Δαδάνης Νικηφόρος:Ρύθμιση Χρεών Δήμου Φυλής ή Κολυμβήθρα του Σιλωάμ ;

Δαδάνης  Σ. Νικηφόρος

Mε  μια  τυπική και  διαδικαστικού  τύπου  χαρακτήρα ,συνεδρίαση το  Δημοτικό Συμβούλιο ,  28.12.2014 , πήρε  μια από τις σπουδαιότερες αποφάσεις για την συνέχεια και την βιωσιμότητα του Δήμου Φυλής . 

Η υπαγωγή του Δήμου  Φυλής στις διατάξεις του  άρθρου 79 του ν.4316/2014 που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή και αφορά στη δυνατότητα που δίνεται στους δήμους να ρυθμίσουν βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες οφειλές δήμων προς το δημόσιο  και  τα  ασφαλιστικά ταμεία ,αποτελεί  μια  απόφαση  σταθμό  για  την  πορεία  του  Δήμου  μας .

Παρόλα  αυτά ,υπάρχουν ερωτήματα  και  απορίες που αναμένουμε τις επόμενες μέρες  με  κάποιο δελτίο τύπου ίσως  ( έτσι κ αλλιώς της μόδας είναι )  να πάρουμε

κάποιες απαντήσεις .

 Μια απόφαση  που όπως φάνηκε  την περίμεναν  πολλοί . Με  μεγάλη  λαχτάρα , είτε βρίσκονταν στην  αίθουσα  του Δημοτικού Συμβουλίου  είτε  όχι .

Χαρακτηριστικό  της  χθεσινής  κατεπείγουσας  συνεδρίασης  του  Δ. Σ   ήταν  η  " παρουσία" "σύσσωμου"   του  Δημοτικού  Συμβουλίου  που απέδειξε για μια ακόμη φορά πως όταν πρόκειται για  σπουδαία θέματα  δίνουν  μαζικά  το  παρών  για  να  διαχειριστούν με  σύνεση  τις  τύχες  του Δήμου  μας .


Με μία λιτή εισήγηση  του Δημάρχου  , χωρίς  στοιχεία , χωρίς λεπτομέρειες , χωρίς διευκρινίσεις ,ζητήθηκε  από το σώμα να ψηφίσει την υπαγωγή του Δήμου στο  άρθρο 79 . Αφοπλιστική ήταν η απάντηση του  Δημάρχου  όταν ρωτήθηκε για ποιο χρέος θα υπαχθεί ο Δήμος στην ρύθμιση, ο Δήμαρχος  με  ειλικρίνεια που σπάει κόκκαλα  δήλωσε άγνοια για το ύψος του. «Σήμερα είναι 212 εκατομμύρια βεβαιωμένα στην εφορία αλλά μπορεί να έρθουν και άλλα. Δεν ξέρω το χρέος, ούτε τι άλλο θα έρθει, ούτε με ενδιαφέρει. Θεωρώ ότι έτσι ρυθμίζεται» είπε.

  • Κύριε  Δήμαρχε  είναι δυνατόν να μην γνωρίζετε ποιό είναι το ύψος του χρέους  για το οποίο ζητάτε την υπαγωγή του Δήμου στο άρθρο  79 ; 

  • Κύριε Δήμαρχε  ξέρετε  τι παραλάβατε  από  την προηγούμενη  Διοίκηση ; 

  • Κύριε  Δήμαρχε  κάνατε  απογραφή  της οικονομικής κατάστασης του Δήμου μας ; Αν όχι  γιατί ; ; Δεν σας ενδιέφερε  ; ; Και  με ποια  στοιχεία  καταθέσατε  πριν   λίγες  μέρες    Προυπολογισμό ; 

  • Κύριε  Δήμαρχε αν δεν γνωρίζετε το ύψος του χρέους , σας παροτρύνω , να ζητήσετε από τις αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου να σας ενημερώσουν  ,ειδάλλως αν γνωρίζετε και δεν το ανακοινώνετε  άλλες σκέψεις  " μαύρες " μπαίνουν στο μυαλό μας . Για  να ΜΗΝ υπάρχουν λοιπόν σκιές και υπόνοιες καλό θα ήταν να γνωρίζουμε όλοι το τι συμβαίνει με τα οικονομικά του Δήμου μας .

  • Κύριε  Δήμαρχε  με ποιο  ΤΙΜΗΜΑ  θα γίνει η υπαγωγή του Δήμου στο άρθρο 79 για ρύθμιση  χρεών ; Οπως  γνωρίζουμε όλοι  πια  σε οποιαδήποτε ρύθμιση χρεών από το πιο απλό καταναλωτικό δάνειο μέχρι και την ρύθμιση του Δημόσιου Χρέους της Χώρας υπάρχουν ψιλά γράμματα , ζητούνται εγγυήσεις , ζητούνται δεσμεύσεις . Κανείς δεν σου ρυθμίζει το χρέος γιατί είσαι  απλά ο Δήμος Φυλής . Πέρα από το 5% παρακράτησης των ΚΑΠ  , υπάρχουν άλλου είδους δεσμεύσεις και υποχρεώσεις μετά την ρύθμιση   ; ; ; 

  • Τέλος κ. Δήμαρχε  αν  στην επιχείριση σας βρίσκατε χρέος  100  ευρώ, πέρα από την προσπάθεια σας να το αποπληρώσετε  δεν θα θέλατε να μάθετε ΠΩΣ  και από ΠΟΙΟΝ  έγινε ; Γιατί  καλή είναι η ρύθμιση χρεών αλλά  αυτό δεν σημαίνει ότι αυτά τα χρήματα  δεν υπήρξαν  και  δεν  " Χάθηκαν  " στον δρόμο .Δεν γίνεται να ξεπλένουμε αμαρτίες ετών στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ  χωρίς να ανοίγει Ρουθούνι .


  • Όσον  αφορά  τον  πρώην  Δήμαρχο  ,που δεν κατάφερε να είναι παρών  , στο Έκτακτο  Δημοτικό  Συμβούλιο με  παλαιότερη  Δήλωση του  είναι  ξεκάθαρος για το τι παρέλαβε και  το τι  Παρέδωσε   ΚΛΙΚ ΕΔΩ  και  δεν  υπήρξε  καμία  αντίδραση  ούτε διάψευση από πουθενά . Άσχετα  αν τον βολεύει  ή  όχι  η  χθεσινή  απόφαση  κατά  πλειοψηφία .







  • Τέλος με όλο τον σεβασμό στο πρόσωπο του επικεφαλή  της παράταξης  Ριζοσπαστικής  Κίνησης  κ. Λουμιώτη  ήθελα να ρωτήσω  με ποιο σκεπτικό υπερψηφίσατε την πρόταση για την υπαγωγή του Δήμου στο άρθρο  79 ;  Όχι ότι κατά βάση είναι κακό αλλά  ......
  • Σας πείσανε τα επιχειρήματα του κ. Δημάρχου ;  
  • Πήρατε  απάντηση στο ερώτημα σας  Ποιό  είναι  το ύψος του Χρέους ; ; 
  • Σας  κάλυψε  η  απάντηση  του  Δημάρχου ότι δεν γνωρίζει ποιο είναι το συνολικό χρέος και τι πρόκειται να προκύψει ακόμα ;; 
  • Έχετε  διαβεβαιώσεις ότι το ποσό αποπληρωμής δεν θα υπερβαίνει το 5% των ΚΑΠ ; ;
  • Γνωρίζετε  αν υπάρχουν άλλου είδους δεσμεύσεις-εγγυήσεις   Πολιτικές ή Οικονομικές ή Διοικητικές  για την υπαγωγή στην ρύθμιση χρεών ;;;;
  • Αν γνωρίζετε κάτι παραπάνω θα θέλαμε τα φώτα σας  γιατί η χθεσινή διαδικασία δεν μας φώτισε και ιδιαίτερα 
Οι Πολίτες αυτού του Δήμου ωφείλουν να γνωρίζουν . Εχουν  δικαίωμα να ξέρουν τι συμβαίνει στον τόπο τους και που πηγαίνουν τα χρήματα που πληρώνουν .

Διαφάνεια πάνω απ όλα απαιτεί η πολιτική ζωή την ώρα που ο λαός και οι Δημότες  υποφέρουν  και  στενάζουν .

Τελικά  διαπιστώνω  καθημερινά  ότι οι πιο μεγάλες αποφάσεις που αφορούν την Ελίτ  παίρνονται με συνοπτικές κατά τ άλλα  σύννομες και δημοκρατικές διαδικασίες .

Θα πρότεινα μέρες που είναι να γίνει και ένα έκτακτο Δημ. Συμβ. να  ρυθμιστούν - διαγραφούν όλα  τα  χρέη  των  συνδημοτών  μας , από  σύσταση του Δήμου έως και σήμερα , προς  τον  Δήμο  και  να περάσουν   τα  χρέη αυτά  στην  αίτηση  ρύθμισης υπάγωγής που  θα  καταθέσει  ο Δήμαρχος σήμερα .Νομίζω είναι απόλυτα δίκαιο .


Τελικά  σ αυτήν την Πολιτεία που ζούμε κερδισμένοι βγαίνουν πάντα οι Ισχυροί , με μπάρμπα στην Κορώνη , αυτοί που δεν πληρώνουν και  αυτοί που έχουν άκρες ,γιατί θα έρθει κάποια στιγμή μια ρύθμιση-διαγραφή  χρεών και ούτε γάτα ούτε ζημιά .

Πλήρωνε εσύ ταλαίπωρε  άνεργε , πλήρωνε  εσύ μικρο-συνταξιούχε , πλήρωνε  εσύ πολύτεκνε  -  τρίτεκνε , πλήρωνε  εσύ  μισθωτέ  για να σωθεί  αυτή  η  Χώρα .Κι αν δεν πληρώσεις ετοιμάσου να χάσεις το σπίτι σου , ετοιμάσου να πας φυλακή για χρέη προς το Δημόσιο , ετοιμάσου να σου κόψουν το ρεύμα . 

ΠΛΗΡΩΝΕ  &  ΨΗΦΙΖΕ 

  Χρόνια Πολλά σε όλους 
με Υγεία- Αγάπη - Ευτυχία  

  Δαδάνης  Σ. Νικηφόρος

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια