Στο 32,7% οι μετεξεταστέοι της Α΄Λυκείου στα Άνω Λιόσια


Εξαπλασιάστηκε το ποσοστό των μαθητών της Α’ τάξης των Γενικών Λυκείων που παραπέμπονται για επαναληπτικές εξετάσεις το Σεπτέμβριο, σε σχέση με πέρσι, τονίστηκε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το ΔΣ της ΟΛΜΕ σχετικά με τις επιπτώσεις του νόμου 4186/13 όσον αφορά στην τράπεζα θεμάτων και το νέο τρόπο προαγωγής στην Α’ Λυκείου.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η ΟΛΜΕ, από το 65% των σχολείων σε όλη τη χώρα, ενώ πέρυσι είχε κριθεί μετεξεταστέο το 4% των μαθητών, φέτος το συγκεκριμένο ποσοστό άγγιξε το 24%.
Για δραματική αύξηση της σχολικής αποτυχίας έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θέμης Κοτσιφάκης και για ταλαιπωρία των μαθητών που όπως είπε «αντιμετωπίστηκαν ως πειραματόζωα όλη τη χρονιά».
Αναφερόμενος στη σχετική τροπολογία που αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή ο υφυπουργός Παιδείας, Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, ο κ. Κοτσιφάκης υποστήριξε «η διορθωτική κίνηση του υπουργείου είναι μισή. Πρόκειται για μπαλώματα καθώς τα προβλήματα αυτού του συστήματος είναι δομικά», ενώ επανέλαβε τη θέση
της ΟΛΜΕ για επιστροφή στον προηγούμενο τρόπο προαγωγής των μαθητών.
Πρώτη στον κατάλογο με τους περισσότερους μετεξεταστέους μαθητές στην Α’ Λυκείου, φέτος, είναι η Ζάκυνθος όπου το ποσοστό ανέρχεται στο 46,4% και ακολουθούν η Ξάνθη (40,9%) και το Ρέθυμνο (38,2%).
Σύμφωνα με τον κ. Κοτσιφάκη πάνω από το μέσο όρο, δηλαδή πάνω από το 23,30%, «βρίσκεται το κέντρο της Αθήνας, με 30,6%, όπου ζουν μετανάστες, εργατικές περιοχές τα Άνω Λιόσια (32,7%), η Ελευσίνα (31,4%), τουριστικές περιοχές Λασίθι (38%), Χαλκιδική (31,7%), Κεφαλονιά (31%) και μικρές νησιωτικές περιοχές όπως η Ικαρία (28,2%) και οι βόρειες Κυκλάδες (36,1%), που πληρώνουν τα εκπαιδευτικά κενά».
Ο κ. Κοτσιφάκης ανέφερε, επίσης, ότι υπάρχει σχολείο που το ποσοστό της αύξησης των μετεξεταστέων φέτος άγγιξε το 75%, σε άλλο σχολείο από τους 156 μαθητές κρίθηκαν μετεξεταστέοι οι 81, ενώ πέρυσι είχαν δώσει επαναληπτικές εξετάσεις τρεις. Όπως συμπλήρωσε τα αποτελέσματα των ΕΠΑΛ όπου ισχύει ο παλαιός τρόπος προαγωγής είναι πιο ευνοϊκά.
Ο κ. Κοτσιφάκης υποστήριξε ότι το συγκεκριμένο σύστημα μετατρέπει το Λύκειο σε εξεταστικό κέντρο και «εκτρέπει τον παιδαγωγικό χαρακτήρα του σε εξετασοκεντρικό», γεγονός που έχει επιπτώσεις και στην ποιότητα της δημόσιας εκπαίδευσης. Παράλληλα, επανέλαβε ότι η ΟΛΜΕ ζητάει «την κατάργηση του αντιεκπαιδευτικού νόμου 4186/13».
Αναφορικά με το θέμα «διαθεσιμότητα-απολύσεις εκπαιδευτικών» ο κ. Κοτσιφάκης είπε ότι η κυβέρνηση κρατά εδώ και 12 μήνες σε ομηρεία 1800 εκπαιδευτικούς για τους οποίους έχει παραταθεί η διαθεσιμότητα αλλά επικρατεί αβεβαιότητα σχετικά με την τοποθέτησή τους σε νέες θέσεις , ενώ έχει διακοπεί η μισθοδοσία 85 εκπαιδευτικών. Όπως σημείωσε η ΟΛΜΕ θα λάβει μέρος στις κινητοποιήσεις της ΑΔΕΔΥ στις 9 Ιουλίου «μαύρη επέτειος ανακοίνωσης της διαθεσιμότητας των εκπαιδευτικών».
«Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την εκπαιδευτική πολιτική για να επιβάλει την πολιτική της» είπε ο γραμματέας της ΟΛΜΕ, Σταμάτης Νικολάου, ενώ το μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ Σταύρος Τζιορτζιώτης, υποστήριξε ότι ο συγκεκριμένος νόμος θα διώξει πολλά παιδιά από το σχολείο. Παρούσα στη συνέντευξη Τύπου ήταν και η αντιπρόεδρος της ΟΛΜΕ Ελένη Ζωγραφάκη.
πηγή:http://rethemnosnews.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια