Ο Δήμαρχος και η λερωμένη φωλιά



Άρθρο του Πέτρου Βιρβίλη

Με λύπη μου διαπιστώνω τον ξεπεσμό ενός Δημάρχου που δεν μπορεί να ξεφύγει από τις πρακτικές του περασμένου αιώνα, του πάτρωνα αφέντη δηλαδή, του οποίου η άποψη δεν μπορούσε να αμφισβητηθεί από κανένα και που δεν έδινε λογαριασμό ποτέ σε κανένα. Κάτι σαν το αλάθητο του Πάπα.

Όχι κύριε Δήμαρχε, πρέπει να καταλάβετε και εσείς και οι προκάτοχοί σας, οι οποίοι « ποιούν την νησαν» ότι οφείλεται σύμφωνα με τον νόμο να λογοδοτείτε στο Δημοτικό Συμβούλιο για τα πεπραγμένα σας. Αυτός είναι ο ρόλος σας.

Αυτό το σκοπό έχει η επιβαλλόμενη από τον νόμο, ετήσια δημοσίευση των Οικονομικών Καταστάσεων του Δήμου, η συζήτηση τους και η έγκρισή τους από το Δημοτικό Συμβούλιο. Τον έλεγχο των πεπραγμένων, επιδιώκει η επιβαλλόμενη από την νομοθεσία τριμηνιαία δημοσίευση εκτέλεσης του προϋπολογισμού, η συζήτηση της και η έγκριση της από το Δημοτικό Συμβούλιο. Έχετε παρανομήσει και για τα δύο αυτά γεγονότα και τώρα εγκαλείστε από την περιφέρεια για εξηγήσεις.
Δεν είστε ούτε ο «Ναπολέων» ούτε Ρώσος αυτοκράτορας κύριε Δήμαρχε να κυβερνάτε «ελέω» Θεού χωρίς έλεγχο, εκτός αν το πιστεύετε.

Λόγω ελλείψεως Οικονομικών Καταστάσεων, δεν έχουμε πληροφόρηση για το ποια είναι η κτηματική και κτηριακή περιουσία του Δήμου. Δεν γνωρίζουμε τις πραγματικές του υποχρεώσεις. Τι χρωστάει δηλαδή ο Δήμος και σε ποιόν.

Δεν μπορούμε να ελέγξουμε ως οφείλουμε σαν αντιπολίτευση, τις πληρωμές που έχει κάνει ο Δήμος επί Δημαρχίας σας. Την μισθοδοσία και τις καταβολές των παρακρατουμένων φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών. Η μη καταβολή τους συνιστά ποινικό αδίκημα. Είναι πολύ σκοτεινό το γεγονός ότι αφήνετε απλήρωτους τους εργαζόμενους οι οποίοι σύμφωνα με τον νόμο, σε κάθε περίπτωση, προηγούνται όλων των άλλων πιστωτών.

Δεν γνωρίζουμε γιατί δεν έχετε αποδώσει ποτέ λογαριασμό, αν εισπράττετε τα βεβαιωμένα και θεσμοθετημένα έσοδα του Δήμου και αν όχι γιατί. Δεν γνωρίζουμε αν εξυπηρετούνται τα δάνεια του Δήμου και όλες οι εν γένει δανειακές υποχρεώσεις.

Υπάρχει πόρισμα των ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για οφειλή εκατομμυρίων Ευρώ στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων του Δήμου και δεν έχουμε ενημερωθεί για το ποσό και τον λόγο.

Υπάρχει πόρισμα των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για οφειλές εκατομμυρίων Ευρώ των Δημοτικών Επιχειρήσεων, Δ.Ε.Τ.Α.Λ.Α, Δ.Ε.Α.Δ.Α.Λ και Δ.Ε.Ρ.Α.Λ. Αλήθεια, για ποιο λόγο πληρώνεται η Νομική Υπηρεσία του Δήμου αν όχι για να μας ενημερώνει για την πορεία των υποθέσεων αυτών;

Όλες αυτές τις υποχρεώσεις τις εμφανίζετε στις οικονομικές καταστάσεις του Δήμου ως οφείλετε; Η απλά τις έχετε αφήσει εκτός για να μην τις πληροφορηθούμε ωραιοποιώντας έτσι την κακή οικονομική κατάσταση του Δήμου μας;

Πόσο «λερωμένη έχετε την φωλιά σας» κύριε Δήμαρχε και δεν Δημοσιεύετε της Οικονομικές καταστάσεις του Δήμου; 

Πέτρος Βιρβίλης 
Οικονομολόγος

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια