ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ από την ΕΕ του ΕΔΣΝΑ την Τετάρτη, 20/7.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ
ΓΙΑ ΤΟ ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ oxi.xyta.filis@gmail.com
Την Τετάρτη, 20/7, έγινε παρέμβαση στην ΕΕ του ΕΔΣΝΑ, δηλαδή, στο φορέα, που διαχειρίζεται τα απορρίμματα όλης της Αττικής και τη χωματερή, την ΟΕΔΑ, μετά από σχετική απόφαση που πάρθηκε τη Δευτέρα, 18/7, στη σύσκεψη του Συντονισμού.
Στόχος ήταν να διαμαρτυρηθούμε για την πυρκαγιά στη χωματερή, την Κυριακή, 17/7, να ενημερώσουμε για τα αποτελέσματα της ανοικτής συγκέντρωσης στις 13/7 και να υποστηρίξουμε τη έγκριση της επιδημιολογικής μελέτης για τις επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων από την ύπαρξη του ΧΥΤΑ.
Καταθέσαμε το δελτίο τύπου με τις θέσεις μας για την πυρκαγιά. Κρίνουμε ότι η αντίδραση της Περιφέρειας, του ΕΔΣΝΑ και του Δήμου ήταν ανεπαρκής έως ανύπαρκτη για την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των κατοίκων των Δήμων γύρω από την ΟΕΔΑ και ότι υπάρχουν και συγκεκριμένες ευθύνες


 
για αυτήν την κατάσταση. Οι αρμόδιοι γνωρίζουν ότι θηριώδεις εγκαταστάσεις, σαν το ΧΥΤΑ Φυλής, δεν είναι ασφαλείς και ότι η χωματερή γίνεται πραγματικά τοξική βόμβα, όταν καίγεται. Αποδείχτηκε και πάλι ότι οι αρμόδιοι αδυνατούν να προστατεύσουν το ΧΥΤΑ από τα σοβαρά ατυχήματα και τον πληθυσμό από τις σοβαρές συνέπειες των ατυχημάτων. Η απάντηση ήταν ότι η Περιφέρεια έχει κάνει όλες τις ενέργειες για τη διερεύνηση του θέματος.
Καταθέσαμε το ψήφισμα της συγκέντρωσης στις 13/7, όπου καταγράφονται οι θέσεις μας για τη ριζική αναθεώρηση του νέου περιφερειακού σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων, του ΠΕΣΔΑ, ώστε να γίνει δυνατό το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής και να υπάρξει ένα ουσιαστικά αποκεντρωμένο μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική. Τονίσαμε ότι ήταν η νέα περιφερειακή αρχή το 2014 είχε υποσχεθεί να λήξει το αίσχος της Φυλής και ότι το σταμάτημα των εργοστάσιων καύσης και ο νέος ΠΕΣΔΑ άνοιγαν πραγματικά αυτό το δρόμο.
Όμως, το περιεχόμενο του ΠΕΣΔΑ ως τώρα, η ανυπαρξία ανακύκλωσης και η μη χωροθέτηση νέων ΧΥΤΥ δημιουργούν πολύ σοβαρά προβλήματα. Χαρακτηριστικά αναφέραμε όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση των Δημάρχων στην ΠΕΔΑ . Εκεί, επισημάνθηκε ότι το ΕΜΑΚ στη Φυλή θα έχει δυναμικότητα 450.000 τόνους/έτος. Δεν πήραμε απάντηση, όπως δεν πήραμε απάντηση και στο γιατί και με ποια δικαιοδοσία ο Γενικός Γραμματέας του ΕΔΣΝΑ συμμετείχε στην αποστολή του Δήμου Φυλής, που επισκέφθηκε, πριν λίγες μέρες, στο Ισραήλ τις εγκαταστάσεις διαχείρισης των απορριμμάτων.
Τέλος, ξεκαθαρίσαμε ότι οι διαφωνίες και οι αντιπαραθέσεις με την Περιφέρεια Αττικής και τους άλλους αρμόδιους φορείς εκφράζουν την ανησυχία, την αγωνία και το θυμό πολλών χιλιάδων κατοίκων στους Δήμους γύρω από τη χωματερή για το τι πρόκειται να γίνει.
Σε ό, τι αφορά την επιδημιολογική μελέτη ζητήσαμε να προηγηθεί ως θέμα, ώστε να συζητηθεί με την παρουσία μας και το αίτημά μας έγινε δεκτό. Τονίσαμε ότι είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα, που περιμένουμε πολλά χρόνια κι επιβάλλεται να γίνει άμεσα, με τρόπο έγκυρο και οικονομικό και να μη χαθεί στο δρόμο, όπως συνέβη με ανάλογες προσπάθειες στο παρελθόν. Ψηφίστηκε ομόφωνα από την ΕΕ με την διαφοροποίηση του κου Μπουραΐμη στο ότι δεν τίθεται η έρευνα υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, αλλά ενός Πανεπιστημίου και ότι είναι πολύ μεγάλο το κόστος της μελέτης. Ο Δήμαρχος Φυλής απουσίαζε από την συνεδρίαση της ΕΕ.

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΑΜΕΣΑ, ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΑ

    Η ΚΑΡΚΙΝΟΧΩΜΑΤΕΡΗ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ-ΦΥΛΗΣ ΚΑΙ

    ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ

    ΑΠΟ ΤΟ 1960 ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΑΙΤΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΕΙΝΩΝ ΣΤΗΝ ΦΥΛΗ.

    ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ (ΕΛ.ΣΤΑΤ.)

    ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ (ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ-ΖΕΦΥΡΙΟ-ΦΥΛΗ)

    ΣΤΟΥΣ 100 ΝΕΚΡΟΥΣ, ΚΑΘΕ ΗΛΙΚΙΑΣ ΑΠΟ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΑ ΕΩΣ
    ΕΝΗΛΙΚΕΣ,

    ΟΙ 80 ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΚΑΡΚΙΝΟΥΣ-ΝΕΟΠΛΑΣΜΑΤΑ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗΣ.

    http://www.dailymotion.com/video/x3dlhc7_%CF%87%CF%89%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%AE-%CE%AC%CE%BD%CF%89-%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CF%83%CE%AF%CF%89%CE%BD-%CF%84%CE%BF-%CE%BC%CE%B5%CE%B3%CE%AC%CE%BB%CE%BF-%CE%AD%CE%B3%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CE%BC%CE%B1_news

    ΑπάντησηΔιαγραφή