Συμμάχους στον τομέα της υγείας αναζητά ο Δήμος Φυλής

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συμμάχους στον τομέα της υγείας αναζητά ο Δήμος Φυλής
Νέα δεδομένα στις υπηρεσίες  υγείας που παρέχονται  στους δημότες της Φυλής δημιουργεί η πρόθεση  της Δημοτικής Αρχής να εντάξει το Δήμο στο  ισχυρό «Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων και Προαγωγής της Υγείας»,  που αριθμεί μέχρι σήμερα  ως μέλη 155 Καλλικρατικούς Δήμους, από όλες τις Περιφέρειες της χώρας και είναι πιστοποιημένο  στο Δίκτυο των Εθνικών Δικτύων των κρατών μελών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ Ευρώπης). Η υγεία αποτελεί προτεραιότητα για το Δήμο Φυλής και στο πλαίσιο αυτό ο Δήμαρχος Χρήστος Παππούς προτίθεται να φέρει άμεσα το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Ο νέος ισχυρός σύμμαχος του Δήμου Φυλής, διοργανώνει τον Οκτώβριο στην Αθήνα, σε συνεργασία με το Δήμο Αμαρουσίου, το Παγκόσμιο Συνέδριο Υγειών Πόλεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Tην Πέμπτη, 25 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Αμαρουσίου  η τελευταία προσυνεδριακή συνάντηση εργασίας του Δικτύου, παρουσία του Αναπληρωτή Δημάρχου  Φυλής για θέματα Υγείας Γιώργου Αντωνόπουλου και του Αντιδημάρχου  της Δημοτικής Ενότητας Ζεφυρίου  Γιάννη Μαυροειδάκου, οι οποίοι  ενημέρωσαν το προεδρείο και τους 41 δημάρχους που συμμετείχαν στην εκδήλωση για τις τραγικές ελλείψεις και τα κενά που
αντιμετωπίζει  ο Δήμος στον τομέα της παροχής υπηρεσιών υγείας.
 «Δεν είμαστε μέλος του δικτύου μέχρι τώρα, αλλά πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα ενταχθούμε γιατί θέλουμε να συμμετάσχουμε στις πρωτοβουλίες που αφορούν στην προληπτική ιατρική και γενικά την προστασία της υγείας των δημοτών μας. Είμαστε σε ένα δήμο ο οποίος έχει το ΧΥΤΑ, έχει περίπου 50.000 κατοίκους, έχει ρομά έχει παλιννοστούντες, έχει  μετανάστες,  οπότε για μας τα θέματα υγείας είναι σε πρώτη προτεραιότητα. Χρειαζόμαστε βοήθεια και πέραν της κρατικής μηχανής  για αυτό είμαστε σήμερα μαζί σας γιατί πιστεύουμε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι η μόνη που γνωρίζει τα προβλήματα στο βάθος τους και μπορεί να κάνει τις σωστές τομές για την επίλυσή τους» τόνισε στην τοποθέτησή του ο Αναπληρωτής Δήμαρχος σε θέματα Υγείας κ. Γιώργος Αντωνόπουλος.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του Αντιδημάρχου  Ζεφυρίου  κ. Γιάννη Μαυροειδάκου ο οποίος με ανοιχτή δημόσια επιστολή του από τον Νοέμβριο του 2012 καλούσε την απερχόμενη Δημοτική Αρχή να ενταχθεί στο  Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων.  «Αναλαμβάνοντας το δήμο διαπιστώσαμε τραγικές ελλείψεις στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.  Διαθέτουμε ένα κτίριο 2000 τετραγωνικών μέτρων το οποίο δυστυχώς στην ουσία στεγάζει μόνο διοικητικές υπηρεσίες. Αναφορικά με τα σχολεία καταφύγαμε για βοήθεια στον υποδιοικητή της ΔΗΠΕ Αττικής και Νήσων ο κ. Αλεβίζο. Τελικά εξασφαλίσαμε ιατρικό κλιμάκιο που πέρασε από όλα τα σχολεία του Ζεφυρίου,  εξέτασε τα παιδιά και εξέδωσε το Δελτίο Υγείας τους. Έτσι περίπου 1000 οικογένειες απέφυγαν την ταλαιπωρία και τα έξοδα, όμως αυτό ήταν κάτι που έγινε πιλοτικά, συνέβη  για πρώτη φορά σε Δήμο και δεν αποτελεί οργανωμένη δομή» τόνισε ο Γιάννης Μαυροειδάκος .
Ο Αντιδήμαρχος Ζεφυρίου κλείνοντας την μακροσκελή τοποθέτησή του τάχθηκε υπέρ των κέντρων υγείας αστικού τύπου και πρότεινε στο Δίκτυο να ενώσει κάτω από μια κοινή προγραμματική ομπρέλα τους φορείς που προσφέρουν σήμερα υπηρεσίες υγείας «γιατί σήμερα οι  κινήσεις που γίνονται είναι αποσπασματικές,  αφού ο καθένας κάνει τον δικό του προγραμματισμό, με αποτέλεσμα να υστερούμε σε σχέση με τις δυνατότητές μας» όπως χαρακτηριστικά είπε.
Άμεση ήταν η απάντηση στις τοποθετήσεις των εκπροσώπων του Δήμου Φυλής από τους διοργανωτές της προσυνεδριακής συνάντησης. «Μακάρι να σας έχουμε στο δίκτυό μας. Συμφωνούμε με αυτά που θέσατε και σας ενημερώνω ότι η πρώτη κίνησή μας ήταν σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο που θέσατε. Είμαστε ένα αρκετά δυναμικό και με μεγάλη παρουσία πια στη ζωή του τόπου δίκτυο και έχουμε ξεκινήσει κάποιες συνεννοήσεις με την κρατική εξουσία για να δούμε πως μπορούμε, βάσει της ατζέντας του 2020 να συντονιστούμε. Να ξέρετε ο Δήμος σας θα μπει σε μια οικογένεια Δήμων με μεγάλη αλληλοϋποστήριξη μεταξύ τους και μεταφορά τεχνογνωσίας από την Ευρώπη προς εσάς, που δεν είναι θεωρητική αλλά πρακτική» απάντησε η Συντονίστρια του Προγράμματος Υγιείς Πόλεις του Π.Ο.Υ. κ. Νταίζη Παπαθανασοπούλου.

 Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ε.Δ.Δ.ΥΠ.Π.Υ και Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης μίλησε για την Πολιτική Σημασία του  Παγκόσμιου Συνεδρίου Υγιών Πόλεων ενώ  εστίασε, με έντονο ύφος, στις προτεραιότητες που πρέπει να αναληφθούν από την Κ.Ε.Δ.Ε. για την προώθηση πολιτικών πρόληψης της Υγείας. «Η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει καίριο ρόλο στον τομέα της πρόληψης της Υγείας μέσα από την υιοθέτηση πρακτικών και την υλοποίηση ολοκληρωμένων προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου τόνισε ο κ.Πατούλης, που ξέσπασε στο άκουσμα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Δήμαρχος Νισύρου. «Η Κ.Ε.Δ.Ε μπορεί σε πανελλαδικό επίπεδο να αποτελέσει το όχημα για να προωθηθούν πρωτοβουλίες και στον τομέα της Υγείας προς όφελος των τοπικών κοινωνιών. Κάποιοι εκεί στην ΚΕΔΕ πρέπει να βγουν από τα γραφεία τους και να στείλουνε γιατρό στη Νίσυρο, να  αφήσουν τα παιγνίδια με τις μικροπαρέες» είπε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου τονίζοντας πως το πρόβλημα του Δημάρχου Νισύρου «δεν είναι πρόβλημα ενός μεμονωμένου Δημάρχου είναι πρόβλημα της ΚΕΔΕ, είναι πρόβλημα όλων μας και όποιος δεν μπορεί να πάει σπίτι του» κατέληξε ο κ. Πατούλης.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια