ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΟΥΡΑΙΜΗΣ: «Μέσα σε δυο με τρία χρόνια, ο δήμος Φυλής θα έχει πολλαπλά έσοδα…»



PDFΕκτύπωσηE-mail
Νεα φωτο Μπουραιμης
Συντάχθηκε απο τον/την Μένη Πιρπινιά   
Παρασκευή, 30 Δεκέμβριος 2011 10:02
Διοικεί ένα χρόνο τον νέο δήμο Φυλής, με την ακλόνητη πεποίθηση πως όποιος ζυγίζει το φορτίο του, μπορεί να το κουβαλήσει. Λέει συχνά στους συνεργάτες του ότι βρήκαν ένα βουλιαγμένο καράβι μέσα στο βυθό και, με ένα περίτεχνο τρόπο, το έχουν μετατρέψει σε υποβρύχιο και αρνείται επίμονα δυο πράγματα: να γυρίσει στο παρελθόν, γιατί τον ενδιαφέρει το μέλλον και να δει τα εμπόδια, γιατί δεν θέλει να πάρει τα μάτια του από τον στόχο. Ο Δήμαρχος Φυλής Δημήτρης Μπουραίμης μιλά στη ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ για τον ένα χρόνο διοίκησης του νέου δήμου, την μεγάλη προσπάθεια που έγινε σε επίπεδο υποδομής, την παραβατικότητα, την εφεδρεία, τη διαχείριση απορριμμάτων, την καθημερινότητα, τα όνειρα και το προσωπικό του στοίχημα…
Συνέντευξη στη Μένη Πιρπινιά
Ένας χρόνος έχει περάσει από την εφαρμογή του Καλλικράτη και θα ήθελα να μου πείτε, σε γενικό επίπεδο κατ΄ αρχήν, αν έχει επιβεβαιώσει ή διαψεύσει τις προσδοκίες σας…
Ο Καλλικράτης εφαρμόστηκε θεσμικά και χωρίς να εξεταστεί αν οι τοπικές κοινωνίες το ήθελαν. Εφαρμόστηκε, διότι θεωρητικά το ήθελε η πλειοψηφία της τοπικής αυτοδιοίκησης,
με κάποιες αποφάσεις που πήρε στα συνέδριά της. Μπορεί, ωστόσο, να πήγαμε σε μια θεσμική συνένωση αλλά τυπικά και ουσιαστικά ο Καλλικράτης δεν έχει εφαρμοστεί, με την έννοια ότι θα έπρεπε να προηγηθούν δεκάδες υπουργικών αποφάσεων, κάτι το οποίο δεν έγινε. Προσωπικά, είμαι οπαδός του ρητού «η ισχύς εν τη ενώσει» και πιστεύω ότι στην συγκυρία που περνά η Ελλάδα είναι μια θετική προσέγγιση, διότι μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα μια περιοχής από καλύτερη θέση και με καλύτερες δυνατότητες.
Σε τοπικό επίπεδο;
Σε τοπικό επίπεδο, ο Καλλικράτης ήταν μάννα εξ΄ ουρανού. Για παράδειγμα, ο τέως δήμος Άνω Λιοσίων είχε χαρακτηριστικά χρεοκοπίας ενώ ο πρώην δήμος Ζεφυρίου είχε χαρακτηριστικά πτώχευσης. Γι΄ αυτά τα χαρακτηριστικά, ασφαλώς, δεν φταίνε οι πολίτες αλλά όσοι είχαν τη διαχείριση διαχρονικά. Παρόλο που στα Άνω Λιόσια, μέσα σε μια 20ετία έγιναν έργα που δεν θα γίνονταν ούτε στα επόμενα 150 χρόνια, δεν υπήρξε βιώσιμη ανάπτυξη με την έννοια της οικονομικής προσέγγισης. Στο Ζεφύρι, επίσης, υπήρξε αρνητικό πρόσημο. Θεωρητικά, λοιπόν, όσοι έκαναν το εγχείρημα, είχαν στο μυαλό τους και αυτό: ότι δηλαδή έχουμε έναν εύρωστο δήμο και προσπαθούμε να τον «παντρέψουμε» με δυο δήμους που έχουν αρνητικά χαρακτηριστικά. Από την άλλη, υπήρχε μια αντίληψη ότι ο νέος δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο θα λειτουργούσαν σε έναν ανύπαρκτο δήμο. Αυτό ήταν το μεγάλο στοίχημα που εμείς καταφέραμε να κερδίσουμε τη χρονιά που πέρασε. Να αποδείξουμε, δηλαδή, ότι δεν έχουμε την ευθύνη ενός ανύπαρκτου δήμου - όσον αφορά στα διοικητικά, οικονομικά και θεσμικά ζητήματα - αλλά έχουμε την ευθύνη ενός δήμου με πραγματικά χαρακτηριστικά, δηλαδή δυνατότητες ισοσκέλισης και σιγά – σιγά πλεονάσματος και επενδύσεων.
Θέλετε, δηλαδή, να πείτε ότι ο Καλλικράτης βοήθησε τους δυο πρώην δήμους – Άνω Λιόσια και Ζεφύρι – μέσα από την συνένωσή τους με τη Φυλή;
Σε αυτή τη χρονική περίοδο, ναι. Φανταστείτε ότι, εμείς προσθέσαμε ως έσοδα σε ένα κοινό ταμείο, περίπου άλλα τόσα, από όσα είχαν και οι δύο δήμοι μαζί,. Και αντιλαμβάνεστε, ότι έτσι αντιμετωπίζουμε τις υποχρεωτικές και ανελαστικές δαπάνες του νέου δήμου, με τρόπο που μας δίνει τη δυνατότητα να βρίσκουμε λύσεις.
Προεκλογικά, είχατε σχηματίσει άποψη για τους δυο δήμους που θα συνενώνονταν με το δικό σας. Τα προβλήματα ήταν αυτά που γνωρίζατε; Περιμένατε, δηλαδή, αυτό που κληθήκατε να αντιμετωπίσετε;
Για να μπορέσεις να αντιμετωπίσεις τα προβλήματα, πρέπει κατ΄ αρχήν να τα κωδικοποιήσεις. Παρότι δεν περιμέναμε να υλοποιηθεί ο Καλλικράτης, κάναμε αυτήν την κωδικοποίηση και την ομαδοποίηση. Τον χρόνο που πέρασε, προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα που είχαν να κάνουν με την καθημερινότητα, για την οποία δεν είμαστε ασφαλώς ικανοποιημένοι, χωρίς ωστόσο να έχουμε χαλάσει αυτό που βρήκαμε…
Τι βρήκατε, αλήθεια, κ. δήμαρχε;
Μια εγκαταλειμμένη περιοχή, από πλευράς διοίκησης. Με προσεγγίσεις και αντιλήψεις δημαγωγικού και λαϊκίστικου χαρακτήρα και όχι ουσιαστικής επίλυσης των προβλημάτων.
Όταν αναφέρεστε στην καθημερινότητα, τι εννοείτε;
Η καθημερινότητα πρέπει να αποτελεί μια αυτοματοποιημένη κατάσταση, η οποία μέσα από μια δομή και ένα πρόγραμμα, να μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες ποιότητας ζωής σε κατοίκους και επισκέπτες. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί να έχουν τα απαραίτητα για να λειτουργήσουν, όπως και όλες οι δημοτικές υπηρεσίες, προκειμένου να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους απέναντι στους δημότες. Είναι η συγκοινωνία, η συνεργασία των διοικητικών υπηρεσιών με τα αρμόδια υπουργεία και τις δομές του κράτους, είναι όλα εκείνα που συνθέτουν τη λειτουργία ενός δήμου. Η καθημερινότητα είναι το τελευταίο λάθος που πρέπει να γίνει και το πρώτο που θα διορθωθεί.
Τι κάνατε, λοιπόν, εσείς γι΄ αυτήν την καθημερινότητα, εδώ και ένα χρόνο;
Έχουμε κάνει μια μεγάλη προσπάθεια σε επίπεδο υποδομής, η οποία θα δείξει τα χαρακτηριστικά της τον επόμενο χρόνο. Θεωρούμε ότι ο τελευταίος εχθρός αλλά και ο πρώτος σύμμαχος, με τον οποίο θα αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα, είναι ο εργαζόμενος του δήμου. Γι΄ αυτό και βάλαμε ως πρωταρχικό στόχο να λύσουμε το οικονομικό του πρόβλημα, προκειμένου να μπορεί να λειτουργήσει απερίσπαστα και το καταφέραμε - με εξαίρεση το δημοτικό ραδιόφωνο και κάποιες δομές στον πολιτισμό, όπου υπήρξαν προβλήματα, τα οποία θα λύσουμε. Καταφέραμε να μην χάνουν χρόνο, διοίκηση και εργαζόμενοι, με το να συζητούν το αυτονόητο, αν θα δηλαδή θα πληρωθούν ή όχι. Όταν ιεραρχείς τους στόχους και θέλεις να αλλάξεις ένα δήμο, να τον κάνεις αναπτυξιακό και πλεονασματικό, πρέπει να εξασφαλίσεις σε πρώτη φάση το εργασιακό κόστος και συνθήκες εργασιακής ειρήνης, για να μπορούν να αποδώσουν οι εργαζόμενοι…
Μου μιλάτε, όμως, για εργαζόμενους αλλά η καθημερινότητα του δημότη, δεν είναι μόνο αυτό. Είναι οι λακκούβες, η καθαριότητα, οι δρόμοι… Τι έχετε κάνει για όλα αυτά;
Δεν ξέρω πως το θέτετε, κα Πιρπινιά, αλλά είναι μια αντίληψη λανθασμένη. Οι λακκούβες ή η εξυπηρέτηση του δημότη έχουν να κάνουν με τη λειτουργία των εργαζομένων. Δεν είναι κάτι άσχετο…
Ναι, αλλά είναι κάτι που δεν έχει λυθεί. Για παράδειγμα, οι λακκούβες στους δρόμους υπάρχουν…
Σας είπα, η προτεραιότητά μας τον πρώτο χρόνο, δόθηκε στα οργανωτικά, κάτι απολύτως απαραίτητο. Δεν θέλαμε να δημιουργήσουμε μια αντίληψη πρόσκαιρης ικανοποίησης των κατοίκων. Προσωπικά, δεν είμαι ικανοποιημένος από την κατάσταση στις γειτονιές του δήμου μας αλλά θέλω να σας πω το εξής: για την αποκατάσταση των δρόμων χρειάζεται προμήθεια υλικών, χρειάζεται να πας σε αυτεπιστασία ή σε ανάδοχο και χρειάζεται να έχεις και τις νομικές προϋποθέσεις, δηλαδή έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό που να σου δίνει τη δυνατότητα να κάνεις κάποια πράγματα. Και εφόσον επιμένετε, θέλω να σταθούμε λίγο στις αιτίες που υπάρχουν λακκούβες. Λακκούβες υπάρχουν όταν η υπηρεσία ύδρευσης, προσπαθώντας να διορθώσει μια βλάβη, τις δημιουργεί ή όταν υπάρχουν θέματα ομβρίων ή αποχέτευσης. Ακόμα και οι δημόσιες υπηρεσίες, όπως η ΔΕΗ ή ο ΟΤΕ, για παράδειγμα, μπορούν να κάνουν ένα έργο και να αφήσουν πίσω λακκούβες. Είναι κάτι που το αντιληφθήκαμε και έχουμε ήδη ξεκινήσει να αντιδρούμε ανάλογα. Σας λέω, λοιπόν, ότι το νέο χρόνο και με το νέο προϋπολογισμό, δεν θα υπάρχουν λακκούβες, διότι θα επεμβαίνουμε εγκαίρως.
Επιμένω, κ. δήμαρχε, διότι γνωρίζω ότι και εσείς πέσατε σε μια λακκούβα με το αυτοκίνητό σας και αγανακτήσατε...
Εγώ γενικώς αγανακτώ, διότι πιστεύω πολύ σε αυτό που κάνω, με χαρακτηριστικά σχεδόν αφιέρωσης, ακόμα και σε βάρος της προσωπικής μου ζωής. Όμως, κοιτάξτε. Δεν αντιλέγω ότι υπάρχουν προβλήματα καθημερινότητας αλλά πιστεύω ότι υπάρχει, επίσης και μια συστηματική και έντεχνη προπαγάνδα γύρω από αυτό. Τα προβλήματα του δημότη δεν είναι μόνο αισθητικά είναι και δομικά. Πρέπει να αλλάξουμε την καθημερινότητά μας. Η καθαριότητα, η ύδρευση, ο ηλεκτροφωτισμός, η συγκοινωνία, η κυκλοφορία, σε όλα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν. Εκεί είναι το θέμα και εκεί έχουμε εστιάσει.
Οικονομικά, ποια είναι η κατάσταση στο δήμο;
Αντιμετωπίσιμη και βιώσιμη.
Βρήκατε χρέη που περιμένατε;
Βρήκα πράγματα που τα υποψιαζόμουν, τα περισσότερα τα ήξερα, ίσως όχι όλα. Βρήκα, όμως επίσης, ότι οφείλονται πολλά χρήματα στο δήμο και δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες διοικητικές και νομικές ενέργειες, για να μπορέσουν να κατοχυρωθούν αυτά τα χρήματα. Το μεγάλο πρόβλημα του δήμου δεν είναι οι υποχρεώσεις του, είναι ότι δεν έχει μια δομή εσόδων. Και γι΄ αυτό το μέλλον του θα κριθεί, στο αν μπορεί να δημιουργήσει νέα έσοδα με την ανάπτυξη.
Από πού έχει να λαμβάνει έσοδα ο δήμος;
Από το κεντρικό κράτος, κατ΄ αρχήν. Για παράδειγμα, το υπουργείο εσωτερικών μας χρωστά, ως αντισταθμιστικά οφέλη, 10 εκατομμύρια ευρώ ενώ όλοι οι δήμοι μας οφείλουν, περίπου, 120 εκατομμύρια για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ. Επίσης, οφείλονται χρήματα από τα μεγάλα συνοδευτικά έργα, την ΕΥΔΑΠ, υποχρεώσεις μεταφροντίδας, αντιρρύπανσης κ.λ.π. Ακόμα, εμείς έχουμε ιδιοκτησία συνολικά περίπου 1500 στρέμματα εντός του ΧΥΤΑ, από τα οποία τα 700 είναι στη διαδικασία απαλλοτρίωσης. Κατά συνέπεια, θεωρητικά, το κράτος οφείλει πολύ μεγαλύτερο ποσό…
Θεωρητικά, ναι. Στην πράξη, θα τα διεκδικήσετε;
Κατά καιρούς, είχαν γίνει κάποιες ενέργειες, τις οποίες εμείς κωδικοποιήσαμε και θα τις προχωρήσουμε περαιτέρω, ασφαλώς.
Είπατε νωρίτερα, ότι έχει οφειλές η ΕΥΔΑΠ προς το δήμο. Τι έχει γίνει με το ποσό που χρωστά ο δήμος στην ΕΥΔΑΠ;
Κάναμε μια πρόταση για μνημόνιο συνεργασίας και πιστεύουμε ότι θα ανταποκριθούν. Είναι σημαντικό θέμα και το χειριζόμαστε ανάλογα.
Να πάμε στο θέμα του ΧΥΤΑ και της διαχείρισης των απορριμμάτων. Πρόσφατα, κάνατε μια παρέμβαση στον προσυμβατικό διάλογο. Γιατί το κάνατε και με ποιο στόχο;
Κατ΄ αρχήν, θεωρώ ότι η παρέμβαση ήταν υποχρέωση όλων όσοι πραγματικά ενδιαφέρονται. Δεν το έκανα μόνο από θέση θεσμικής ευθύνης αλλά και σαν κάτοικος της περιοχής. Αν δεν είχαμε παρέμβει, θα υπήρχε η εντύπωση ότι συμφωνούμε με την πρόταση του κράτους, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και, κατά συνέπεια, θα μπορεί να έρχεται ο καθένας στην περιοχή μας, την οποία έχουν βρει σαν εύκολη λύση και να υλοποιεί καταστάσεις με την έννοια του κατεπείγοντος. Γι΄ αυτό έγινε η παρέμβαση. Πραγματικά, πιστεύουμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε σελίδα και να στηρίζουμε την οικονομία της περιοχής σε άλλου είδους ανάπτυξη.
Κάποιοι, όμως, μπορεί να θεωρήσουν ως προσχηματική αυτή την κίνηση, διότι κάνετε μια παρέμβαση σε μια απόφαση ήδη ειλλημένη…
Δεν μπορεί να το λέτε αυτό, κα Πιρπινιά, ούτε ως προσέγγιση, ούτε ως ερώτηση. Είναι δυνατόν να υπάρχουν προειλημμένες αποφάσεις στη δημοκρατία; Ειδικά στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, σε σχέση με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και με βάση το Σύνταγμα και τους νόμους, ο τοπικός παράγοντας παίζει βασικό ρόλο.
Περιμένετε να γίνει κάτι με αυτήν την παρέμβαση;
Ασφαλώς και περιμένω, διαφορετικά δεν θα την έκανα. Ως διοίκηση, ότι κάνουμε, το κάνουμε για να φέρει αποτέλεσμα. Και το εννοούμε.
Πρόσφατα, επισκέφθηκε το ΧΥΤΑ ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Τι του είπατε και τι σας είπε;
Ο υπουργός Περιβάλλοντος έκανε μια ιδιωτική επίσκεψη, σε ένα χώρο που βρίσκεται στα διοικητικά μας όρια αλλά διοικείται από τον ΕΣΔΚΝΑ. Και κάνω μια παρένθεση, για να σας πω, ότι εμείς, στην παρέμβασή μας, ζητάμε αυτός ο χώρος να διοικείται από το δήμο Φυλής, προκειμένου να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε ένα χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσης και να κάνουμε διαχείριση απορριμμάτων, τέτοια που μπορεί να κάνει οποιοσδήποτε δήμος. Ο υπουργός, λοιπόν, είχε την ευθιξία να ζητήσει σε αυτήν την επίσκεψη να είναι και ο τοπικός δήμαρχος. Μπορούσε να μην το κάνει, διότι εμείς δεν έχουμε διοικητική αρμοδιότητα εκεί. Εκείνο που μας πικραίνει, όμως, είναι η ανακοίνωσή του ότι επισκέφθηκε και τους άλλους δυο χώρους και μας πικραίνει, διότι μας εξισώνει με περιοχές που είναι διαφορετικές από εμάς, είτε γιατί έτσι λέει η προκήρυξη, είτε γιατί κάποιοι σύμβουλοί του θέλουν τεχνηέντως να μας τοποθετήσουν στο ίδιο επίπεδο. Η περιοχή μας έχει κάνει το καθήκον της, έχει υλοποιήσει το 95% αυτού που έπρεπε να κάνει ενώ στις άλλες περιοχές δεν έχει υλοποιηθεί τίποτα. Δεν είμαστε το ίδιο και δεν μπορούμε να συμπεριφερόμαστε σαν να μην υπήρχε εδώ τίποτα.
Θα επιμείνω, όμως, κ. δήμαρχε. Τι σας είπε και τι του είπατε;
Εγώ, όταν μιλώ με τον υπουργό, κα Πιρπινιά, δεν έχω ως πρώτο θέμα τα απορρίμματα. Έχω τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ανάδειξη των κλασικών αρχαιοτήτων, οι οποίες γειτνιάζουν με το ΧΥΤΑ. Δεν συζητώ τι θα γίνει στη διαχείριση των απορριμμάτων, όπου οι θέσεις μας δεδομένες. Μιλάμε για μια αυτόνομη διαχειριστική ενότητα, ενταγμένη σε έναν περιφερειακό ή διαπεριφερειακό σχεδιασμό, ο οποίος θα είναι μέρος ενός εθνικού σχεδιασμού και με τον οποίο θα καθορίζονται επακριβώς οι χώροι, οι εγκαταστάσεις και ο τρόπος επεξεργασίας των αποβλήτων, για κάθε είδος και τύπο αποβλήτων ξεχωριστά, έτσι ώστε άπαντες να γνωρίζουν τους χώρους και τις διαδικασίες επεξεργασίας των αποβλήτων. Λέμε, επίσης, ότι είναι αναγκαίο και όρος εκ των ων ουκ άνευ, ο κάθε Δήμος ή σύνολα Δήμων, να επεξεργαστούν προγράμματα ανακύκλωσης και τελικής διαχείρισης σε τοπικό επίπεδο, ώστε να απαλλάξουν την περιοχή μας, που επί 40 έτη υποβαθμίζεται. Επιπλέον, ζητάμε να μάθουμε αν έχει ληφθεί υπόψη ότι σε τρία χρόνια που προβλέπεται να λειτουργήσουν οι σχεδιαζόμενες εγκαταστάσεις, ο ΧΥΤΑ Φυλής θα έχει κορεστεί και θα κλείσει.
Φαντάζομαι ότι το κλείσιμο του ΧΥΤΑ αποτελεί και κόκκινη γραμμή για εσάς…
Ασφαλώς. Δεν κάνουμε πίσω σε αυτό το κομμάτι και οποιαδήποτε συζήτηση θα ξεκινήσει από εκεί. Δεν πρόκειται στην περιοχή να δημιουργηθεί νέος ΧΥΤΑ, δεν θα θάβονται πάλι απορρίμματα άλλων περιοχών σε εμάς. Θα έχουμε τη δική μας διαχείριση.
Τελικά, ο υπουργός τι σας είπε;
Εντυπωσιάστηκε, κατ΄ αρχήν, για το πώς λειτουργεί σήμερα. Πρέπει να ξέρετε, ότι από τότε που έχουμε την ευθύνη στην περιοχή, ο ΧΥΤΑ είναι τελείως διαφορετικός. Ιδιαίτερα ο νέος χώρος που δημιουργήθηκε, από το 2007 και μετά, δεν φαίνεται ότι είναι χώρος διαχείρισης απορριμμάτων. Και εντυπωσιάστηκε γιατί δεν περίμενε ένα τόσο μεγάλο έργο να έχει τέτοια διαχείριση. Πάντως, σας λέω ξανά, ότι η επίσκεψη αφορούσε περισσότερο στον ίδιο.
Από τότε που αναλάβατε το νέο δήμο Φυλής, εδώ και ένα χρόνο, έχετε κάνει αρκετές κινήσεις γύρω από τη διαχείριση των απορριμμάτων. Παρόλα αυτά, σε κάθε ευκαιρία και με κάθε ευκαιρία, αρκετοί είναι εκείνοι που σας επιρρίπτουν ευθύνες…
Κοιτάξτε, πίσω από το ΧΥΤΑ υποκρύπτονται διάφορα συμφέροντα, κατά κύριο λόγο πολιτικά. Κάποιοι πιστεύουν ότι με το να μεγεθύνουν μια ήδη τραγική κατάσταση, θα έχουν πολιτικά οφέλη. Τέτοιες προσδοκίες, όμως, δεν λύνουν το θέμα. Για να λύσεις το θέμα, πρέπει να το γνωρίζεις καλά και να περάσεις αυτή τη γνώση σε όσους έχουν την ευθύνη. Αντ΄ αυτού μοιράζονται έντυπα, τα οποία είναι εντελώς αποπροσανατολιστικά και πανικοβάλλουν τον κόσμο. Το χειρότερο όλων, όμως, ξέρετε ποιο είναι; Όταν τίθεται το ζήτημα να φύγουν τα απορρίμματα από την περιοχή μας και να πάνε οπουδήποτε αλλού, τα ίδια άτομα αντιδρούν και σε αυτό. Δεν υπάρχει, δηλαδή, τοπική συνείδηση ή αγάπη για τον τόπο και, πιστέψτε με, δεν το βλέπω τοπικιστικά αλλά υπαρξιακά. Αν δεν φύγουν τα απορρίμματα από εδώ, δεν θα λυθούν τα προβλήματα. Όταν ζητάμε να φύγουν από εδώ αλλά να μην πάνε και κάπου αλλού, τότε που θα πάνε;
Δεν μπορεί να μην υπάρχουν άλλες λύσεις...
Γιατί δεν κάνουν ευθαρσώς μια πρόταση, για παράδειγμα, η Ελλάδα να εξάγει τα απορρίμματά της; Μια πρόταση που να μπορεί να αποτιμηθεί. Διότι το πρόβλημα διαχείρισης όχι μόνο μιας περιοχής αλλά του κράτους γενικότερα, είναι έσοδα – έξοδα. Τίποτα δεν μας χαρίζεται και τίποτα δεν είναι δωρεάν. Υπάρχουν δικαιώματα, τα οποία έχουν μετατραπεί σε ανάγκες και δυστυχώς κοστίζουν. Η δική μας προσέγγιση, για να μπορέσουμε να έχουμε έναν αυτόνομο χαρακτήρα ανάπτυξης, είναι κοστολόγηση των πάντων, για να αποφύγουμε την χρεοκοπία. Λέω συχνά στους συνεργάτες μου ότι ενώ βρήκαμε ένα βουλιαγμένο καράβι μέσα στο βυθό, με ένα περίτεχνο τρόπο, το έχουμε μετατρέψει σε υποβρύχιο. Και προσπαθούμε, όταν βγούμε στην επιφάνεια, να μην μας ξαναβυθίσουν, όσοι τέλος πάντων το επιδιώκουν.
Να πάμε στην παραβατικότητα, ακανθώδες θέμα για την περιοχή. Πρόσφατα είχατε μια συνάντηση με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη. Προέκυψε, κάτι από αυτήν;
Η παραβατικότητα είναι ένα θέμα για το οποίο πρέπει να κάνεις πολλά και να μην λες τίποτα. Πιστεύω ότι στις επόμενες κρίσεις που θα γίνουν τον Μάρτιο αλλά και το επόμενο διάστημα, θα υπάρχει κάτι διαφορετικό στην περιοχή. Έχουν γίνει βήματα, δεν ευνοεί βέβαια και η παρούσα συγκυρία αλλά εμείς θα προχωρήσουμε. Εγκρίναμε στην οικονομική επιτροπή την μελέτη για την ιδιωτική φύλαξη, όπως είχαμε υποσχεθεί προεκλογικά και πιστεύουμε ότι όλοι μαζί, δημοτική αστυνομία, ιδιωτική φύλαξη, φορείς της πόλης, κάτοικοι και κράτος, μπορούμε να κάνουμε την περιοχή πρότυπο συμβίωσης και να κατεβάσουμε χαμηλά τα όρια της παραβατικότητας.
Όσα λέτε είναι καλά αλλά θα μπορούσαν να εκληφθούν και ως ευχολόγιο. Το ζητούμενο είναι αν υπάρχει κάποιο σχέδιο από εσάς, το οποίο θα μπορούσε να δημιουργήσει ασφάλεια στους πολίτες το επόμενο διάστημα…
Υπάρχει σχέδιο, το οποίο υλοποιείται. Βεβαίως, θεωρητικά, το θέμα της παραβατικότητας είναι, κατά κύριο λόγο, αρμοδιότητα του κράτους. Όμως, θα σας πω, ότι τα βήματα που θα κάνουμε εμείς, θα αποτελέσουν σίγουρα σημείο αναφοράς. Κατ΄ αρχήν, θα κάνουμε μια απογραφή κοινωνικών χαρακτηριστικών σε όλο τον πληθυσμό. Επίσης, έχουμε ξεκινήσει από τώρα μια διαφορετική προσέγγιση, όσον αφορά στη λειτουργία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και των παιδικών σταθμών. Θα σας πω μόνο ότι έχει γίνει δουλειά σε βάθος, η οποία θα βγει στο επόμενο χρονικό διάστημα.
Τι γίνεται με το θέμα της εργασιακής εφεδρείας;
Αυτό είναι κάτι που ξεπεράστηκε. Προσωπικά, θεωρώ ότι πρόκειται για περίεργες προσεγγίσεις, που έχουν αστοχήσει πλήρως. Το πρόβλημα είναι τελείως διαφορετικό.
Τίθεται ζήτημα μείωσης προσωπικού στο δήμο Φυλής; Και αν τεθεί, τι θα κάνετε;
Κοιτάξτε, όποιος πει ότι δεν εφαρμόζει τους νόμους, είναι ανόητος ή δεν έχει αντίληψη του καθήκοντος. Ότι θα προασπίσουμε, μέχρι τελευταία στιγμή, τα δίκαια των εργαζομένων, είναι δεδομένο. Δεν τίθεται θέμα απολύσεων για εμάς, εμείς δεν απολύουμε κανέναν. Δεν είναι αυτό το πρόβλημα της περιοχής ή της χώρας.
Πως μπορείτε να πείσετε, όμως, κ. Δήμαρχε την πολιτεία, ότι ένας δήμος 50 χιλιάδων κατοίκων, μπορεί να έχει 1.100 εργαζόμενους;
Κατ΄ αρχήν, στην πραγματικότητα δεν είμαστε 50 χιλιάδες αλλά 70 με 80 χιλιάδες κάτοικοι και, το σπουδαιότερο, είμαστε ένας δήμος 112 χιλιάδων στρεμμάτων. Επιπλέον, κα Πιρπινιά, εμείς δεν επιβαρύνουμε τον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτό θέλω να το γράψετε και να το σημειώσετε. Συνεπώς, όποιος δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, δεν έχει ανάγκη το κράτος. Δεν είμαστε δημόσια δαπάνη. Όλα τα υπόλοιπα, είναι απλώς για να λέγονται.
Θα μπει ο δήμος Φυλής σε διαδικασία εξυγίανσης ως υπερχρεωμένος δήμος;
Ο δήμος Φυλής θα μπει σε μια γενικότερη διαδικασία αλλά δεν είναι θέμα υπερχρεωμένου δήμου. Πιστεύω ότι πρέπει να εξυγιανθεί, να ξεχρεωθεί, να παγώσει και να ρυθμίσει όλες τις υποχρεώσεις του, ανάλογα με τις οικονομικές του δυνατότητες, να υλοποιεί τις ρυθμίσεις αυτές και να βαδίζει όρθιος. Εμείς θέλουμε να είμαστε αυτόνομοι και ελεύθεροι και όσο και αν σας φαίνεται ουτοπιστικό, είναι εφικτό. Αν δεν έχεις όραμα και είσαι ένας απλός διαχειριστής, δεν κάνεις τίποτα.
Έχετε μιλήσει πολλές φορές για μια άλλου είδους ανάπτυξη στην περιοχή. Ποια είναι αυτή και πως θα γίνει;
Πρόκειται για την έννοια των ιδίων πόρων. Σε οικονομικό επίπεδο σημαίνει ότι έχεις μια διαδικασία, η οποία σου παράγει πλεόνασμα. Η περιοχή μας έχει χαρακτηριστικά δημιουργίας ιδίων πόρων, που σημαίνει ότι μπορεί να κάνει δραστηριότητες και να έχει έσοδα τόσα που θα της επιτρέψουν να σχεδιάσει απελευθερωμένη το μέλλον της. Αυτά μπορεί να προκύψουν από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Δεν φοβόμαστε την ανάπτυξη τέτοιων εγκαταστάσεων σε όλα τα επίπεδα και εκτιμούμε ότι το επόμενο διάστημα θα πάρουμε ολοκληρωτική έγκριση, για να ξεκινήσουμε τις επενδύσεις. Μέσα σε δυο με τρία χρόνια, ο δήμος θα έχει πολλαπλά έσοδα, διαφορετικά από τα σημερινά.
Υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο πάνω σε αυτό;
Έχουμε περάσει διάφορες εγκρίσεις, βρισκόμαστε στα τελικά στάδια, όταν τελειώσει η διαδικασία θα μιλήσουμε για όλα. Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι πως, όταν αυτό ολοκληρωθεί, η περιοχή θα απελευθερωθεί από την εξάρτηση του παρελθόντος και θα περπατήσει στο μέλλον με άλλα χαρακτηριστικά.
Φαντάζομαι ότι αυτό θα θέλατε να πάρει σάρκα και οστά μέσα στην παρούσα θητεία σας ή μιλάμε και για τα επόμενα χρόνια;
Η δική μας στόχευση, κα Πιρπινιά, δεν έχει τέρμα ή στάσεις. Υπηρετούμε μια αποστολή. Οτιδήποτε θετικό θεσμοθετηθεί στην περιοχή, δεν μπαίνει σε θέμα χρονοδιαγράμματος.
Η Παιδεία παραμένει για σας πρωταρχικός στόχος;
Απολύτως. Μας ενδιαφέρει η υποδομή σε όλα τα επίπεδα και, κυρίως, μας ενδιαφέρει να πάνε σχολείο, όσοι έχουν επιλέξει να είναι κάτοικοι της περιοχής μας. Σε κτιριακό επίπεδο, έχουμε ήδη ξεκινήσει την ανέγερση του 10ου δημοτικού Άνω Λιοσίων, το οποίο θα είναι σε λίγο καιρό έτοιμο αλλά και του 8ου δημοτικού Άνω Λιοσίων, για το οποίο θα κάνουμε κάθε δυνατή ενέργεια ώστε να λειτουργήσει από τη νέα σχολική χρονιά. Επίσης, βρισκόμαστε σε αναζήτηση χώρου για την ανέγερση του 3ου Λυκείου Άνω Λιοσίων και έχουμε ξεκινήσει μια μελέτη γύρω από την χωροταξική και πληθυσμιακή ανακατανομή του μαθητικού δυναμικού της πόλης. Ξέρετε, το όραμά μας για την ανάπτυξη του τόπου και της παιδείας δεν περιορίζεται μόνο στις επιχορηγήσεις προς τις σχολικές επιτροπές, ούτε στην κάλυψη των άμεσων λειτουργικών αναγκών των σχολείων. Στόχος είναι η μεταφορά και η εγκατάσταση πανεπιστημιακών σχολών στο δήμο μας, έργο με πολλά οφέλη για την τοπική οικονομία και τους δημότες. Αν πραγματικά μας ενδιαφέρει η ανάπτυξη του τόπου, πρέπει να θέσουμε ως βάση την παιδεία, διαφορετικά είναι σαν να χτίζουμε οικοδομή πάνω στην άμμο.
Με το δημοτικό ραδιόφωνο, τι θα γίνει;
Θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε δημοτική υπηρεσία, να δημιουργήσουμε διεύθυνση ραδιοφωνίας και διαδικτυακής ενημέρωσης στο δήμο. Για να δημιουργηθεί η ραδιοφωνία, ο νομοθέτης έβγαλε το συμπέρασμα ότι μπορεί ο δήμος να την έχει. Υπό αυτή την έννοια, θεωρούμε ότι το ραδιόφωνο είναι μια αρμοδιότητα του δήμου. Από εκεί ξεκινάμε και εκεί καταλήγουμε.
Ποιοι είναι οι στόχοι της δημοτικής αρχής και ποιοι οι δικοί σας προσωπικοί στόχοι;
Προσωπικοί στόχοι δεν υπάρχουν. Όταν είσαι στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι προσωπικοί στόχοι σου ταυτίζονται με τον στόχο που υπηρετείς. Διαφορετικά, το έχει χάσει το παιχνίδι. Οι δικοί μου στόχοι, αυτή τη στιγμή ταυτίζονται με τους στόχους του δήμου Φυλής.
Έστω, ποιοι είναι οι στόχοι του δήμου Φυλής;
Θα σας αναφέρω τους στόχους για το επόμενο έτος, οι οποίοι βασίζονται πάνω σε επτά άξονες: συντήρηση και αναβάθμιση των υπαρχουσών υποδομών, βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη, αντιμετώπιση της τοπικής ανεργίας, εδραίωση του κλίματος ασφάλειας στους δημότες, εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών του δήμου, ολοκλήρωση των, υπό εξέλιξη, έργων και ένταξη της περιοχής σε νέα αναπτυξιακά προγράμματα. Είναι στόχοι υλοποιήσιμοι, στόχοι για τους οποίους έχουμε δημιουργήσει το υπόβαθρο. Οι πολίτες περιμένουν από εμάς και εμείς για να είμαστε αποτελεσματικοί, πρέπει να ιεραρχούμε τις ανάγκες και να ακούμε την κοινωνία. Αυτό είναι το βασικό μας μέλημα, το οποίο δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά.
Θα το θέσω διαφορετικά, λοιπόν. Ποιο είναι το προσωπικό σας στοίχημα, κ. Μπουραίμη;
Το προσωπικό μου στοίχημα είναι η συλλογικότητα. Δεν πιστεύω σε Μεσσίες και σε μοναρχικά πολιτεύματα. Πιστεύω απόλυτα στη δημοκρατία και στο γεγονός ότι πρέπει να υπάρχει πειθαρχία, ιεραρχία και ένας κάθετος χαρακτήρας στη διοίκηση. Αν δεν υπάρχει συλλογικότητα και συμμετοχή όλων όσοι έχουν επιλέξει να ζήσουν σε αυτή την περιοχή, κανείς δεν μπορεί να λύσει κανένα θέμα. Μπορεί να προσπαθεί αλλά το μόνο που θα καταφέρει, είναι μια επιείκεια από τον ιστορικό του μέλλοντος. Ξέρετε, κα Πιρπινιά, είμαι από τους ανθρώπους που θεωρούν ότι οι ιδέες και τα οράματα υλοποιούνται, όταν καταφέρνεις και τα κάνεις κτήμα των πολλών. Αν μπορέσω να υλοποιήσω τα δικά μου όνειρα για τον τόπο μαζί με τους πολίτες και τους εμφυσήσω τα οράματά μου, τότε πιστέψτε με, θα είμαι ευτυχής και ικανοποιημένος.
Σας το εύχομαι και σας ευχαριστώ για την συνέντευξη
Και εγώ σας ευχαριστώ και εύχομαι σε εσάς και σε όλους τους δημότες ότι καλύτερο για τον καινούριο χρόνο.
ΠΗΓΗ:http://www.doxthi.gr/topika/fylh/1843---l------------r

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Στην προεκλογική του ομιλία στα Λιόσια πάντως είπε ότι είναι αδύνατον ο Δήμος να σταθεί οικονομικά χωρίς τα αντισταθμιστικά και ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος διαχείρισης εκτός από αυτόν που σχεδιάζει ο φίλος του ο Σγουρός....τα ξεκαθάρισε ο άνθρωπος ότι με αυτόν Δήμαρχο τα σκουπίδια της μισής (και παραπάνω) Ελλάδας θα έρχονται για 30 και βάλε χρόνια στα Λιόσια...
    Για την παραβατικότητα ας μη μιλάει καλύτερα, αν τον ενοχλούσαν οι όποιες προβληματικές ομάδες θα έκανε κάτι γι αυτό 3,5 χρόνια τώρα και δεν θα τους κουβάλαγε (ξέρουμε πως) όλους να τον ψηφίσουν την προηγούμενη Κυριακή. Ντροπή!!!! Αυτή την Κυριακή τουλάχιστον όσοι έχουμε απομείνει που δεν εξαγοραζόμαστε ας πάμε να ψηφίσουμε και να τους μαυρίσουμε, Μπουραίμη και Σγουρό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή