Συγκίνηση στην εκδήλωση μνήμης για τους νεκρούς και αγνοουμένους του Δήμου Φυλής στην Κύπρο

                                                                  

                              

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συγκίνηση στην εκδήλωση μνήμης για τους νεκρούς και αγνοουμένους του Δήμου Φυλής στην Κύπρο
Σκηνές βαθιάς συγκίνησης εκτυλίχθηκαν στην εκδήλωση μνήμης για τους τέσσερις αγνοούμενους και θανόντες από το Δήμο Φυλής, κατά την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, τον Ιούλιο του ’74, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 13 Ιουλίου στο Ζεφύρι.
Πρωταγωνιστής ο γηραιός απόστρατος Ταξίαρχος και τελευταίος στρατοπεδάρχης της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛ.ΔΥ.Κ) Παναγιώτης Σταυρουλόπουλος, ο οποίος με τρεμάμενη φωνή εξιστόρησε μπροστά στο μνημείο των τεσσάρων χαμένων παλικαριών την ηρωϊκή τριήμερη (14 έως 16 Αυγούστου 1974)μάχη υπεράσπισης του στρατοπέδου, απέναντι σε υπέρτερες Τουρκικές δυνάμεις

και μάλιστα χωρίς διοικητική υποστήριξη, καθώς οι περίπου 350 άντρες  του πολέμησαν μέχρις εσχάτων, χωρίς τροφή, πολεμοφόδια και νερό και κυρίως χωρίς ενισχύσεις και άνωθεν εντολές.
Ο Ταξίαρχος έκανε ευθέως λόγο για εγκατάλειψη από τη μεριά της Ελληνικής Πολιτείας, εξαιτίας της οποία έχασε, όπως είπε περίπου 118 άντρες. «Αναγκάστηκα να διατάξω οργανωμένη απαγκίστρωση χάρη στην οποία σώθηκε η υπόλοιπη δύναμη των 200 αντρών» δήλωσε με το βαρύτητα της μπαρουτοκαπνισμένης του γνώμης.
Ευθυτενής και αγέρωχος, παρά το βάρος των χρόνων του, ο Ταξίαρχος Σταυρουλόπουλος αρνήθηκε όλους τους βραχίονες που απλώθηκαν πρόθυμα για να τον υποβαστάξουν και αρκέστηκε στο μπαστούνι του για να καταθέσει βουρκωμένος στεφάνι στο μνημείο των τεσσάρων παλικαριών υπενθυμίζοντας ότι πάλεψαν σαν λιοντάρια.
Βαθειά συγκινημένος ο Δήμαρχος Χρήστος Παππούς τόνισε ότι η ημέρα μνήμης επαναλαμβάνεται μετά από διακοπή 5 χρόνων και δεσμεύθηκε ότι από τούδε και στο εξής θα περιληφθεί στο πρόγραμμα των ετησίων εκδηλώσεων του Δήμου Φυλής.
Κλείνοντας ευλαβικά το γόνυ μπροστά στο μνημείο των τεσσάρων συντοπιτών μας, ας κρατήσουμε βαθειά χαραγμένη στη μνήμη μας τη φράση του Ταξίαρχου Σταυρουλόπουλου    «Δεν ηττηθήκαμε-προδοθήκαμε» επεσήμανε ο Δήμαρχος Φυλής και πρόσθεσε ότι ο αγώνας για μια Κύπρο ανεξάρτητη και ενωμένη συνεχίζεται. «Οι συμπατριώτες μας Κύπριοι είπαν όχι στο σχέδιο Ανάν και έβγαλαν τη χώρα τους σε χρόνο ρεκόρ από το μνημόνιο. Πρέπει να σταθούμε στο πλευρό τους, ως Έλληνες, αφού ανακτήσουμε την αυτοπεποίθησή μας» τόνισε χαρακτηριστικά.
Στο χρονικό των γεγονότων της Τουρκικής εισβολής αναφέρθηκαν ο Αντιδήμαρχος Ζεφυρίου Γιάννης Μαυροειδάκος, η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Επιτροπής συγγενών αγνοουμένων Μαρία Καλμπουρτζή, ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αγωνιστών του ’74 Αντώνης Δούλας και εκ μέρους των οικογενειών των αγνοουμένων η συντοπίτισσά μας Χαρά Τοπαλίδη.
Ακολούθησε απονομή αναμνηστικών πλακετών στον Ταξίαρχο Σταυρουλόπουλο και στις οικογένειες των τεσσάρων ηρωϊκών παλικαριών του Δήμου Φυλής και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των πεσόντων από τον Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας Κυριάκο Κουνεβέζο, το Δήμαρχο Χρήστο Παππού και τους εκπροσώπους των δημοτικών παρατάξεων Φυλής, των Οργανώσεων Αγωνιστών και Συγγενών και των οικογενειών.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με προσκλητήριο των νεκρών και αγνοουμένων Ηλιόπουλου Ιωάννη, Θανόπουλου Δημητρίου, Κρητικού Νικολάου και Κλαπάκη Στυλιανού και με την ανάκρουση του Εθνικού ύμνου από τη Φιλαρμονική του Δήμου Φυλής.

Τέλος ο Αντιδήμαρχος και το Τοπικό Συμβούλιο Ζεφυρίου πρόσφεραν στους προσκεκλημένους κέρασμα στο Πνευματικό Κέντρο της Δημοτικής Ενότητας Ζεφυρίου.   

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια