Επιστημονική έρευνα: «Η εισπνοή ατμού βλάπτει τον πνεύμονα όσο η εισπνοή καθαρού αέρα»


Ακόμη μια επιστημονική έρευνα, χορηγούμενη μάλιστα από τη λεγόμενη βαριά καπνοβιομηχανία (της British American Tobacco) έρχεται να αποδείξει αυτό που μάλλον οι περισσότεροι ατμιστές υποψιάζονται: το υγρό που εισπνέουν δεν έχει την παραμικρή τοξική επίπτωση στους πνεύμονες, και συγκεκριμένα όπως αναφέρεται «η εισπνοή υγρού (με ή χωρίς νικοτίνη) μπορεί να είναι τόσο ασφαλής όσο η εισπνοή καθαρού αέρα».
Οι επιστήμονες που διεξήγαγαν την έρευνα συνεργάστηκαν με την εταιρεία «the MatTek Corporation», που δημιουργεί ανθρώπινα κύτταρα για εργαστηριακούς λόγους. Τα κατασκευασμένα πνευμονικά κύτταρα στη συνέχεια υποβλήθηκαν σε 3 πειράματα:
στην πρώτη περίπτωση δέχτηκαν ποσότητες καπνού, σε άλλη περίπτωση ποσότητες ατμού από δύο διαφορετικές μάρκες, και στο τέλος καθαρό αέρα.
Τα κύτταρα που εκτέθηκαν στον καπνό του τσιγάρου, πέθαναν μετά από 6 ώρες. Αυτά που εκτέθηκαν σε «επιθετική και συνεχή» δόση ατμού, έπαθαν ζημιά «αντίστοιχη με αυτή του καθαρού αέρα», όπως ανέφεραν οι επιστήμονες. Το συγκεκριμένο πείραμα θα επεκταθεί και με τη χρήση κι άλλων υγρών αναπλήρωσης και εξομοίωσης του ατμίσματος.
Ο Δρ. Michael Siegel, καθηγητής στο τμήμα επιστημών υγείας του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, καλωσόρισε τα ευρήματα της μελέτης αναφέροντας: «Παρά τους περιορισμούς της έρευνας, προσθέτει σημαντικά στοιχεία και δεδομένα που διασαφηνίζουν περισσότερο την άποψη ότι το άτμισμα είναι κατά πολύ ασφαλέστερο του καπνίσματος. Καλώ τις υπηρεσίες υγείας να ενθαρρύνουν τους καπνιστές να χρησιμοποιήσουν το ηλεκτρονικό τσιγάρο, καθώς αυτό θα ήταν ένα βήμα που θα άλλαζε την αγορά της νικοτίνης και θα αποτελούσε μια τεράστια νίκη για τη δημόσια υγεία. Αυτό το φαινόμενο θα μπορούσε να καταλήξει στο μεγαλύτερο θαύμα για τη δημόσια υγεία που έγινε ποτέ».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια