Καθαρές κουβέντες περί σκουπιδιών..


Του Θωμά Μπιζά
Είναι αρκετοί αυτοί που έχουν επιφυλάξεις για το αν η νέα διοίκηση του ΕΔΣΝΑ και η Ρένα Δούρου θα μπορέσουν τελικά να σταματήσουν τους διαγωνισμούς για τις μονάδες επεξεργασίας με ΣΔΙΤ και αν θα μπορέσουν να κλείσουν τον ΧΥΤΑ της Φυλής.
Θεωρώ εύλογες τις επιφυλάξεις. Το σύστημα των σκουπιδιών έχει δώσει τα ρέστα του τόσα χρόνια για να πείσει πως οι μονάδες είναι μονόδρομος, πως η Αττική θα γίνει Νάπολι, πως θα χαθούν τα Ευρωπαϊκά κονδύλια και πως η Φυλή είναι αδύνατο να κλείσει.
Αυτά τα επιχειρήματα τα έχουμε ακούσει χιλιάδες φορές να επαναλαμβάνονται από υπουργούς, από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, από τον κύριο Σγουρό, από τις προηγούμενες διοικήσεις του ΕΔΣΝΑ και από ένα στρατό δημοσιογράφων των σκουπιδοκαναλιών.  
Πέρα όμως και από την προπαγάνδα υπάρχει και το θέμα της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος που κάνει πολλούς να κρατούν μικρό καλάθι .
Ακόμα και από τον χώρο της ευρύτερης αριστεράς ακούγονται σχόλια του τύπου σιγά μην σταματήσει η Δούρου τα εργοστάσια και σιγά μην κλείσει την Φυλή.
Μερικοί από την αριστερά τρομάζουν με την ιδέα πως η Δούρου θα κάνει αυτά που έχει δεσμευτεί ότι θα
κάνει. Το θέμα όμως δεν είναι αυτό.
Το θέμα δεν είναι το αν θα ακυρωθούν οι διαγωνισμοί για τις μονάδες με τις ΣΔΙΤ στην Αττική. Ούτε το αν θα κλείσει σε ένα ή δυο χρόνια η ΟΕΔΑ της Φυλής. Αυτά θα γίνουν. Και οι διαγωνισμοί θα ακυρωθούν και η ΟΕΔΑ θα κλείσει .
Το μεγάλο θέμα είναι πως η ανάγκη για νέους χώρους τελικής διάθεσης στην Αττική θα εξακολουθεί και πάλι να υπάρχει. Και ΧΥΤΥ θα χρειαστούμε και ΧΥΤΑ .
Ας το ξεκαθαρίσουμε λοιπόν για να συνεννοηθούμε .
Και άριστο ΠΕΣΔΑ να κάνουμε και τα τοπικά σχέδια διαχείρισης να περπατήσουν γρήγορα και κυβερνητική αλλαγή να έχουμε , η ανάγκη για χώρους τελικής διάθεσης στην ΑΤΤΙΚΗ θα εξακολουθεί να υπάρχει. Όποιος δεν το λέει αυτό απλά κοροϊδεύει ή λαϊκίζει.
Οι νέοι χώροι τελικής διάθεσης μαζί με τα τοπικά σχέδια διαχείρισης θα πρέπει να είναι τα συστατικά στοιχεία του εναλλακτικού μοντέλου διαχείρισης και του νέου ΠΕΣΔΑ.
Σε ένα παλαιότερο άρθρο μου στην aftodioikisi.gr , είχα υποστηρίξει την άποψη πως Ή θα πάμε με το εναλλακτικό μοντέλο ή θα πάμε με μονάδες μαζικής επεξεργασίας σύμμεικτων.
Εξακολουθώ να υποστηρίζω αυτή την άποψη. Χωρίς τοπικά σχέδια διαχείρισης και χωρίς νέους χώρους τελικής διάθεσης το εναλλακτικό μοντέλο δεν μπορεί να υπάρξει.
«Νέα Φυλή» που να υποδέχεται 6.000 τόνους την μέρα δεν υπάρχει στην Αττική.
Θα χρειαστούμε λοιπόν και τοπικά σχέδια διαχείρισης και δράσεις και εγκαταστάσεις και νέους χώρους τελικής διάθεσης.
Αν δεν τα βρούμε όλα αυτά, τότε οι μονάδες μαζικής επεξεργασίας σύμμεικτων θα είναι μονόδρομος.
Τα συνθήματα και οι κόρωνες του τύπου «τα σκουπίδια εκτός της Αττικής» ή «πουθενά ΧΥΤΑ» ή «να κλείσει σήμερα η Φυλή» δεν είναι πλέον, ούτε για λαϊκή κατανάλωση.
Όποιος λέει να πάνε τα σκουπίδια εκτός της Αττικής θα πρέπει να πει και το πού να πάνε. Όποιος λέει να κλείσει σήμερα η Φυλή θα πρέπει να πει που θα πάνε οι 6.000 τόνοι την μέρα που θάβονται εκεί. Ακόμα και τις ανοησίες περί Κίνας αν υιοθετούσαμε , θα χρειαζόταν κάτι μήνες για να γίνει κάτι τέτοιο.
Εκτός και νομίζουν αυτοί που λένε τις ανοησίες , πως τα σκουπίδια θα τα στέλνουμε με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στους Κινέζους.
Όμως για να μην έχουμε παρεξηγήσεις. Εγώ πιστεύω πως και τοπικά σχέδια θα έχουμε στην μεγάλη πλειοψηφία των δήμων της Αττικής και νέους χώρους τελικής διάθεσης θα βρούμε.
Και όλα αυτά θα γίνουν κόντρα στον λαϊκισμό που θα βαφτίζει τα πράσινα σημεία χωματερές και κόντρα σε όσους θα λένε τα σκουπίδια μας να τα φάνε οι άλλοι.
ΠΗΓΗ:

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. τελικα τι πιστευεις για τη Δουρου,απλα να το καταλαβω και εγω ο χαζος,θα κανει κατι διαφορετικο απο τους αλλους;;;ΚΑΙ λες οτι ναι αυτο θα γινει.....εισαι σιγουρος;Σε νοιαζει για το που θα πανε νομιζω;ή νομιζεις;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή