ΜΕΤΑ-ΟΤΑ: Απάντηση στη δήλωση της περιφερειάρχη Αττικής για τη διαχείριση των απορριμμάτων

meta-otaΤο ΜΕΤΑ-ΟΤΑ θεωρεί προκλητική τη δήλωση της περιφερειάρχη Αττικής κ. Ρένας Δούρου, η οποία αποτυπώθηκε σε δελτίο Τύπου με ημερομηνία έκδοσης 14/7/2016 και αφορούσε στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας φορέων και κατοίκων για το οριστικό κλείσιμο της χωματερής των Άνω Λιοσίων, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 13/7/2016.
Προφανώς, η περιφερειάρχης Αττικής θεωρεί ότι απευθύνεται σε ιθαγενείς, όταν στη δήλωσή της προσπαθεί να δείξει ότι υπερασπίζεται τον δημόσιο χαρακτήρα στην διαχείριση απορριμμάτων και τάσσεται υπέρ του κλεισίματος του ΧΥΤΑ των Άνω Λιοσίων.
Η δήλωση αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πραγματικότητα, γιατί ως πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ την ίδια στιγμή αποφασίζει την απευθείας ανάθεση για άλλα τρία χρόνια στον ίδιο εργολάβο τη διαχείριση του ΕΜΑΚ Φυλής, την επέκταση της δυναμικότητας του εργοστασίου, την εκμίσθωση του αποτεφρωτήρα σε εργολάβο για 3+3 χρόνια, ενώ τηρεί «σιγή ασυρμάτου» για την κατασκευή νέας μονάδας επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων από την εταιρεία WATT AE εντός του ΟΕΔΑ Φυλής στη θέση του παλαιού – 

καμένου ΚΔΑΥ. Διαδικασίες, δηλαδή, που ομολογούν το ακριβώς αντίθετο: την διατήρηση των εργολαβιών που παρέλαβε από την Περιφερειακή Αρχή Σγουρού και την διαιώνιση της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Φυλής.
Υποτιμά επίσης την νοημοσύνη μας, όταν επικαλείται ότι «ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων Αττικής βρίσκεται σε πλήρη εναρμόνιση με τις κατευθυντήριες αρχές του Εθνικού Σχεδιασμού (ΕΣΔΑ), όπως πρόσφατα διαπίστωσαν με τις γνωμοδοτήσεις τους, τα δύο εκ του νόμου αρμόδια υπουργεία - Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, στο πλαίσιο γόνιμης συνεργασίας με τον ΕΔΣΝΑ», γιατί γνωρίζουμε ότι οι γνωμοδοτήσεις των υπουργείων ήταν σε διαφορετική κατεύθυνση με πολλές παρατηρήσεις για ελλείψεις του ΠΕΣΔΑ προκειμένου να εναρμονιστεί με τον ΕΣΔΑ και επισήμαναν ότι το υποβληθέν ΠΕΣΔΑ … εξακολουθεί να εμπεριέχει ασάφειες και αοριστίες και ημελέτη του ΠΕΣΔΑ, επομένως, χρήζει συμπλήρωσης – τροποποίησης.
Τέλος, η επίκληση της περιφερειάρχη Αττικής στα κινήματα και τις δράσεις τους μόνο με τα - προσχηματικά -τουλάχιστον- καλέσματα του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει: το πρωί ο ΣΥΡΙΖΑ καλούσε στους δρόμους τους εργαζόμενους να αντισταθούν και το απόγευμα ψήφιζε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μνημονιακά μέτρα.
Οι εργαζόμενοι δεν τρέφουν αυταπάτες. Η περιφερειάρχης Αττικής κ. Ρένα Δούρου είναι ευθυγραμμισμένη με την μνημονιακή πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και εφαρμόζει την ίδια πολιτική και στη διαχείριση απορριμμάτων.
Ακόμα και διά της διολισθήσεως ως μέρος του σχεδιασμού θα οδηγηθεί και η διαχείριση απορριμμάτων της Περιφέρειας Αττικής στο συγκεντρωτικό μοντέλο διαχείρισης σύμμεικτων απορριμμάτων, ακόμα και καύσης, και φυσικά η διαχείριση των εργοστασίων στα χέρια των μεγαλοεργολάβων για πολλά - πολλά χρόνια (βλέπε χρηματοδότηση ΕΣΠΑ, ΣΔΙΤ Δυτ. Μακεδονίας, κυβερνητικές παρεμβάσεις στους δημάρχους Πελοποννήσου κ.λπ.).
Και φυσικά γι’ αυτό δεν θα φταίει μόνο η δημοτική αρχή Φυλής, όπου ορισμένοι «ειδικοί» στα απορρίμματα έχουν αρχίσει από τώρα να συγκεντρώνουν το ανάθεμα για να καλύψουν τη διαχείριση που κάνουν οι «δικοί» τους άνθρωποι. Όπως και για τα μνημόνια δεν φταίνε οι τοκογλύφοι - δανειστές αλλά οι κυβερνήσεις που υποτάχθηκαν σ’ αυτούς.
Η προσπάθεια εκμετάλλευσης του εργατικού και λαϊκού κινήματος και της αγωνίας του λαού της ευρύτερης περιοχής που επηρεάζεται από το ΧΥΤΑ Φυλής δεν θα περάσει!
ΜΕΤΑ-ΟΤΑ, 18-07-2016

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια