ΑΛΛΟΣ ΕΝΑΣ ΑΝΤΙΛΑΪΚΟΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΦΥΛΗΣ


Ο προϋπολογισμός που ψήφισε στις 15 Δεκέμβρη η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Φυλής είναι εναρμονισμένος με τον Κρατικό Προϋπολογισμό και σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει δώσει το ΥΠΕΣ για την επίτευξη των στόχων του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής για μείωση δαπανών κ.α.
Είναι ένας ακόμη προϋπολογισμός σύμφωνα με το πρόγραμμα ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ .
Αποδείχτηκε στην τετραετία εφαρμογής του η ορθότητα της εκτίμησης των εκλεγμένων με το ΚΚΕ ότι η τοπική Διοίκηση ως αναπόσπαστο κρατικό όργανο του αστικού κράτους σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο έχει αποστολή την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας , την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων ,τις απολύσεις των εργαζομένων , την εμπορευματοποίηση υπηρεσιών και έργων προς όφελος της επιχειρηματικής δράσης σε βάρος της εργατικής λαϊκής οικογένειας.
Αυτήν την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ απέναντι στους Δήμους την στηρίζει και η διοίκηση του Δήμου Φυλής και όχι μόνο η σημερινή διοίκηση αλλά και οι άλλες παρατάξεις της μειοψηφίας ασχέτως αν κάποιες τον καταψήφισαν.
Δεχτήκανε τον Καλλικράτη και τώρα δέχονται αδιαμαρτύρητα την πολιτική της κυβέρνησης που περικόπτει χρόνο με το χρόνο μια σειρά πόρους για τους Δήμους.
Η περικοπή πόρων 2009-2013 στο 60% από τους ΚΑΠ έχει ως αποτέλεσμα η σχέση χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό να είναι περίπου 30% και απ’ ευθείας απ’ το λαό. (όπως λέγεται από τους  « ίδιους πόρους» στο 70%.
Έτσι  είναι διαμορφωμένος και ο προϋπολογισμός που έφεραν στο Δημοτικό Συμβούλιο για να
ψηφίσουμε.
Δεν λένε κουβέντα πως για τα οικονομικά των Δήμων σταδιακά μεθοδεύεται η οριστική απαλλαγή του κράτους από την χρηματοδότηση των Δήμων και η επιβάρυνση  του λαού.
Το δε ΥΠΕΣ ενισχύοντας τα θεσμικά εργαλεία που ήδη διαθέτει θα δημιουργήσει εντός της Γενικής Δ/νσης Οικονομικών Υπηρεσιών το παρατηρητήριο οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ. Σε περίπτωση δηλαδή που διαπιστώνονται αποκλίσεις από τους προϋπολογισμούς θα ενημερώνεται ο Δήμος  ότι υποχρεούται σε άμεση αναμόρφωση του προϋπολογισμού του και υποβολή αυτού προς έγκριση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι  ακόμη το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) για τις λαϊκές ανάγκες  ουσιαστικά να είναι παγωμένο.  Οι πόροι της ΣΑΤΑ από χρόνο σε χρόνο μειώνονται.
Σε αντίθεση με όλους τους εκλεγμένους που βλέπουν  τον Ευρωμονόδρομο  σαν διέξοδο και γίνονται συνεργοί στην υλοποίηση των στόχων του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2014-2018  οι 4 Δήμαρχοι εκλεγμένοι με τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης με τη στήριξη του ΚΚΕ , που στην εγκύκλιο του ΥΠΕΣ , απάντησαν πως δεν  θα βοηθήσουν την Κυβέρνηση , την ΕΕ και το ΔΝΤ για να πετύχουν τους στόχους του Μεσοπρόθεσμου γιατί δεν θέλουν ν μειώσουν τις δαπάνες για προμήθειες , για προσλήψεις προσωπικού ,για υπεραπασχόληση κ.α. ,τις δαπάνες δηλαδή που ονομάζουν «λειτουργικού τύπου» γιατί αυτό θα σημάνει την παραπέρα υποβάθμιση των υπηρεσιών και της λειτουργίας των Δήμων . Δεν δέχονται δηλαδή να υπογράψουν τα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ που υπογράφουν τα κόμματα και οι φιλικές σ’ αυτά δημοτικές αρχές.
Δεν αποδέχονται ακόμη την  αύξηση της ανταποδοτικότητας , τα νέα τέλη και παράβολα για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα και θα βάλλουν εμπόδια στην άσκηση της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης  και ΕΕ διεκδικώντας μαζί με το Εργατικό-λαϊκό κίνημα λύσεις στα εκρηκτικά λαϊκά προβλήματα.
Εμείς σαν Λαϊκή Συσπείρωση Φυλής δεν συγκρίνουμε τον προϋπολογισμό αυτόν με τον περσινό που είχε 145 εκ. και φέτος προβλέπονται 121 περίπου. Η ουσία είναι πως στην πράξη ένα μικρό ποσοστό πόσο; 25%, 30% υλοποιείται.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ένα μικρό ποσοστό να πηγαίνει για έργα αναπτυξιακά μέσα από το Τ.Π. όπως αντιπλημμυρικά, κτιριακά ,νέα σχολεία και παιδικοί σταθμοί κ.α.
Αν δεν ήταν και η επιχορήγηση του ΕΣΔΝΑ για την χωματερή στην ουσία ο Δήμος δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει.
Το δυστύχημα δηλαδή για όλους όσους ζούμε σ’ αυτόν το Δήμο είναι πως όλες οι Διοικήσεις άσχετα να πετάνε και καμιά κορόνα (δεν τις πιστεύουν βέβαια) είναι πως στηρίζονται στα αντισταθμιστικά της χωματερής για να λειτουργήσει ο Δήμος.
Η Λαϊκή Συσπείρωση Φυλής θα παλέψει μαζί με τον κόσμο :
-για πλήρη κρατική χρηματοδότηση , για εξασφάλιση όλων των λειτουργικών δαπανών και της μισθοδοσίας των εργαζομένων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
-για μείωση των ανταποδοτικών τελών και ουσιαστική ελάφρυνση για τα λαϊκά στρώματα
 και τα μικρομάγαζα και αύξηση στις μεγάλες επιχειρήσεις και τις τράπεζες.
-για εξασφάλιση της λειτουργίας των κοινωνικών δομών του Δήμου (βρεφικοί-παιδικοί σταθμοί , βοήθεια στο σπίτι , ΚΑΠΗ κ.α.
-για ολοκληρωμένη λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου χωρίς ΣΔΙΤ, ΚΟΙΝΣΕΠ,ΜΚΟ, με εργαζόμενους με σταθερή δουλειά ,με δικαιώματα που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους.
                                    
Για όλους τους παραπάνω λόγους καταψήφισα τον προϋπολογισμό στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Ο Δημοτικός Σύμβουλος

Τσιουμπρής Δημήτρης

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια