Γ. Σγουρός για τη μεγάλη φωτιά στον Ασπρόπυργο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



- «Πύργος της Βαβέλ» η συνεννόηση Υπουργείου με Περιφέρεια – Με μεγάλη καθυστέρηση η αντίδραση των αρχών

- «Χρονικό προαναγγελθέντος θανάτου» η φωτιά στο ΚΔΑΥ


Για έλλειψη συνεννόησης και συντονισμού που θυμίζει «Πύργο της Βαβέλ» κατηγόρησε Υπουργείο Περιβάλλοντος και Περιφέρεια ο Γιάννης Σγουρός κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, όπου συζητήθηκε το θέμα της μεγάλης φωτιάς στο ΚΔΑΥ Ασπροπύργου, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου να εκτεθούν σε περιβαλλοντικό υγειονομικό κίνδυνο.

Παράλληλα και σε ό,τι αφορά αυτό καθαυτό το περιστατικό, σημείωσε ότι το ίδιο σκηνικό έχει επαναληφθεί και στο παρελθόν, παρά όμως τις πολύ σοβαρές καταγγελίες που είχε
κάνει πριν δύο χρόνια, όταν είχε καεί ολοσχερώς άλλο ΚΔΑΥ στην περιοχή της Φυλής, η Πολιτεία δεν αντέδρασε με αποφασιστικότητα.

Στην ανακοίνωση που είχε εκδώσει τότε (5-8-2013), ο κ. Σγουρός επεσήμαινε μεταξύ άλλων πως είτε τα αίτια της πυρκαγιάς οφείλονται σε φυσική καταστροφή, είτε σε σκοτεινούς και παράνομους επιχειρηματικούς ανταγωνισμούς, αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι η διαχείριση των απορριμμάτων κρέμεται από μία κλωστή. Επίσης καλούσε την κυβέρνηση να λάβει τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και πυροπροστασίας καθώς η μαφία των σκουπιδιών με εκτελεστικό βραχίονα τις οργανωμένες συμμορίες αθιγγάνων και αλλοδαπών ζει και βασιλεύει. Μέτρα καλούσε να ληφθούν και για την ανεξέλεγκτη λειτουργία των ΚΔΑΥ, που όπως είχε καταγγελθεί συμμετείχαν στην παράνομη εισαγωγή απορριμμάτων από τα νησιά και την Πελοπόννησο στην Αττική.

Την ανακοίνωση είχαν υποβάλλει μάλιστα αυτούσια ως Αναφορά στη Βουλή ο σημερινός Υπουργός Εσωτερικών κ. Βούτσης και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κα Καφαντάρη.

Ο κ. Σγουρός υπενθύμισε ότι πολεμήθηκε λυσσαλέα κάθε ενέργεια που κατέβαλε με στόχο να αποτελέσει παρελθόν το φαύλο και αμαρτωλό καθεστώς της διαχείρισης των απορριμμάτων και πρόσθεσε ότι μόνο με την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού θα αποτελέσουν αυτά τα παρασιτικά φαινόμενα παρελθόν.

Σε ό,τι αφορά την προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς, σημείωσε ότι υπήρξε υποεκτίμηση του γεγονότος και μόνο όταν η κατεύθυνση του ανέμου έστρεψε το τοξικό νέφος με κατεύθυνση την Αττική υπήρξε μεγαλύτερη κινητοποίηση. Ήταν όμως ήδη πολύ αργά.

Παράλληλα απόρησε με το γεγονός ότι η Περιφέρεια Αττικής δαπάνησε 40.000 € για υδροφόρες για μια φωτιά  που είναι γνωστό ότι δεν σβήνει με νερό.


Τέλος ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή στον τρόπο με τον οποίο θα υποστούν διαχείριση τα καμένα απορρίμματα διότι ενδεχομένως να έχουν αποκτήσει τοξικές ιδιότητες και να χρήζουν ειδικής διαχείρισης


ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗ «ΑΤΤΙΚΗ» ΓΙΑΝΝΗ ΣΓΟΥΡΟΥ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΚΔΑΥ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ

11/06/2015

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η ανάγνωση της πυρκαγιάς που κατέκαυσε και κατακαίει ακόμη το ΚΔΑΥ στον Ασπρόπυργο έχει δύο όψεις, που πρέπει να αναλυθούν εξίσου σοβαρά, εάν θέλουμε τέτοιου είδους γεγονότα να μην επαναληφθούν ποτέ στο μέλλον.

Η πρώτη όψη έχει να κάνει με τα αίτια, που οδήγησαν στην εκδήλωση αυτού του περιστατικού. Το πώς δηλαδή φτάσαμε ως εδώ. Αν ξετυλίξει κανείς το κουβάρι της ιστορίας θα δει ότι πρόκειται στην κυριολεξία, για το χρονικό ενός προαναγγελθέντος «θανάτου».

Η δεύτερη, έχει να κάνει με τη διαχείριση της κρίσης, της πυρκαγιάς αυτής καθαυτής, όπου όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς πήραν εκ του αποτελέσματος κάτω από το μηδέν, αφού εξέθεσαν με την αδυναμία συνεννόησης και συντονισμού μεταξύ τους, τους κατοίκους της Αττικής και ειδικότερα της Δυτικής Αττικής σε πολύ μεγάλο υγειονομικό και περιβαλλοντικό κίνδυνο.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά, επιχειρώντας να ψηλαφίσουμε, καταρχήν τα αίτια της πυρκαγιάς.

Και επειδή απεχθάνομαι να γίνομαι μετά Χριστόν προφήτης, θα σας διαβάσω αποσπάσματα από μία ανακοίνωση που είχαμε εκδώσει πριν από δύο χρόνια, με αφορμή την ολοσχερή καταστροφή, πάλι από πυρκαγιά, ενός άλλου ΚΔΑΥ, άλλης εταιρείας, που λειτουργούσε στην περιοχή της Φυλής. 

Δελτίου Τύπου Περιφέρειας Αττικής
Ημερομηνία, 5 Αυγούστου 2013

Δήλωση :

«Η πυρκαγιά που έθεσε σε μεγάλο κίνδυνο τις εγκαταστάσεις του ΧΥΤΑ Φυλής με απρόβλεπτες συνέπειες,  αποδεικνύει ότι οι επανειλημμένες καταγγελίες μας είναι απολύτως βάσιμες.
Είτε τα αίτια της πυρκαγιάς οφείλονται σε φυσική καταστροφή είτε σε σκοτεινούς και παράνομους επιχειρηματικούς ανταγωνισμούς, αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι η διαχείριση των απορριμμάτων κρέμεται από μία κλωστή.
Καλώ την Κυβέρνηση να ακούσει επιτέλους τις καταγγελίες μου και να λάβει αμέσως τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και πυροπροστασίας. Επαναλαμβάνουμε ότι η μαφία των σκουπιδιών με εκτελεστικό βραχίονα τις οργανωμένες συμμορίες αθιγγάνων και αλλοδαπών ζει και βασιλεύει.»

Και παρακάτω ρωτούσαμε την τότε Κυβέρνηση :

«Ερωτάται ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : Τι μέτρα θα πάρει για να διαφυλαχθεί η σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων; Τι μέτρα θα πάρει για να διαφυλαχθεί η ακεραιότητα των εγκαταστάσεων και των μηχανημάτων του Συνδέσμου από ανάλογο κίνδυνο στο ΧΥΤΑ Φυλής;
Ερωτάται ο Υπουργός Περιβάλλοντος. Τι μέτρα θα πάρει για την ανεξέλεγκτη λειτουργία των ΚΔΑΥ, που όπως καταγγέλλεται συμμετέχουν στην παράνομη εισαγωγή απορριμμάτων από τα νησιά και την Πελοπόννησο στην Αττική; Τι μέτρα θα πάρει για την αυθαίρετη απόρριψη απορριμμάτων σε εγκαταλελειμμένα λατομεία και άλλους χώρους που χρήζουν προστασίας;».

Αυτή η δήλωση, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τα λέει όλα. Τα λέει όλα. Και όχι σήμερα, αλλά τότε.

Λέει αλήθειες, που εάν το θέλετε, έχουν ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα γιατί εμείς τολμήσαμε να τις πούμε από θέση ευθύνης.

Λέει αλήθειες για το φαύλο και αμαρτωλό καθεστώς της διαχείρισης των απορριμμάτων, που πολλές φορές κατήγγειλα δημόσια, επώνυμα, εγγράφως στο παρελθόν, για το μεγάλο φαγοπότι που είχε στηθεί, που θέλαμε να αλλάξουμε ριζικά με το σχεδιασμό που υλοποιούσαμε.

Αλλά τότε πολεμηθήκαμε λυσσαλέα από τα πάσης φύσεως συμφέροντα, που δεν ήθελαν και δεν θέλουν ακόμη και σήμερα να αλλάξει το καθεστώς της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Είπαμε λοιπόν αλήθειες, που κανείς μέχρι σήμερα κανείς δεν τόλμησε να πει, ούτε καν να ψελλίσει.

Αλήθειες, που τότε ασπάστηκε 100 %, το κόμμα που σήμερα κυβερνά αυτόν τον τόπο, με αποτέλεσμα να κάνει την ανακοίνωσή μας, Αναφορά στη Βουλή, ζητώντας από την Κυβέρνηση εξηγήσεις.

Καταθέτω για τα πρακτικά της συνεδρίασης, την Αναφορά που είχαν καταθέσει τότε, ο σημερινός Υπουργός Εσωτερικών κ. Βούτσης και η Βουλευτής κα Καφαντάρη.

Η τότε Κυβέρνηση είναι αλήθεια άργησε να αντιδράσει. Μόνο μετά από αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προχώρησε στην ανάθεση έρευνας από το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Τι απέγινε αυτή η έρευνα, εάν ολοκληρώθηκε ή όχι, δεν γνωρίζω.

Όμως και η σημερινή Κυβέρνηση, που τότε κατήγγειλε τους πάντες και τα πάντα, χλωρά και ξερά, δεν άλλαξε καθόλου ρότα.

Και ρωτώ :

·        Δεν ήξερε ότι κάτι δεν πάει καλά με τη λειτουργία των Κέντρων Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών; Αφού έκαναν μέχρι και αναφορές στη Βουλή τις δικές μας ανακοινώσεις.

·        Δεν ήξερε ότι το συγκεκριμένο ΚΔΑΥ έχει βάλει λουκέτο εδώ και μήνες, ότι έχει φεσώσει το προσωπικό, ότι δεν λειτουργεί και άρα χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών θα έχουν σωρευτεί συνιστώντας κίνδυνο για τη δημόσια υγεία;

Ο ραδιοφωνικός σταθμός «Στο Κόκκινο» ήταν που αναπαρήγαγε τις απεργίες των εργαζομένων στο ΚΔΑΥ που ζητούσαν τα δεδουλευμένα τους.

·        Τι έκανε η Κυβέρνηση γι’ αυτές τις καταγγελίες;
·        Τι έκανε το Υπουργείο Εργασίας;
·        Τι έκανε το Υπουργείο Περιβάλλοντος;
·        Μήπως δεν αδειοδοτεί μέσω της Αποκεντρωμένης Διοίκησης αυτές τις επιχειρήσεις και οφείλει να τις ελέγχει;
·        Μήπως δεν αδειοδοτεί μέσω του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης και ελέγχει τα Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης;
·        Δεν γνωρίζουν ότι η ευρύτερη περιοχή έχει μετατραπεί σε ένα ιδιότυπο περιβαλλοντικό απαρτχάιντ;

Ούτε οι νυν μέχρι σήμερα, ούτε και οι πρώην έκαναν τίποτα.

Αντίθετα, εμείς και δεκάδες ελέγχους κάναμε και πρόστιμα 1 εκ. € επιβάλαμε για περιβαλλοντικές παραβάσεις μέσα σε δυόμιση χρόνια θητείας και στην εισαγγελία στείλαμε αυτήν την επιχείρηση (τότε με τα σκουπίδια από τη Μύκονο) όπως και άλλες επιχειρήσεις και επιστολές με προτάσεις στείλαμε, εκεί που λαμβάνονται οι αποφάσεις, χωρίς όμως να εισακουστούμε.

Το θέμα όμως είναι το εξής : Εάν η διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική και στην χώρα γενικότερα, δεν εκσυγχρονιστεί, εάν δεν μπει σε καθαρές και στέρεες βάσεις, με όποιο σχεδιασμό αποφασιστεί, με Περιφερειακά Σχέδια που εμείς προχωρούσαμε σύμφωνα με το νόμο, με Τοπικά Σχέδια, που εσείς προχωράτε με τα οποία διαφωνούμε, η κατάσταση αυτή θα διαιωνίζεται.

Πάμε τώρα και στην ανάλυση των δεδομένων της διαχείρισης της κρίσης, της πυρκαγιάς δηλαδή αυτής καθαυτής.

Τόσο το αρμόδιο Υπουργείο όσο και η Περιφέρεια Αττικής, ξεγυμνώθηκαν.

·        Αντανακλαστικά; Μηδέν.
·        Συντονισμός; Καλύτερα συντονίζονταν στον Πύργο της Βαβέλ.
·        Επιχειρησιακή αντιμετώπιση; Για γέλια και για κλάματα. Μα είναι δυνατόν να ομολογεί η Περιφέρεια ότι δαπάνησε 40.000 € για υδροφόρες σε μια πυρκαγιά που δεν σβήνει με νερό;
·        Ετοιμότητα; Το περιστατικό ξεκίνησε από την περασμένη Παρασκευή και η Πολιτεία και η Περιφέρεια ξέρετε πότε ξύπνησαν; Τέσσερις μέρες μετά όταν ο άνεμος έστρεψε τοξικό νέφος στην Αττική. Κι αν δεν άλλαζε  ο αέρας, κανείς δεν θα έκανε τίποτα. Αυτή είναι η αλήθεια.

Έτσι φτάσαμε η πυρκαγιά να γίνει ανεξέλεγκτη και έτσι φθάσαμε στις χθεσινές αλληλοκατηγορίες μεταξύ ΥΠΕΚΑ και Περιφέρειας που επιβεβαίωσαν την αίσθηση του μπαχάλου.

Αυτή είναι κυρίες και κύριοι συνάδελφοι για μας, η ανάγνωση του περιστατικού.

Κλείνοντας θέλω να σημειώσω δύο πράγματα :

Πρώτον, ότι θα πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή, αφού σβήσει η φωτιά στον τρόπο με τον οποίο θα υποστούν διαχείριση αυτά τα καμένα απορρίμματα διότι ενδεχομένως να έχουν αποκτήσει τοξικές ιδιότητες.

Δεύτερον, θέλω να πω φιλικά συμβουλεύοντας την κα Περιφερειάρχη, ότι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική όταν υποβάλλει μηνύσεις.

Διότι καλή είναι η επικοινωνία και η προβολή, όμως πολλές φορές οι μηνύσεις καταλήγουν να γυρίζουν μπούμερανγκ και από μηνυτής καταλήγεις απολογούμενος.

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. ΟΙ...ΚΑΤΟΙΚΟΙ...ΤΗΣ...ΦΥΛΗΣ

    Α.....Π.....Α.....Ι.....Τ......Ο......Υ.......Ν

    ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΑΜΕΣΑ, ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΑ

    Η ΚΑΡΚΙΝΟΧΩΜΑΤΕΡΗ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ-ΦΥΛΗΣ ΚΑΙ

    ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΑΠΟ ΤΟ 1960.

    ΑπάντησηΔιαγραφή