνολο των απορριμμάτων της Αττικής στην περιοχή μας», έγραψε σε σχόλιό του ο κ. Τσουκαλάς, ενώ οι Δήμοι Ελευσίνας, Μεγάρων και Σαλαμίνας έχουν καταθέσει πρόταση να κάνουν μόνοι τους διαχείριση των σκουπιδιών τους αυτονομούμενοι από τον ΕΔΣΝΑ.
Αναταραχή επικρατεί και στο Δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας, όπου σύμβουλοι, προερχόμενοι και από τον ΣΥΡΙΖΑ, επιτέθηκαν αντί της Περιφέρειας στην τοπική δημοτική αρχή. Η δήμαρχος τους χαρακτηρίζει «αργόσχολους ψιθυριστές», λέει ότι «εμείς δεν είμαστε υπάλληλοι επιχειρηματία» και προαναγγέλλει εκτενή συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της 30ής Αυγούστου.
Άρης Χατζηγεωργίου
arishat@e-typos.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Tελικά δεν αποφεύχθηκε δηλαδή η χρήση του Λατομείου Μουσαμά; Παρ'ότι η περιοχή είναι ήδη βεβαρημένη; Έλεος ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή