ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΑΦΟΡΟΥΝ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ, ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ


Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 8/12/13 στο ΚΑΠΗ Άνω Λιοσίων με θέμα "ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ  ΑΦΟΡΟΥΝ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ, ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ" παρουσιάστηκε η παρακάτω πολιτική εισήγηση, με την οποία ξεκίνησε η εκδήλωση.
Εκτός από το δημόσιο χρέος της χώρας, οι Έλληνες έρχονται πλέον αντιμέτωποι και με το «ιδιωτικό» χρέος, τα χρήματα δηλαδή που χρωστά ο κάθε πολίτης. Το ιδιωτικό χρέος αποτελείται από τα χρέη των ιδιωτών προς τη ΔΕΗ, τα ασφαλιστικά ταμεία, την εφορία και τα δάνεια. Ιδιαίτερη σημασία έχει το ποσό των κόκκινων δανείων το οποίο φτάνει τα 70 δισεκατομμύρια
ευρώ. Από αυτά, τα 21 δις είναι στεγαστικά και τα 12 δις καταναλωτικά.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι τράπεζες πάντα είχαν ένα ποσοστό δανείων τα οποία ήταν «κόκκινα», δηλαδή ήταν δάνεια που ήταν επισφαλή να αποπληρωθούν ή ήταν ληξιπρόθεσμα. Κυμαίνονταν όμως σε πολύ χαμηλά ποσοστά επί του συνόλου των δανείων αποτελώντας το 4,5% το 2007, που η κρίση δεν είχε ακόμα ξεσπάσει ενώ υπολογίζονται να φτάσουν το 30% του συνόλου μέχρι το τέλος του 2013, δηλαδή περίπου 220 δις.
      Οι πολιτικές αντιμετώπισης του προβλήματος εστίασαν κυρίως στην επίλυση του προβλήματος των τραπεζών και όχι των πολιτών. Ο Ν. 3869/10, Νόμος Κατσέλη, αποτέλεσε μία ανάσα για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά αλλά δεν επιλύει το πρόβλημα καθολικά αφού το πλαίσιο του είναι περιορισμένο και δεν μπορούν να ενταχθούν σε αυτό μικροί επιχειρηματίες ή ελεύθεροι επαγγελματίες.
Παράλληλα με την αύξηση των κόκκινων δανείων, έκαναν την εμφάνιση τους στην Ελλάδα και   ξένες εταιρίες που αγοράζουν τα δάνεια των τραπεζών σε πολύ πιο χαμηλή από την ονομαστική (από 5 έως 50% της αξίας τους) από τις τράπεζες. Οι εταιρίες αυτές βρίσκονται σε συζητήσεις με τις ελληνικές τράπεζες αναμένοντας την απελευθέρωση των πλειστηριασμών για να εισπράξουν τις οφειλές ενώ οι τραπεζίτες με την σειρά τους αναμένουν πιο ενδιαφέρουσες τιμές εκ μέρους των εταιριών για να καταλήξουν σε συμφωνία, κάτι που φοβόμαστε ότι μπορεί να γίνει σύντομα.
  Ακούμε όλοι την τελευταία εβδομάδα από τα ΜΜΕ τις πιέσεις που ασκεί η τρόικα για την απελευθέρωση των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας αλλά και τις αντιδράσεις που υπάρχουν ακόμα και από βουλευτές που βρίσκονται στα κυβερνητικά κόμματα.
       Επίσης, η Αυστριακή εφημερίδα Wiener Zeitung αναφέρει ότι η Ελλάδα «βρίσκεται ενώπιον ενός κύματος αναγκαστικών πλειστηριασμών ακινήτων, το οποίο μπορεί να είναι χειρότερο από εκείνο της Ισπανίας». Συμπληρώνει δε ότι αυτό δεν αφορά μόνο αυτούς που έχουν οφειλές σε τράπεζες αλλά και τους υπόλοιπους αφού «Όλο και περισσότεροι Έλληνες πέφτουν στην παγίδα του χρέους και αυτό οφείλεται -μεταξύ άλλων- στην αυξανόμενη φορολογία ακινήτων. Το ελληνικό κράτος θέλει να αντλήσει του χρόνου 2,65 δισ. ευρώ από τους ιδιοκτήτες ακινήτων, επτά φορές περισσότερα σε σχέση με το διάστημα πριν ξεσπάσει η κρίση».
      Οι πλειστηριασμοί είναι μία νέα επίθεση που επιδεινώνει την ανθρωπιστική κρίση την οποία βιώνουν οι Έλληνες και θα πλήξει την πλειοψηφία των ιδιοκτητών που βλέπουν το εισόδημα τους να συρρικνώνεται και να εξαφανίζεται αλλά τα χρέη τους να αυξαίνονται.
    Οι πλειστηριασμοί είναι το τελευταίο βήμα μίας σειράς πολιτικών και μέτρων που είχε και έχει  ως στόχο την ιδιόκτητη κατοικία και την ακίνητη περιουσία όπως τα χαράτσια και ο ενιαίος φόρος ακίνητης περιουσίας.
    Υπάρχουν ένα σωρό ενδεχόμενα και αιτιολογήσεις της πίεσης της τρόικας για τους πλειστηριασμούς που δεν προκύπτουν από υποθέσεις αλλά από τη διεθνή εμπειρία αφού η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα που θα έρθει αντιμέτωπη με το πρόβλημα. Τον Δεκέμβριο του 2008 στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έγιναν 4,5 εκατομμύρια εξώσεις λόγω αδυναμίας πληρωμής στεγαστικών δανείων. Στην Ισπανία από το 2008 έχουν κατασχεθεί πάνω από 400.000 κατοικίες και σήμερα ο ρυθμός των κατασχέσεων φτάνει τις 500 ημερησίως. Αντίστοιχα φαινόμενα υπάρχουν στην Ιρλανδία, στην Ιταλία και στην Πορτογαλία.
       Αυτό που θα συμβεί στην Ελλάδα είναι ακόμα μεγαλύτερο γιατί η χώρα βρίσκεται ήδη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με ένα τεράστιο αριθμό ανθρώπων να μην μπορούν να έχουν πλέον πρόσβαση στα βασικά, φάρμακα, τρόφιμα και θέρμανση με τα γνωστά σε όλους μας τραγικά αποτελέσματα. Το κοινωνικό και εθνικό πλήγμα που θα επέλθει με τους πλειστηριασμούς των κατοικιών ο αντιεισαγγελέας Εφετών Β. Φλωρίδης το χαρακτηρίζει ως «δεύτερη Μικρασιατική καταστροφή» προσπαθώντας να αποτυπώσει το μέγεθος του. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που απέκτησαν με κόπους και στερήσεις δεκαετιών τα σπίτια τους θα τα δουν να χάνονται χωρίς να είναι δική τους η ευθύνη.
          Οι πλειστηριασμοί πρέπει να αποτελέσουν το έναυσμα για τον ελληνικό λαό να πει «Ως εδώ. Φτάνει». Το νομικό πλαίσιο που υπάρχει δεν μπορεί να προστατέψει την πλειοψηφία των περιπτώσεων και αυτό πάντα υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα μεταβληθεί προς όφελος αυτών που επιδιώκουν τους πλειστηριασμούς.
   Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι πλειστηριασμοί δεν είναι ένα θέμα που αφορά κάποιους άλλους που χρωστάν. Όλοι, με τα οικονομικά μέτρα που επιβάλλονται, είμαστε υποψήφιοι άστεγοι. Γι’ αυτό και όλοι μαζί θα πρέπει να αντιδράσουμε, αριστεροί- δεξιοί, δημόσιοι- ιδιωτικοί, αίροντας κάθε διάκριση που προσπαθεί να επιβληθεί και που λειτουργεί διασπαστικά. Όλοι από κοινού πρέπει να αντιδράσουμε στο νέο έγκλημα που προετοιμάζεται άμεσα και μαζικά. Όλοι μας είμαστε αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες συνθήκες που μας τρομοκρατούν και μας απελπίζουν.
 Παράδειγμα ας αποτελέσει η αντίδραση των Ισπανών που ήταν άμεση και μαζική. Πρόλαβαν το φόβο και τον έκαναν οργή και αντίδραση μετατρέποντας τους Ισπανούς από θύματα σε αγωνιστές. Συγκεντρώνονται, οργανώνονται, αντιδρούν και μέχρι τώρα έχουν καταφέρει να στηρίξουν ψυχολογικά τους ανθρώπους που είναι αντιμέτωποι με πλειστηριασμούς, να διοργανώσουν διαμαρτυρίες, να παρέχουν νομικές συμβουλές, να πείσουν αρκετές τράπεζες να επαναδιαπραγματευθούν, να σταματήσουν 600 εξώσεις πείθοντας και τους πυροσβέστες να δηλώσουν δημόσια στην Καταλονία, στη Μαδρίτη, στη Γαλικία και στη Σεβίλλη ότι δεν θα συμμετέχουν σε εκτέλεση εξώσεων και να συγκεντρώσουν 1,4 εκατομμύρια υπογραφές πιέζοντας για αλλαγή της νομοθεσίας με θετικά αποτελέσματα.
    Πιο μαζική και δυναμική πρέπει να είναι η δική μας απάντηση.
    Εκτός λοιπόν από τις προτάσεις που αφορούν το νομικό πλαίσιο, σε επίπεδο αυτοοργάνωσης και αντίστασης, θα πρέπει, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, να σκεφτούμε τρόπους ενημέρωσης, συνεργασίας, δράσης και αντίστασης. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ θα πρέπει να σπάσουμε το φράγμα του φόβου.


  Νέα συνάντηση για όλους όσους θέλουν να συμβάλουν στη συγκρότηση Επιτροπής, που θα πραγματοποιηθεί  την  Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013 στα γραφεία της Δύναμης Ελπίδας ,Αιγαίου Πελάγους 46 και Ερμιόνης Άνω Λιόσια στις 11:00π.μ..

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια