Το ΣΟΚ που παθαίνει όποιος επισκέπτεται τη ΧΩΜΑΤΕΡΗ Φυλής .


-Σήμερα επισκέφθηκα το Δήμο Φυλής και με την υπ'αριθ. 40329 αίτηση, ζήτησα όλα τα σχετικά έγγραφα για τη Μονάδα Αποτέφρωσης Νοσοκομειακών Αποβλήτων, η οποία βρίσκεται στο χώρο του ΧΥΤΑ Φυλής.
-Στη συνέχεια, επισκέφθηκα τον ΧΥΤΑ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμάτων). Δεν σας κρύβω ότι η επίσκεψη αυτή ήταν γροθιά στο στομάχι. 
-Ένας ευγενέστατος άνθρωπος, ο επόπτης, προσφέρθηκε να με ξεναγήσει στο χώρο των εγκαταστάσεων. Μιλάμε για μια απέραντη έκταση, στα όρια των Δήμων Φυλής, 'Ανω Λιοσίων και Ασπροπύργου.
-Όπως προχωράει το αυτοκίνητο, κατά μήκος της μιας πλευράς, υπάρχει ένα βουνό με υποτυπώδεις θάμνους στην επιφάνεια του. Πρόκειται για το μνημείο
ασυδοσίας και αδιαφορίας δημοτικών αρχών και κυβερνήσεων για πολλές δεκαετίες. Κάτω από την επιφάνεια του βουνού, βρίσκονται θαμμένοι εκατομμύρια τόνοι, σύμμεικτων σκουπιδιών, μέσα στο χώμα. Χωρίς κανένα μέτρο προστασίας του εδάφους. Ισχυρά δηλητήρια αποστραγγίζονται χρόνια και χρόνια, έχοντας μολύνει τα πάντα. Η πληγή αυτή θα είναι για πάντα εκεί, για να μας θυμίζει πως το περιβάλλον καταστρέφεται από την αδιαφορία και την ασυδοσία. Το βουνό αυτό είναι έργο της τοπικής αυτοδιοίκησης, του ελληνικού δημοσίου και όλων εμάς.
-Από την αντίθετη πλευρά, υπάρχει το νέο κύτταρο του ΧΥΤΑ. Μπετοναρισμένο, με κατασκευή προφύλαξης του εδάφους, με εξαεριστήρες μεθανίου.
-Για πόσο καιρό θα είναι επαρκές το κύτταρο αυτό?
-Περίπου για ενάμισι χρόνο.
-Και μετά?
-................
Πλησιάζουμε τη λακκούβα. Χιλιάδες γλάροι πετάνε πάνω από τα σκουπίδια. Ανθρώπινα πλάσματα είναι μέσα σ'αυτά και αποσύρουν διάφορα αντικείμενα.
-Το πρόβλημά μας είναι ότι γίνονται πολλά ατυχήματα και βρίσκουμε το μπελά μας.
-Δεν μπορείτε να κάνετε κάτι?
-Οχι, πως να τους σταματήσουμε?
-Τι τα κάνουν αυτά τα αντικείμενα?
-Τα δίνουν σε διάφορα εργοστάσια ανακύκλωσης εδώ γύρω.

Εκείνη τη στιγμή περνάει από μπροστά μας ένας μικροσκοπικός νεαρός, κατάμαυρος. Έσερνε δύο στρώματα. 
Να τα στρώματα που πετάμε, σκέφτηκα. Που να τα πηγαίνουν και τι να τα κάνουν?
-Στη συνέχεια περνάμε μπροστά από το εργοστάσιο ανακύκλωσης.
-Σύμμεικτα έρχονται εδώ τα σκουπίδια?
-Ναί.
-Μάλλον δεν είναι σωστή η δουλειά που γίνεται, είπα.
-Αν τα υλικά δεν έρχονται σαφώς διαχωρισμένα, δεν μπορεί να γίνει ανακύκλωση, απάντησε.

Αγαπητοί συμπολίτες, το νέο κύτταρο του ΧΥΤΑ, η Μονάδα Αποτέφρωσης, το εργοστάσιο ανακύκλωσης, είναι πλέον ιδιωτικά. Και ως ιδιωτικά, έχουν τη τάση να μεγαλώνουν και να επεκτείνονται. Να μετατρέπονται σε μια τεράστια, κερδοφόρα και ανεξέλεγκτη επιχείρηση.

Αν δεν κάνουμε πράξη, με επιμονή και συνείδηση την ανακύκλωση στην πηγή, αν δεν διαχειριστούμε με ευθύνη τα σκουπίδια μας, όπως σαφώς λέει το πρόγραμμα της Δύναμης Ζωής, η Αττική, δεν θα είναι μια περιφέρεια, αλλά μια χωματερή και μάλιστα αρκετά σύντομα.

ΠΗΓΗ:http://dialogow.blogspot.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια