"ΕΠΕΤΕΙΟΣ"


Άρθρο της Φωτεινής Γιαννοπούλου


Συμπληρώνονται τούτες τις ημέρες, τρία χρόνια Αυτοδιοικητικής πορείας, στο νέο  Καλλικρατικό Δήμο Φυλής, που συνένωσε τους πρώην Δήμους  Άνω Λιοσίων, Ζεφυρίου και Φυλής.
    
Το εγχείρημα του Καλλικράτη, με τον τρόπο που εφαρμόσθηκε, βιαστικά και απρογραμμάτιστα, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Ειδικά για τις δικές μας περιοχές, με τα μεγάλα περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, όχι μόνο δεν βοήθησε, αλλά επιδείνωσε ότι προϋπήρχε.
    
Ο κύριος στόχος του, που ήταν η εξομάλυνση τοπικών ανισοτήτων και διαφορών δεν επετεύχθη.

Ο ένας μεγάλος, και ισχυρός Δήμος, δεν έχει λειτουργήσει ακόμα. Αντίθετα, με την πολιτική που ακολούθησε αυτά τα τρία χρόνια η σημερινή  Διοίκηση, ο Δήμος Φυλής αποτελεί τον πλέον αδύναμο κρίκο της Αυτοδιοίκησης στην Περιφέρεια Αττικής. Πλήρως εξαρτημένος από τα αντισταθμιστικά του ΧΥΤΑ, έρμαιο του Περιφερειάρχη και του ΕΣΔΝΑ, έχει “καταφέρει” να παγιώσει τον τελευταίο χρόνο την καθυστέρηση της μισθοδοσίας των εργαζομένων, που βλέπουν τη ζωή τους να συνθλίβεται μέσα σε αυτές τις συνθήκες.
    
Οι κινητοποιήσεις και τα μεγάλα λόγια για την απομάκρυνση του ΧΥΤΑ-παρά και τη  στήριξη της Αντιπολίτευσης- αποκαλύπτουν τη γύμνια των επιχειρημάτων του Βασιλιά, όχι μόνο γιατί μέχρι σήμερα παρέμειναν χωρίς συνέχεια, αλλά γιατί σε άλλα επίπεδα, κυβερνητικά και κομματικά, παρέχεται από τη Διοίκηση συγκατάθεση μεταφοράς απορριμμάτων, και από  άλλες περιοχές της Ελλάδας. Κατά πάγια τακτική, ερήμην του Δημοτικού Συμβουλίου...
   
Η Δύναμη να γίνουν τομές, θεσμικές, οικονομικές και Διοικητικές, απολύτως απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία του νέου Δήμου, είναι προκλητικά απούσα. Διγλωσσία, συμβιβασμοί, πελατειακές σχέσεις, ενδοπαραταξιακές εξυπηρετήσεις και προσλήψεις υμετέρων την ώρα που η ανεργία μαστίζει την περιοχή, έλλειμμα Δημοκρατίας στη Λογοδοσία, αυταρχική και αντιδημοκρατική λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου με απαξίωση του θεσμού, χαρακτηρίζουν τους Διοικούντες. Η μαύρη τρύπα εκατομμυρίων ευρώ στον πρώην Δήμο Άνω Λιοσίων, με τις χρεοκοπημένες και ανέλεγκτες μέχρι σήμερα δημοτικές επιχειρήσεις, η σιωπή για τους καταλογισμούς, δηλώνουν την έλλειψη πραγματικής βούλησης για Διαφάνεια και Απόδοση Δικαιοσύνης. Ο Ξένιος, η ιστορική δημοτική ραδιοφωνία των Άνω Λιοσίων, είναι γνωστό σύμφωνα με τα πορίσματα των ελεγκτών, ότι λεηλατήθηκε.

Τα τελευταία τρία χρόνια αλώθηκε. Τα σκαμπανεβάσματα της  Διοίκησης και οι παλινδρομήσεις της, ήταν τακτικές που εκ του αποτελέσματος αποδεικνύονται λάθος. Η απουσία ξεκάθαρης θέσης και πρότασης για επίλυση του προβλήματος, οι κακοί χειρισμοί, οι φραστικές προσωπικές επιθέσεις σε όποιον επισημαίνει τις αντιφάσεις, στοχοποίησαν τους εργαζόμενους και τους φόρτωσαν μια ευθύνη που δεν τους ανήκει.
 
Κινούμενοι ήδη στα όρια της Απόγνωσης, ανεβαίνουν ένα Γολγοθά που δεν τους αρμόζει και στηρίζουν με την ελπίδα τους στη Δικαιοσύνη τον Ξένιο, κρατώντας εκείνοι τη συχνότητά του, για να μη γίνει Ξένος προς την τοπική κοινωνία στην οποία τόσα έχει προσφέρει...
      
Η Συμμετοχή που θέτει ως προϋπόθεση το διάλογο στις διαδικασίες της Δημοκρατίας, εδώ, αναζητά την έννοιά της. Η ενός Ανδρός Αρχή κυριαρχεί, ο αυταρχισμός που γεννά η αλαζονεία της εξουσίας, του χαρακτήρος η υπεροψία, οδηγούν σε προσβλητικές συμπεριφορές που καταγράφονται  στις συνεδριάσεις του Δημοτικού συμβουλίου προς την Αντιπολίτευση, αλλά και μεταξύ αλλήλων μελών της Διοίκησης, μιας και κάποιοι εξ αυτών είναι και ικανοί και νοήμονες...                 

Η  πρώτη θητεία του Καλλικράτη ορίσθηκε στα τριάμιση χρόνια, επομένως σε λίγους μήνες έχουμε Δημοτικές εκλογές. Αναμένεται να πραγματοποιηθούν με ένα νέο σύστημα, υποτίθεται δικαιότερο, όπου θα αξιολογείται η προσωπικότητα των υποψηφίων Δημάρχων και Δημοτικών συμβούλων και λιγότερο η κομματική τους ταυτότητα. Θεωρώ ότι σε αυτές τις εκλογές πολλοί θα σπεύσουν να δηλώσουν ανεξάρτητες παρατάξεις ,για να μην εισπράξουν τη φθορά των μνημονιακών κομμάτων που συγκυβερνούν τη χώρα με τα γνωστά αποτελέσματα.                                                 

Με αφορμή την επέτειο συμπλήρωσης  τριών χρόνων από τις εκλογές του Καλλικρατικού Δήμου Φυλής, ελπίζω και εύχομαι οι δημότες μας  να μη στηρίξουν αυτή τη φορά,  δοκιμασμένες και ξεπερασμένες από την ίδια τη ζωή πολιτικές πρακτικές, αλλά να επιδιώξουν τη μεγάλη αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος μας. Η ευθύνη  ανήκει σε όλους μας. Ας γίνει υπόθεση όλων μας. Δεν αξίζουν πλέον τα Άνω Λιόσια, το Ζεφύρι και η Φυλή για άλλη μια φορά τον ευτελισμό τους από την απραξία μιας Δημοτικής Αρχής που πνίγει τη Δύναμη, τη Συμμετοχή και την Αξιοπρέπεια των κατοίκων μιας ολόκληρης περιοχής στα λασπόνερα της πρώτης βροχής...                                                                      

Φωτεινή  Γιαννοπούλου

Δημοτικός Σύμβουλος με την ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

τ.Δήμαρχος Ζεφυρίου – τ. Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Ζεφυρίου                                                                         

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια