Με απόφαση της Ένωσης Περιφερειακών Ενοτήτων Ελλάδας ( ΕΝΠΕ) , δεν θα προχωρήσει σε καμία Περιφέρεια , η εφαρμογή του νόμου της αξιολόγησης , μέχρι ότου γίνουν εκείνες οι βελτιώσεις που ζητά και οι οποίες τονίζει εγγυώνται ένα πραγματικά αξιοκρατικό σύστημα αξιολόγησης .
Είχε προηγηθεί η ΚΕΔΕ και το σύνολο σχεδόν των Δήμων , που έχουν απορρίψει ή αρνηθεί να προβούν στην εφαρμοφή του , θέτοντας πλέον στην κυβέρνηση και την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών , ενώπιον ενός κρίσιμου πολιτικού διλήμματος : Ή να παγώσει την εφαρμογή του , παρότι αποτελεί μνημονακή υποχρέωση ή να απαιτήσει την εφαρμογή και να επιβάλλει πειθαρχικές ποινές ( αργίες ) σ΄ όσους αιρετούς εξακολουθήσουν να αρνούνται.
Το ενδεχόμενο να προβούν τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης
σε βελτιώσεις του σχετικού νομοθετήματος , θεωρείται σχεδόν αδύνατο, δεδομένου ότι θα αποτελούσε βαρύτητα ήττα και παραδοχή εκ μέρους τους ότι ήτα λάθος , πριν καν …εφαρμοστεί.
Η ΕΝΠΕ, που αποτελεί το κορυφαίο θεσμικό όργανο των αιρετών Περιφερειών , σ΄ανακοίνωσή της , υπογραμμίζει ότι « ο νόμος είναι αντικειμενικά ανεφάρμοστος μέχρι να δοθούν από το Υπουργείο οι απαραίτητες οδηγίες και διευκρινίσεις καθώς και να κριθούν οριστικά τα σοβαρά ζητήματα αντισυνταγματικότητας που έχουν εγερθεί ενώπιον του Συμβουλίου Επικρατείας».
Στην ανακοίνωσή της , η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας , υπογραμμίζει ότι
«τοποθετείται πάγια υπέρ ενός συστήματος αξιολόγησης των υπαλλήλων της το οποίο θα παρέχει ουσιαστικά κίνητρα για την βελτίωση της αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας του έργου τους προς όφελος του πολίτη και των ίδιων των εργαζομένων».
«τοποθετείται πάγια υπέρ ενός συστήματος αξιολόγησης των υπαλλήλων της το οποίο θα παρέχει ουσιαστικά κίνητρα για την βελτίωση της αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας του έργου τους προς όφελος του πολίτη και των ίδιων των εργαζομένων».
Σύμφωνα με την ΕΝΠΕ , « το σύστημα αξιολόγησης των υπαλλήλων που εισάγεται με το Ν. 4250/2014 προδήλως δεν πληροί τα προαναφερόμενα κριτήρια, ενώ παράλληλα υφίστανται ζητήματα αντισυνταγματικότητας των διατάξεών του, τα οποία έχουν επισημανθεί από το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου».
Και επισημαίνει ότι , «όπως έχει παγίως κριθεί από τη νοµολογία, βασικές αρχές και κατευθύνσεις του συστήματος αξιολόγησης είναι η αντικειμενική και αμερόληπτη στάθμιση βάσει σαφώς προσδιοριζόµενων κριτηρίων της επαγγελµατικής ικανότητας και καταλληλότητας των υπαλλήλων σε σχέση µε το αντικείμενο της εργασίας τους και τα καθήκοντά τους, αλλά και της απορρέουσας από το Σύνταγµα (άρθρο 5) αρχής της αξιοκρατίας, η δε βαθμολόγηση των δηµοσίων υπαλλήλων πρέπει να γίνεται πάντοτε μετά από αντικειμενική και ουσιαστική αξιολόγηση και κρίση τους από τα αρµόδια όργανα».
Αντίθετα , σημειώνει , «με τις νέες ρυθμίσεις επιβάλλεται ο εκ των προτέρων ορισμός ανώτατων και απαράβατων ποσοστών υπαλλήλων που μπορούν να αξιολογηθούν ανά βαθμολογική κλίμακα. Και αυτό ανεξάρτητα από την πραγματική κρίση των αξιολογητών ως προς την ποιότητα των αξιολογουμένων. Τα κριτήρια αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας, όπως προσδιορίζονται στις διατάξεις του νόμου, είναι στην ουσία αόριστες και μη σαφώς προσδιορισμένες έννοιες σε μία διοίκηση που λειτουργεί χωρίς καθηκοντολόγιο, χωρίς διακριτά χρονικά στάδια υλοποίησης των διαδικασιών και χωρίς προσδιορισμό των υπαλλήλων που απαιτούνται για τη διεκπεραίωση των διοικητικών ενεργειών σε υπηρεσίες που στην ουσία λειτουργούν υποστελεχωμένες.
Επιπρόσθετα η αξιολόγηση ιδιαίτερα κατά την πρώτη εφαρμογή της απαιτεί εξειδίκευση από το Υπουργείο με την παροχή συγκεκριμένων οδηγιών και κατευθύνσεων ως προς τα τεχνικά ζητήματα που αφορούν στην εφαρμογή συγκεκριμένων αντικειμενικών κριτηρίων αξιολόγησης της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας των υπαλλήλων μας. Τέτοιες οδηγίες και κατευθύνσεις δεν έχουμε λάβει μέχρι σήμερα γεγονός που καθιστά το νόμο επί τοις ουσίας ανεφάρμοστο σε βασικά ουσιώδη σημεία του».
Γι αυτό τονίζει , « το πάγωμα της εφαρμογής του νόμου ειδικά στις αιρετές Περιφέρειες επιβάλλεται και από τους νομικούς περιορισμούς που έχουν τεθεί στη διενέργεια πάσης φύσεως υπηρεσιακών μεταβολών μέχρι την ανάληψη της θητείας των νέων Περιφερειακών αρχών».
πηγή:http://newsta.gr/
0 Σχόλια