Υπουργικό: Σεπτέμβριο ο νέος “Καλλικράτης” -Αρχές Αυγούστου ψηφίζεται το πολυνομοσχέδιο

Τον Σεπτέμβριο θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τον νέο «Καλλικράτη», που θα επιφέρει θεσμικές αλλαγές στον Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως ανακοινώθηκε στη διάρκεια του σημερινού υπουργικού συμβουλίου όπου έγινε ο προγραμματισμός του κυβερνητικού έργου. Επίσης ανακοινώθηκε ότι το  πολυνομοσχέδιο για τους ΟΤΑ που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, θα έχει ψηφισθεί μέχρι τις αρχές του Αυγούστου.
«Το νομοσχέδιο για τους ΟΤΑ θα έχει ψηφισθεί μέχρι τις αρχές του Αυγούστου και τον Σεπτέμβρη το Υπουργείο Εσωτερικών θα ολοκληρώσει τη μεταρρύθμιση του υφιστάμενου πλαισίου με τις αναγκαίες θεσμικές αλλαγές στον ‘’Καλλικράτη’’», σημειώνεται χαρακτηριστικά στο σημείωμα για το σχεδιασμό της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα που παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο.
Στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών με το οποίο, σύμφωνα με την κυβέρνηση «εισάγονται θετικές διατάξεις για τους ΟΤΑ, τους εργαζόμενους, τους πολίτες και την Πολιτεία. Αυτά που η αξιωματική αντιπολίτευση αποκαλεί ”ρουσφέτια”».
Σύμφωνα με την κυβερνητική ενημέρωση με το πολυνομοσχέδιο:

— Επικαιροποιείται, αναμορφώνεται και εκσυγχρονίζεται το θεσμικό πλαίσιο οργάνωσης και λειτουργίας των ΔΕΥΑ, οι οποίες αναγνωρίζονται πλέον και οργανώνονται ως διαχειριστές ενός φυσικού δημόσιου αγαθού, εναρμονίζονται με την ευρωπαϊκή νομοθεσία (με βάση την αρχή ανάκτησης του οικονομικού και περιβαλλοντικού κόστους) και προσαρμόζονται στα σύγχρονα οργανωτικά, οικονομικά και αναπτυξιακά δεδομένα.
— Παρέχονται κίνητρα σε εργαζόμενους ορεινών και μικρών νησιωτικών ΟΤΑ, με την πρόβλεψη της δυνατότητας διασφάλισης δωρεάν σίτισης και κατάλληλου καταλύματος διαμονής σε ιατρικό/νοσηλευτικό προσωπικό, εκπαιδευτικούς, υπαλλήλους του ΕΚΑΒ, της αστυνομίας, πυροσβεστικής, λιμενικού κλπ.
— Δίνεται η δυνατότητα χορήγησης αντιμισθίας σε αντιδημάρχους που μέχρι σήμερα δεν λάμβαναν και αποζημίωσης για τη συμμετοχή στα δημοτικά συμβούλια μη αστικών δήμων, σε δημοτικούς συμβούλους που διαμένουν σε μεγάλη απόσταση από την έδρα του δήμου τους.
— Προβλέπεται η δυνατότητα ρύθμισης οφειλών προς ΟΤΑ α’ βαθμού με πολύ ευνοϊκούς όρους (μεγάλος αριθμός δόσεων, απαλλαγή από προσαυξήσεις και τόκους), ώστε να αυξηθεί η εισπραξιμότητα και να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του προς τους δήμους, μεγάλος αριθμός πολιτών που σήμερα αδυνατεί.
— Αποδίδονται τα χρηματικά διαθέσιμα από τον καταργηθέντα «Φόρο Ζύθου» σε μικρούς νησιωτικούς και ορεινούς δήμους.
— Επεκτείνεται η υποχρέωση παροχής Μέσων Ατομικής Προστασίας και στους συμβασιούχους (πέραν του μόνιμου προσωπικού) των ΟΤΑ, δίνεται η δυνατότητα καταβολής αποζημίωσης για μη χορηγηθέντα ΜΑΠ προηγούμενων ετών (τα οποία οι εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να προμηθευτούν με ίδιους πόρους) και προβλέπεται για πρώτη φορά η επιβολή προστίμων (που θα παρακρατούνται από τους ΚΑΠ), για ΟΤΑ που παραβιάζουν τη νομοθεσία για την ασφάλεια και υγεία στην εργασία.
— Επεκτείνεται η χορήγηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας σε ειδικότητες εργαζομένων των ΟΤΑ που αυτονόητα θα έπρεπε να το λαμβάνουν (όπως εργάτες βιολογικού καθαρισμού, εργάτες συντήρησης αποχετευτικών δικτύων, απολυμαντές, εργάτες αποφρακτικών μηχανημάτων κα).
— Αποκαθίσταται η καταβολή της «προσωπικής διαφοράς» σε δημοτικούς αστυνομικούς και άλλες κατηγορίες υπαλλήλων, από τους οποίους είχε περικοπεί μετά τη θέση τους σε αυτοδίκαιη διαθεσιμότητα από την προηγούμενη κυβέρνηση.
— Θεσμοθετείται και οργανώνεται το «Μητρώο Πολιτών», για την ηλεκτρονική διασύνδεση των βάσεων δεδομένων δημοτολογίων και ληξιαρχίων, με σκοπό την πάταξη της γραφειοκρατίας και την απαλλαγή των πολιτών από την υποχρέωση προσκομιδής των σχετικών πιστοποιητικών.
— Συγκροτείται η Ειδική Γραμματεία Ιθαγένειας για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση από την πολιτεία των ζητημάτων απόκτησης ιθαγένειας.
— Δίνεται η δυνατότητα στους δήμους να δημοπραττούν υλικά που προκύπτουν από την ανακύκλωση των απορριμάτων, στο πλαίσιο εξορθολογισμού της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων
Το νομοσχέδιο αυτό θα έχει ψηφισθεί μέχρι τις αρχές του Αυγούστου και τον Σεπτέμβρη το Υπουργείο Εσωτερικών θα ολοκληρώσει τη μεταρρύθμιση του υφιστάμενου πλαισίου με τις αναγκαίες θεσμικές αλλαγές στον ‘’Καλλικράτη’’.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια