Σημαντική παρέμβαση στις περιοχές των ROMA προγραμματίζει ο Δήμος Φυλής

                                                                                         
  Δευτέρα, 22 Σεπτεμβρίου 2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ενεργά συμμετέχει ο Δήμος Φυλής στη ανάδειξη ενιαίας αναπτυξιακής στρατηγικής στη Δυτική Αθήνα, μέσα από τη διαδικασία κατάρτισης του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης (ΣΟΑΠ) της Δυτικής Αθήνας.
Την εκπόνηση του ΣΟΑΠ, που στοχεύει στον επαναπροσδιορισμό της Δυτικής Αθήνας, ως ενός ισότιμου τμήματος της ευρύτερης Αθήνας, με υπέρβαση του διαχρονικού κοινωνικού διαχωρισμού και της δυσμενέστερης, δομικά, θέσης που έχει η περιοχή, έχει αναλάβει ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αθήνας (ΑΣΔΑ), με τη βοήθεια του επιστημονικού του συνεργάτη και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Δημήτρη Οικονόμου.
Η άρση των ανισοτήτων θα επιδιωχθεί μέσω της εστίασης σε συγκεκριμένους θύλακες που παρουσιάζουν κοινωνικά προβλήματα. Στην περίπτωση του Δήμου Φυλής, οι θύλακες αυτοί βρίσκονται στις περιοχές του Ζεφυρίου και του Αη Γιάννη Άνω Λιοσίων, όπου κατοικούν ROMA.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα ενεργειών, που συμφωνήθηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, το
καλοκαίρι, παρουσία του Δημάρχου Φυλής, Χρήστου Παππού, θα πρέπει, μέσα στο Σεπτέμβριο να έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση, ώστε μέσα στον Οκτώβριο να θεσμοθετηθεί το ΣΟΑΠ, αφού προηγουμένως συγκεντρωθούν οι απαραίτητες 21!!! υπογραφές των συναρμόδιων Υπουργών.  Όπως είχε αναφέρει ο Υπουργός Γιάννης Μανιάτης, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, φιλοδοξεί να έχει στα χέρια του το ΣΟΑΠ Δυτικής Αθήνας, μέσα στον Οκτώβρη, ώστε να αναζητήσει, εντός του Νοεμβρίου, στις Βρυξέλλες, πηγές χρηματοδότησής του και πέραν του νέου ΕΣΠΑ (ΣΕΣ).
Σημειωτέον ότι ΣΟΑΠ, που αποτελεί ένα εργαλείο για τη χρηματοδότηση κοινωνικών δράσεων διαθέτουν μόνο η Αθήνα, ο Πειραιάς και η Δυτικής Αθήνα, ενώ αν εφαρμοσθεί η σχετική διάταξη του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας, σε μεμονωμένους Δήμους δεν θα δοθεί η δυνατότητα εκπόνησης ΣΟΑΠ.
Ο Δήμος Φυλής παρακολουθεί από κοντά τη διαδικασία και μάλιστα πριν από λίγες μέρες είχε επισκεφθεί τον ΑΣΔΑ κλιμάκιο που αποτελούνταν από τον Αντιδήμαρχο Θανάση Σχίζα, τον Αναπληρωτή Δήμαρχο Μαρίνο Σαρλά, τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Άνω Λιοσίων Χρήστο Καματερό, το Διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας Νίκο Μαραγκό και υπηρεσιακούς παράγοντες.
Συμμετείχε επίσης ενεργά, με τους Αντιδημάρχους Θανάση Σχίζα και Γιάννη Μαυροειδάκο, στην παρουσίαση του ΣΟΑΠ, που πραγματοποιήθηκε, την Παρασκευή, 19 Σεπτεμβρίου 2014, στο Δημαρχείο Περιστερίου, στο πλαίσιο της διαβούλευσης που θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου.
«Αν οι δράσεις του ΣΟΑΠ γίνουν πράξη, θα αναζωογονήσουν αστικά δύο από τις πιο προβληματικές περιοχές του Δήμου Φυλής, δηλαδή τον Αη Γιάννη Άνω Λιοσίων και τη Λίμνη Ζεφυρίου. Στα Άνω Λιόσια κρίνουμε ότι η ανάπλαση απ΄ τον Αη Γιάννη πρέπει να συνεχιστεί και να φτάσει μέχρι την πλατεία Ηρώων» υπογράμμισε ο Αντιδήμαρχος τεχνικών έργων Θανάσης Σχίζας στον Πρόεδρο του ΑΣΔΑ κ. Ανδρέα Μποζίκα με τον οποίο είχε μια σύντομη συνομιλία στο περιθώριο της παρουσίασης του Σχεδίου.
Μεγάλη αναπτυξιακή ευκαιρία χαρακτήρισε το ΣΟΑΠ ο Πρόεδρος του ΑΣΔΑ Ανδρέας Μποζίκας.
«Αν σκεφτούμε, από τη μια τη χρονική συγκυρία μέσα στην οποία κινούμαστε και από την άλλη το μέγεθος και τις δυνατότητες που ανοίγονται, μπορούμε να πούμε χωρίς υπερβολή ότι το ΣΟΑΠ αντιπροσωπεύει τη μεγάλη αναπτυξιακή ευκαιρία της εποχής μας για τη Δυτική Αθήνα. Επιδιώκουμε την όσο γίνεται πληρέστερη ενημέρωση των Δήμων, γιατί αυτοί θα έχουν, από ένα σημείο και πέρα, τον τελικό αποφασιστικό λόγο. Ο ΑΣΔΑ θα καταρτίσει το πλαίσιο των έργων και των παρεμβάσεων που θα υλοποιηθούν, με προτάσεις που θα κατατεθούν από τους Δήμους», τόνισε χαρακτηριστικά.
Την άποψή του συμμερίστηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Σπύρος Τζόκας, που τόνισε ότι το Σ.Ο.Α.Π. είναι ένα αξιόπιστο εργαλείο για την επίλυση των προβλημάτων της Δυτικής Αθήνας.
Δείτε τους θύλακες του Δήμου Φυλής στο ΣΟΑΠ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://home.asda.gr/soap/4part.pdf
Πάρτε μέρος στη διαβούλευση για το ΣΟΑΠ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://home.asda.gr/SOAP/Intro.html


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια