Τι πρέπει να περιλαμβάνει το τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων


Η σύνταξη των ΤΣΔ πρέπει να ξεκινά από την συλλογή , την επεξεργασία και την καταγραφή των ποσοτικών στοιχείων των ΑΣΑ που παράγονται στα όρια του δήμου.
Να καταγραφούν δηλαδή και  τα ΑΣΑ που οδηγούνται σήμερα για ταφή και αυτά που συλλέγονται από τα διάφορα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης συσκευασιών καθώς και οι ποσότητες του περιεχομένου των μπλε κάδων κλπ.
   Καταγραφή των μονάδων και των δραστηριοτήτων στα όρια του δήμου που  σχετίζονται με την παραγωγή των ΑΣΑ και όχι μόνο π.χ

  •  Οι επιχειρήσεις  που χρησιμοποιούν τοξικές ουσίες και άλλα επικίνδυνα απόβλητα όπως χρώματα , απόβλητα επεξεργασίας μετάλλων κλπ
  •   Οι δημόσιες υπηρεσίες και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, όλων των βαθμίδων πουλειτουργούν στα όρια του δήμου.
  •   Μονάδες που η δραστηριότητα τους σχετίζεται με την μαζική παραγωγή οργανικών όπως  εστιατόρια κάθε τύπου, ξενοδοχεία , νοσοκομεία,  στρατόπεδα,  κρεοπωλεία ,  supermarkets ,λαϊκές αγορές.
  •   Οι μονάδες που παράγουν υγειονομικά απόβλητα που χρειάζονται ειδική επεξεργασία και  διαχείριση όπως νοσοκομεία, κέντρα υγείας, ιατρεία κλπ
Απαραίτητο στοιχείο για κάθε ΤΣΔ είναι επίσης η καταγραφή των υποδομών και του  ανθρώπινου δυναμικού των ΟΤΑ.  Π.χ
  • Τα αμαξοστάσια  και οι άλλοι χώροι που χρησιμοποιούν οι υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων
  •  Οι τοπικοί σταθμοί μεταφόρτωσης  και εάν υπάρχουν τα πράσινα σημεία .
  •   Η καταγραφή του μηχανολογικού και του κινητού εξοπλισμού του δήμου όπως τα απορριμματοφόρα, τα μηχανικά σάρωθρα, οι λειοτεμαχιστές, τα φορτηγά, τα JCB  κλπ . Πρέπει να καταγραφεί ο αριθμός των κάδων που χρησιμοποιούνται, για τα σύμμεικτα και τα ανακυκλώσιμα καθώς και η κατάσταση των κάδων αυτών.
  •  Θα πρέπει στο ΤΣΔ να υπάρχει πλήρης καταγραφή και ανάλυση  των υπηρεσιών και των εργαζομένων που απασχολούνται με οποιονδήποτε τρόπο στην διαχείριση και την καθαριότητα.

Αφού καταγραφούν αυτά και πολλά άλλα ακόμα δεδομένα,  νομίζω πως πρέπει στα ΤΣΔ να περιγραφεί και το τι θέλει ο ΟΤΑ ή η ομάδα των ΟΤΑ να κάνει. Δηλαδή οι δράσεις και οι στόχοι  π.χ
ü  Να προσδιοριστούν τα συγκεκριμένα ρεύματα  τα οποία θα μπορούν να επεξεργαστούν  στο επίπεδο των δημοτικών εγκαταστάσεων και υποδομών και τα ρεύματα που θα  χρειάζεται να οδηγούνται σε εγκαταστάσεις διαδημοτικού, περιφερειακού, ή και  εθνικού χαρακτήρα .


ü  Να καταγραφεί ο υπηρεσιακός μηχανισμός του δήμου που θα υλοποιεί το ΤΣΔ.
ü  Να περιγραφούν οι δράσεις που θέλει να αναπτύξει ο δήμος αφού έχει εκτιμήσει όλα τα στοιχεία και τις δυνατότητες του καθώς  και οι ποιοτικοί και ποσοτικοί στόχοι που θέλει να πετύχει.
ü  Να καταγραφεί  ο μηχανισμός ελέγχου της προόδου του σχεδίου καθώς και της υλοποίησης των ποιοτικών και των ποσοτικών στόχων.
ü  Να μελετηθεί και να εκτιμηθεί το κόστος του σχεδίου και κάθε δράσης ξεχωριστά.


ü  Στο  ΤΣΔ πρέπει να υπάρχει λεπτομερής ανάλυση του κόστους διαχείρισης και στο υφιστάμενο και στο προτεινόμενο σχέδιο . 

Ένα μεγάλο κεφάλαιο στο ΤΣΔ πρέπει να είναι ο προσδιορισμός των ποιοτικών και των ποσοτικών στόχων .
Οι στόχοι αυτοί  θα είναι πλέον αποτέλεσμα επεξεργασίας στοιχείων και μελετών και όχι αυθαίρετοι όπως γίνεται πολλές φορές μέχρι σήμερα.
     Ο βασικός στόχος βέβαια θα είναι πάντα να γίνεται στον δήμο  το κύριο πεδίο των δραστηριοτήτων  με σκοπό  τον περιορισμό των ποσοτήτων  των απορριμμάτων, που θα οδηγούνται για  επεξεργασία ή τελική διάθεση σε χώρους ταφής.
     Έτσι θα μειώσουμε κατά το δυνατόν  τις ανάγκες σε χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων και υπολειμμάτων.
    Στα ΤΣΔ πρέπει να περιγραφούν αναλυτικά οι δράσεις σε όλους τους τομείς και τα επίπεδα. Πχ.

     Πιστεύω πως οι ΟΤΑ θα καταλήξουν να έχουν δυο επίπεδα δράσεων πέραν της μεταφοράς των σύμμεικτων στις κεντρικές εγκαταστάσεις.  Δράσεις που θα γίνονται στο στάδιο της διαλογής στην πηγή και δράσεις που θα γίνονται στις δημοτικές εγκαταστάσεις και υποδομές.
     Στα ΤΣΔ θα χρειαστεί οι ΟΤΑ να περιγράψουν επακριβώς αυτές τις δράσεις προκειμένου να εξασφαλίσουν και την ενεργό συμμετοχή των δημοτών.
     Να πουν δηλαδή τι συγκεκριμένα ζητούν από τους πολίτες να κάνουν σε επίπεδο σπιτιού, εργασιακού χώρου κλπ και τι βοήθεια μπορούν να έχουν από τον δήμο π.χ για την οικιακή κομποστοποίηση ή την κομποστοποίηση σε επίπεδο επιχείρησης κλπ.

Να περιγραφτούν οι εγκαταστάσεις και οι δράσεις σε επίπεδο δήμου ή ομάδας δήμων π.χ

Τα δίκτυα των πράσινων σημείων για την συγκέντρωση διάφορων υλικών που δεν θα πηγαίνουν στους κάδους.
Όλα τα δίκτυα των κάδων που θα συλλέγονται τα ξεχωριστά ρεύματα καθώς και οι ημέρες και οι ώρες της αποκομιδής από τον δήμο.
Το δίκτυο των κάδων που θα υποδέχονται τα ξεχωριστά ρεύματα είναι πολύ σημαντικό στοιχείο του ΤΣΔ. Ενδεχόμενα λάθη σε αυτό το δίκτυο είναι ικανά να καταστρέψουν ολόκληρο το σχέδιο.
Από τις συζητήσεις που γίνονται στους ΟΤΑ μάλλον θα οδηγηθούν οι δήμοι σεσταδιακή ολοκλήρωση του δικτύου των κάδων .
 Έχει όμως μεγάλη σημασία από την αρχική φάση του σχεδίου να υπάρξει μέριμνα για τους κάδους των οργανικών που  θα πρέπει να συλλέγονται σε ξεχωριστό (καφέ) κάδο.
Το δίκτυο των κάδων μαζί με τα  πράσινα σημεία  που θα υποδέχονται όλα ταυπόλοιπα ρεύματα αποβλήτων, που ανήκουν στην κατηγορία των ανακυκλώσιμων π.χ  ογκώδη αντικείμενα μπαταρίες, ελαστικά , διάφορες ηλεκτρικές συσκευές κλπ έχει τεράστια σημασία για τα ΤΣΔ.
 Τα πράσινα σημεία πρέπει να έχουν υποδειγματική οργάνωση και καθαριότητα όπως και μεγάλη πυκνότητα.
Μπορούμε και πρέπει να κάνουμε πολλά πράσινα σημεία διαφόρων ειδών και δυνατοτήτων. Και μεγάλα και μικρά στις γειτονιές.
Ο πολίτης θα πρέπει να βρίσκει εύκολα και κοντά του το πράσινο σημείο και να μπορεί να το επισκεφτεί τις ώρες που δεν εργάζεται. Π.χ απογεύματα, σαββατοκύριακα κλπ.
Οι ΟΤΑ πρέπει πλέον να έχουν και ξεχωριστά συστήματα και προγράμματα συλλογής προδιαλεγμένων και σύμμεικτων με άριστη οργάνωση των δρομολογίων για την αποκομιδή και την μεταφορά τους.



Εκτός από τα πράσινα σημεία στα ΤΣΔ θα πρέπει να προβλεφτεί και δίκτυο εγκαταστάσεων δημοτικών  ή διαδημοτικών που θα γίνονται  οι δράσεις του επομένου επιπέδου π.χ  υποδοχή και αξιοποίηση των προδιαλεγμένων υλικών. Σε αυτές τις εγκαταστάσεις θα μπορεί να γίνεται..


  •  η κομποστοποίηση των προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων από τους καφέ κάδους, καθώς και των πράσινων από τα κλαδέματα κλπ των δήμων
  •   η συσκευασία και διάθεση του παραγόμενου κόμποστ.
  •   η επιδιόρθωση,  και η διάθεση  εξοπλισμού, όπως έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές, ανταλλακτικά κλπ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια